Cava (10)
Toto šumivé víno je vyrobené v ohraničenej oblasti Cava v regióne Katalánska. Na jeho produkciu sa využívajú hlavne Španielske odrody Macabeo, Xarello a Parellada. Častokrát u tohto vína platí veta: „Dobrý pomer ceny a kvality.“ Toto šumivé víno je vyrobené v ohraničenej oblasti Cava v regióne Katalánska. Na jeho produkciu sa využívajú hlavne Španielske odrody Macabeo,… Čítať viac
Cava
Cava je názov španielskeho šumivého vína, ktoré dozrieva podobným spôsobom ako Champagne. Hoci odrody hrozna a samozrejme pôda sa líšia, tie najlepšie môžu súperiť. Táto špecialita z Katalánska má dnes už viac ako 150 rokov. Existuje 159 obcí, ktoré môžu produkovať Cavu. Väčšina z nich je v Katalánsku, ale aj v iných regiónoch, pričom predpokladom je, že víno zreje na kaloch najmenej deväť mesiacov a predáva sa najskôr jeden rok po zbere.
Čím viac budete skúmať Cavu, tým viac paralel nájdete so Champagne. Víno fermentuje dvakrát: prvá fermentácia premieňa cukor v rmute na alkohol, pričom vzniká víno. Potom prebieha druhotná fermentácia vo vnútri fľaše. Vzhľadom k tomu, že sú fľaše utesnené a pod tlakom, oxid uhličitý vznikajúci počas fermentácie nemôže uniknúť do atmosféry, takže ostane vo víne, preto vytvára hladké bubliny.
Na výrobu Cavy sú povolené iba vybrané odrody bieleho vína: Viura, Xarel-lo a Paellada. Každá z týchto odrôd prináša inú chuť. Cava preto môže byť veľmi komplexná a rôznorodá: od jemnej až po komplexnú, od svetložltej až po zlatožltú. Podľa definície musí byť obsah alkoholu medzi 10,8 a 12,8% obj. Cava Vás zasiahne vyváženými tónmi zrelých citrónov, hruškou a príjemnou aciditou. Vzhľadom k tomu, že je Cava vyrobená v rovnakom štýle ako Champagne, je to skvelá voľba pre časy, kedy chcete Champagne, ale nechcete minúť veľa peňazí.