Black Week Alkohol -50%

right-arrow
USER MENU
CHOOSE A LANGUAGE
Back Filter
Back Filter
Back
Back

Sieste zadarmo

Prémiové rumy z celej planéty (91)

Vychutnajte si kvalitné rumy z Kuby, Panamy, Portorika, či Maurícia. Na eshope nájdete 18 značiek a všetky druhy- biele rumy, mladšie tmavé rumy, ako aj vyzreté kvalitnéch rumov, ktoré zreli v sudoch niekedy až desiatky rokov. Vychutnajte si kvalitné rumy z Kuby, Panamy, Portorika, či Maurícia. Na eshope nájdete 18 značiek a všetky druhy- biele rumy, mladšie … Read more

Sorting
Sorting
Strana 1/2
Filter
Filter
Type
Country
Region
Brand
Volume
Packaging
Price
Availability
Select the price range

Products with price From 0 € To 2 499.95 €

Apply filters
Strana 1/2

Prémiové rumy z celej planéty

Aby bol rum rumom, musí byť vyrobený zo 100 % produktu z cukrovej trstiny – čerstvo lisovanej sladkastej šťavy, z ktorej sa vyrába sotva 10 % celosvetovej produkcie rumov, alebo z vedľajšieho produktu pri výrobe trstinového cukru – melasy, tmavohnedej hustej hmoty pripomínajúcej tekutú čokoládu, laicky nazývanej „odpad s hodnotou zlata“.

Neodborné kvasenie sa nahradilo fermentáciou, ktorá prebieha s nasadením kvasinkových kultúr. Veľa významných producentov rumu si šľachtí vlastné kvasinkové kultúry pre svoj produkt. Fermentácia prebieha hodiny až dni – záleží od výrobných procesov jednotlivých výrobcov, ako aj druhov rumu. Následne prebieha destilácia. Pri výrobe rumu sú najznámejšie a najpoužívanejšie dva spôsoby destilácie – pot still a column still.

Najvhodnejšie miesto na „odpočinok“ a starnutie si rum našiel v dubových sudoch. Používajú sa rôzne druhy od amerického bieleho duba až po dub limousine z Francúzska.

Sudy bývajú niekedy „panenské“, čo znamená, že sú úplne nové, ale väčšinou sú to už používané sudy odkupované od rôznych destilérií, v ktorých predtým zreli kvalitné whisky, bourbony, sherry, vína a mnoho iných druhov alkoholu, ktoré zanechali v týchto sudoch svoj unikátny charakter.

Hovorí sa, že všetko niečo stojí a kvalita má svoju vlastnú cenu. Pri rume sa volá anjelská daň.

Počas zrenia, hlavne v Karibiku, ktorý má veľmi teplé podnebie, sa zo sudov vyparuje až 10 % z obsahu. Je to drahý, ale nevyhnutný proces pri zrení tohto výnimočného destilátu. Rumy sa nechávajú vyzrievať od pár mesiacov až po desiatky rokov a to rôznymi spôsobmi. Systém Solera je veľmi zaujímavý spôsob, pri ktorom sa skladujú rôzne ročníky v sudoch do tvaru pyramídy – tie najmladšie sudy sa nachádzajú na vrchole a najstaršie tvoria podstavu tohto trojuholníka.

Takzvaným systémom Solera sa premiešavajú najstaršie ročníky s najmladšími a spolu vytvárajú harmonický celok. Pri tomto spôsobe je na etikete fľaše uvedený vek najstaršieho rumu, ktorý sa nachádza v systéme Solera.

Ďalším spôsobom je zrenie v danom špecifickom sude, kde rum zreje určitý počet rokov a vtedy sa na etikete uvádza jeho skutočný vek. Pivničný majster nemusí vždy nechať rum zrieť len v jednom sude. Pre zvýšenie arómy a chuti môže sudy obmieňať. Napríklad najskôr nechá rum vyzrievať v sude po bourbone a následne po určitej dobe rum preleje do suda, kde predtým zrelo sherry.

Newsletter
Check discounts, promotions and tastings

In the newsletters, we will send you current promotions on wine, tastings or other interesting information from the world of wine. You can unsubscribe from our newsletter at any time in its lower part.