Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Letné koktaily s ginom
Gin je bezpochyby jedným z najuniverzálnejších destilátov. Leto sa začína, vyťažte maximum z teplého počasia s jedným z našich ginových koktailov. Najlepšie letné koktaily od klasických až po jedinečné a osviežujúce.
Gin Fizz
Ingrediencie
• 60 ml gin Koval Dry Gin Organic 47%
• 45 ml čerstvo vytlačenej citrónovej alebo limetkovej šťavy
• 45 ml jednoduchého sirupu (rozpustite 250 g kryštálového cukru v 250 ml horúcej vody)
• 1 malý alebo stredný vaječný bielok, voliteľné
• 60 ml sódy
• citrónová kôra na ozdobu
Postup
Do šejkru nalejte gin, citrónovú šťavu, sirup a vaječný bielok (voliteľné). Dôkladne pretrepte bez ľadu asi 15 sekúnd, aby ste zaistili spenený vaječný bielok (ak používate).
Pridajte niekoľko kociek ľadu do šejkra a pretrepte. Nalejte do vychladeného pohára na čerstvé kocky ľadu. Zalejte sódovou vodou a ozdobte citrónovou kôrou.
Gin & Tonic
Ingrediencie
• 50 ml Gin Adamus Aquardente Bagaceria Organic 52%
• 200 ml toniku Erasmus Bond Botanical Tonic Water
Postup
Naplňte pohár ľadom. Ľad v pohári „otočte“ pomocou barovej lyžice. Vypustite prebytočnú vodu z pohára. Pridajte 5 cl Adamus Gin. Jemne pridajte 20 cl toniku Erasmus
French 75
Ingrediencie
• 30 ml ginu Fifty Pounds 43,5%
• 15 ml čerstvej citrónovej šťavy
• 15 ml jednoduchého sirupu (rozpustite 250 g kryštálového cukru v 250 ml horúcej vody)
• 120 ml Champagne Ayala Brut Majeur
Postup
V šejkri zmiešajte gin, citrónovú šťavu a sirup. Naplňte šejker ľadom a dobre pretrepte. Preceďte do vychladenej flauty a dolejte Champagne.
Negroni
Ingrediencie
• 30 ml ginu Toison Gin Handcrafted DRY GIN 47%
• 30 ml jednoduchého sirupu (rozpustite 250 g kryštálového cukru v 250 ml horúcej vody)
• 30 ml Campari Bitter 25%
• 2 kvapky Angostura® bitters
• pomarančová kôra na ozdobu
Postup
Všetky ingrediencie pridajte do šejkru s ľadom a miešajte, kým sa nespoja. Preceďte do pohára Riedel Rocks Glass a ozdobte kúskom pomarančovej kôry.
Tom Collins
Ingrediencie
• 45 ml ginu GINJOY 45%
• 30 ml citrónovej šťavy
• 15 ml jednoduchého sirupu (rozpustite 250 g kryštálového cukru v 250 ml horúcej vody)
• 90 ml sódy
• maraschino čerešňa na ozdobu
• plátok citróna na ozdobu
Postup
Nalejte citrónovú šťavu do pohára Collins. Pridajte sirup a miešajte. Naplňte pohár ľadom a pridajte gin. Dolejte do pohára sódu a premiešajte. Ozdobte kolieskom citróna a čerešňou maraschino.
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.







