Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Ak má víno ideálne sprevádzať ryby, predovšetkým treba prihliadnuť na to, o aký druh ryby ide. Okrem výberu rýb ovplyvňuje snúbenie s vínom aj príprava ryby a omáčka, s ktorou je servírovaná. K dokonalému gurmánskemu zážitku vám ponúkame sprievodcu párovania vína s rybou.
Inšpirujte sa naším výberom vín pre ideálne párovanie s rybami.
Nezabudnite, vína podávajte v správnych kalichoch a pri správnej teplote.
Spravidla sa ryby najlepšie snúbia s bielymi vínami, poprípade šumivými alebo ružovými.
S červenými vínami opatrne, lepšie je vybrať víno s nižším obsahom trieslovín, pretože môžu v niektorých prípadoch vytvárať v ústach nepríjemnú kovovú pachuť.
Ryby môžeme rozdeliť do štyroch skupín podľa štruktúry a chuti. K nim vám ponúkame ideálne vína na párovanie.
Ryby s bielym jemným mäsom sú servírované väčšinou ako filety /morský vlk, platesa, ostriež, tilapia, treska/. K nim veľmi dobre ladia ľahké biele svieže vína, podtrhnú jemnú štruktúru ryby. Zo šumivých odporúčam Crémanty a neročníkové Champagne.
Čo sa týka bielych vín skvele sa hodí Veltlínske zelené, Muscadet z Loiry, Chablis, ľahký Pinot Grigio z Alto Adige alebo Fruilano, Albarino alebo Assyrtiko z Grécka.
Takéto ryby sú podávané väčšinou aj s omáčkou, vyžadujú si vína, ktoré majú plnší prejav. Sú to ryby ako pstruh, sumec, halibut alebo čierna treska. K týmto druhom sa skvele hodia stredne plné biele vína, ktoré majú výraznejší aromatický prejav a môžu vyzrievať čiastočne aj v sude.
Výborný je suchý Rizling rýnsky, Chardonnay, Sauvignon blanc z Nového Zélandu, Vermentino a Fiano z Talianska alebo Pinot Gris z Alsaska.
Ryby s pevnou až mäsitou štruktúrou typu steak tuniak, tuniak modroplutvý, losos, makrela, mečúň alebo žralok. K týmto druhom rýb sa výborne hodia ročníkové Champagne, bohaté biele vína napríklad z Burgundska, Marsanne, Roussane z údolia rieky Rhony alebo z Talianska víno z bielej odrody Falanghina.
Vhodné sú aj ružové suché vína a niektoré typy červených vín s nižším podielom trieslovín ako Modrý Portugal, Svätovavrinecké /Saint Laurent/, Haut- Médoc alebo Barbera, Chianti Classico z Talianska.
Sardinky, sardely, slede a makrely sú ryby, ktoré sú výrazne slané a chutia ako more. K týmto rybám sa hodia najmä šumivé vína ako Crémant, Cava, neročníkové Champagne, suché ružové Lambrusco, suché ružové víno, ale aj Gamay z Beaujolais či ľahší Pinot Noir.
Ryby sa môžu pripravovať na ohni, grilovať, dusiť, smažiť a sú k nim servírované rôzne druhy omáčok. Tieto dva faktory taktiež ovplyvňujú výber vín k rybám.
Vo Francúzsku je zvykom používať na varenie (dusenie) víno, a následne je toto víno servírované i k hotovému pokrmu.
Vyprážané jedlá sú ťažšie stráviteľné, preto sa odporúčajú biele vína s vyšším obsahom kyselín ako Rizling vlašský, suchý Müller Thurgau alebo Veltlínske zelené. Hodia sa aj vína z modrých odrôd ľahšieho charakteru napríklad Gamay a Modrý Portugal.
Závisí od štruktúry mäsa ryby, ktoré bolo popísané vyššie.
Omáčky s vínom. Vhodné sú biele ľahké vína s herbálnym a minerálnym charakterom a vyššou kyselinkou napríklad biele Bordeaux - Clarendelle Blanc by Haut-Brion alebo biele vína z oblasti Sancerre z vinárstva Laporte.
Sladké omáčky. Vína by mali byť sladšie ako omáčka. Čím tmavšia je farba omáčky, tým by mala byť tmavšia aj farba vína. Napríklad k omáčke Teriyaki sa hodí Lambrusco Rosé, tilapia s citrónovou glazúrou sa snúbi s Rieslingom v kategórii polosuché napríklad Max Ferdinand Richter Riesling Graacher Dompropst "Alte Reben" 2016.
Korenisté „spicy“ omáčky. Ryby dochutené koreninanami typu čili alebo zázvor sa hodia k vínam, ktoré taktiež majú korenistý prejav. Z bielych vín sú to vína ako Grüner Veltliner alebo Gewürztraminer napríklad z vinárstva Pierre Sparr alebo Zind Humbrecht. Ryby s mäsitou štruktúrou sa snúbia aj s červenými vínami s dominanciou odrody Grenache Château d'Angles Grand Vin Rouge La Clape 2014 alebo Arnoux & Fils Vacqueyras Jean-Marie Arnoux 2012.
Curry omáčka pôsobí sladšie a preto sa k nej hodia aj sladšie vína z odrôd ako Rizling rýnsky alebo Gewürtztraminer alebo aj Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore.
Omáčka s bylinkami servírovaná k rybe má ideálneho partnera s vínom s kvetinovým a herbálnym charakterom ako napríklad Sauvignon blanc, Chablis alebo Trebbiano.
Syrové omáčky sú veľmi zriedkavé, k rybe nie sú vhodné.
Veľmi populárne sú i jemne zaúdené ryby, ktoré potrebujú vína typu ročníkové alebo ružové Champagne, suchý Riesling alebo Furmint. Surové ryby ako sushi sa dobre hodia k šumivým vínam, avšak závisí od úpravy a omáčky. Posvätná je kombinácia ustrice a Champagne.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.