Vianoce sú časom, keď sa stretávame s rodinou, zdieľame radosť, lásku a nezabudneme na tie najlepšie momenty pri spoločnom stole. A práve v týchto chvíľach, kedy si vychutnávame tradičné vianočné pokrmy, je Tokajské víno ideálnym partnerom, ktorý umocní každú chvíľu.
Čokoládové pusinky preliate horúcim ovocím - RECEPT a tip na víno
Hovorí sa, že láska je sladká a pusinky sú najkrajším prejavom lásky. Prekvapte svoju lepšiu polovičku.
Pripravte jemu/jej lahodné snehové čokoládové pusinky s horúcim lesným ovocím a k nim odporúčam po kvapkách servírovať fortifikované víno Šaler z vinárstva Špalek.
Čokoládové pusinky preliate horúcim ovocím
Čas prípravy: 1 hodina 15 minút, počet porcií: 12
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Ďalšie dezerty:
Vianočná medová torta s orechmi - RECEPT a tip na víno
Mrkvový koláčik s citrónovou glazúrou - RECEPT a tip na víno
Čokoládové brownie s lieskovcami - RECEPT a tip na víno
Hruškový tart s mandľovým krémom - RECEPT a tip na víno
Postup
1. Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Na pečenie si pripravíme plech a papier na pečenie.
2. Do veľkej misky si oddelíme 3 veľké bielky, pridáme štipku soli a vyšľaháme ich pomocou mixéru do polotuha.
3. Za stáleho miešania pridávame cukor, vanilkový extrakt a citrónovú šťavu. Mixérom šľaháme až kým nám nevznikne krásny tuhý sneh.
4. Cukor sa rozpustí a sneh chytí lesklú glazúru. Čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a pomocou lyžice vlejeme trošku do snehu, no nemiešame.
5. Stačí keď odoberieme časť snehu, pofrkáme ho čokoládou, urobíme pár oblúčikov, aby sme vytvorili mramorový efekt a vytvoríme pusinky. Kreativite sa medze nekladú.
6. Pomocou lyžice vytvarujte menšie kopčeky a naukladajte ich na papier na pečenie.
7. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 10 minút. Potom teplotu znížime na 150°C a dopekáme približne 40 až 50 minút.
8. Keď sa budú dať ľahko odlepiť z papiera na pečenie, sú hotové. Počkáme, kým vychladnú.
Horúce ovocie
V kastróle varíme mix ovocia spolu s trstinovým cukrom, kým nevznikne hustejšia kaša. Odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť.
Servírovanie:Vychladnutú pusinku prelejeme horúcim ovocím a podávame s čerstvými malinami a ozdobíme lístkami mäty.
Someliérka odporúča vhodné víno
K čokoládovej pusinke preliatej horúcim lesným ovocím odporúčam fortifikované červené víno Šaler 2015 z odrody Zweigeltrebe z vinárstva Špalek. Jeho plná a zároveň delikátna sladšia ovocná chuť skvele doplní krehké čokoládové pusinky a podporí ovocnú chuť prelivu. Víno odporúčam servírovať pri teplote 12-14°C.
Odporúčanie someliérky:
Špalek - Šaler 2015 - Česká republika
Hrozno pochádza zo znojemskej podoblasti z Kraví Hory. Fortifikované červené víno vyrobené z odrody Zweigeltrebe, ktoré vyzrievalo v malých drevených sudoch s ideálnymi parametrami 96g/l prírodného zvyškového cukru a 4,7 g/l kyselín.
Rubínovo červená farba. Intenzívna vôňa kandizovaného ovocia a višní v čokoláde. Plná a bohatá chuť s termickým charakterom. Skvelá harmónia a dlhý, korenisto mandľový záver. Limitovaný počet 5000 fliaš. Pozrieť víno na eshope.
Vinařství Špalek
Vinárstvo Špalek opätovne vzniklo v roku 1991, kedy František Špalek, Marek Špalek a Petr Ilgner založili nové a zároveň klasické rodinné vinárstvo, ktoré od roku 2015 má certifikáciu BIO. Rodinné vinárstvo, ktoré hospodári na 12 ha viníc na Kraví Hoře u Znojma. Okrem tradičných bielych, ružových a červených vín vyrába aj vína zrejúce dlhšie na kvasničných kaloch, v dubových sudoch (Sur lie), vína likérové (Šaler) a vína prírodné, ktoré kvasia s divokými kvasinkami (Edelspitz).
Vyhláseným červeným vínom je rodinné cuvée Gryllus, ktoré zreje rok v malých dubových sudoch. Názov Gryllus po latinsky znamená svrček, ktorého môžete počuť vo viniciach. Vinárstvo Špalek je súčasťou VOC Znojmo.
Ďalšie články
Zapojte sa do hry o trojdňový pobyt na Tokaji pre 2 osoby. Penzión Tokaj Ostrožovič sa nachádza na pokojnom mieste v obci Veľká Tŕňa v srdci slovenského vinárskeho regiónu. Ponúka vínnu pivnicu, degustácie vín a úžasnú atmosféru.
Do súťaže sa můžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky Ostrožovič na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 29. 11. - 19. 12. 2024.
12. novembra 2024 na InterContinental Berlin ocenili víťazov European Coffee & Hospitality Awards 2024. Lavazza, jedna z najvýznamnejších svetových pražiarní kávy, získala ocenenie „Najlepšia komerčná pražiareň kávy“ na European Coffee & Hospitality Awards 2024 počas @COHO Expo – The Coffee & Hospitality Expo. Na druhom mieste skončili Illy a Löfbergs. Toto uznanie zdôrazňuje odhodlanie spoločnosti Lavazza v snahe o dokonalosť kávy v kombinácii s trvalo udržateľnou kvalitou.
Keď nás obklopuje zima, je to ideálne obdobie na zababušenie sa do deky, zapálenie teplého ohňa a vychutnanie si punču. Či už si chcete oddýchnuť sólo alebo so svojím partnerom, vytvorili sme perfektné recepty originálnych punčov, ktoré si vychutnáte v chladný zimný predvečer. Či už ste nadšencom červeného vína alebo máte zálusk na biele víno, tieto recepty dodajú vašim zimným večerom nádych kúzla.