Blog on topic Výroba vína
Leave topicVýroba vína
05. 03. 2020Každý vinár hovorí, že kvalitné víno sa rodí vo vinici.
Najdôležitejšou zložkou pri výrobe vína je teda kvalitná surovina, čiže hrozno, ktoré treba zberať v jeho optimálnej fenolickej zrelosti. Pomer kyselín a cukru musí byť harmónii, dôležité je pH. Pri modrých odrodách zohráva dôležitú úlohu aj zrelosť semienok v bobuli hrozna /taníny/ a obsah antokyanových farbív.
Červené víno a jeho výroba
17. 01. 2019Veľa ľudí miluje červené víno, pohár červeného je totiž jeden zo spôsobov ako si spríjemniť bežný deň alebo večer. Niektorí z vás preferujú plnší Cabernet, niektorí ľahší, ovocnejší Pinot.
Ako sa ale vaše obľúbené víno vyrába? Poďme sa spolu pozrieť na kroky výroby červeného vína.
Šumivé víno a jeho výroba
20. 05. 2011Šumivé víno sa vyrába prirodzeným procesom druhotného kvasenia (bez prídavku oxidu uhličitého). Oxid uhličitý vzniká v šumivých vínach kvasením, pričom jeho tlak vo fľaši po dokvasení musí dosiahnuť najmenej 350 kPa pri teplote 20°C. Druhotné kvasenie môže prebiehať tradičným spôsobom vo fľašiach, v uzatvorenom tanku, alebo kombináciou oboch spôsobov.