K jesennému, chladnejšiemu obdobiu neodmysliteľne patria okrem teplých ponožiek a deky i drinky, ktoré nás zahrejú a navodia príjemnú atmosféru. Ak vám už nechutí piť počas jesenne len čaje a radi experimentujete, vyskúšajte exkluzívne jesenné koktaily.
Ročník 2024 vo vinárstve MEA GRATI
Ročník 2024 bol v slovenských vinohradoch komplikovaný, ovplyvnený rôznymi klimatickými podmienkami. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť a čiastočne i Nitrianska bola na jar zasiahnutá ľadovcom. Vo východoslovenskej oblasti boli v máji zaznamenané silné dažde a následne tlak chorôb. Čo však najviac ovplyvnilo zber hrozna z ročníka 2024 vo všetkých šiestich slovenských vinohradníckych oblastiach bola dlhodobo vysoká teplota a nedostatok zrážok v lete. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
K ročníku 2024 sa nám vyjadrili aj iní slovenskí vinári, ich vyjadrenia nájdete tu: Mrva & Stanko, Karpatská Perla, Nichta, Papillon.
Vysoká teplota a nedostatok zrážok sa podpísali na veľkosti strapcov. Bobule hrozna sú menšie. Vinič pre svoju záchranu sťahuje vodu z bobúľ . Úroda je nižšia ako sa predpokladalo, avšak kvalita a parametre hrozna sú dobré. Dosiahli dobrú zrelosť a optimálne pH. Vysoké teploty mali vplyv aj na skorší termín zberu hrozna takmer o dva týždne.
Postupne vám prinesieme vyjadrenia slovenských vinohradníkov a vinárov, ako oni videli rok 2024 vo vinohradoch a ako počasie ovplyvnilo nielen úrodu, ale aj množstvo a kvalitu slovenských vín.
MEA GRATI / Juraj Mičko
„V Mea Grati pracujeme s rešpektom s tým, čo nám príroda ponúka. Tešíme sa na dary prírody - správny rast viniča, dozrievanie hrozna. Ale občas musíme trpezlivo čeliť aj vrtochom počasia a tých bolo viac aj tohto roku. Silne daždivé počasie v máji a júni s kombináciou vysokých teplôt si vyžiadalo vysoký tlak najprv na choroby viniča - jarnú peronospóru a následne múčnatku. Podarilo sa nám múčnatku ustrážiť, mali sme mierny výskyt peronospóry, ktoré však nemali dopad na kvalitu hrozna, len čiastočne na objem.
Už to naznačovalo predpoklad skoršieho zberu. Prebiehajúce leto bol príjemné, slnečné a teplé dni s miernym dažďom. Avšak záver, posledné 3 týždne, boli mimoriadne náročné vysokou teplotou a bohužiaľ bez zrážok. To podľa senzorického a analytického posúdenia stavu hrozna napomohlo k zvýšeniu kvality, avšak výrazne utrpela kvantita. Odhadujem stratu okolo 30-40%, v závislosti od odrody. Vinič pre svoju záchranu sťahuje vodu z bobúľ. Tie sú naozaj chutné, sladučké, aromatické, avšak veľmi malé a ľahké s nízkou výlisnosťou. Ako rastie ich kvalita, klesá ich váha každým dňom.
Zber hrozna pre biele a ružové vína sme začali o cca 2 týždne skôr ako zvyčajne pri vyššej cukornatosti hrozna. Zber modrých odrôd pre červené vína začíname aj o 2-3 týždne skôr ako obyčajne. Nuž uvidíme, čo nám prichádzajúca jeseň prinesie. Sledujeme stav na dennej báze analytickými rozbormi hrozna, vývoj nie je rovnaký pre každú odrodu. Snažíme sa optimalizovať, ale uvidíme čo nám dopraje september vo svojej druhej polovici.“
Vinárstvo MEA GRATI leží v obci Ladmovce, na rozhraní dvoch vinohradníckych oblastí. A to Východoslovenskej a Tokajskej oblasti. Väčšia časť vinohradov spadá do Východoslovenskej (43ha) a menšia do Tokajskej vinohradníckej oblasti (11ha). Ladmovce patria do Východoslovenskej oblasti a Viničky už do Tokaja. Ich prienik vytvára výborné predpoklady pre dopestovanie bieleho aj modrého hrozna. Jedinečnosť polohy umožňuje vinárstvu dopestovať tradičné tokajské odrody Furmint, Lipovina a Muškát žltý na hone Hriadky v Tokajskej oblasti. Vo Východoslovenskej vinohradníckej oblasti na hone Hafta sa tiež pestujú tokajské, ale aj modré odrody - Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot a dokonca aj Syrah. Práve vo vinohradoch je najväčší progres a potenciál vinárstva Mea Grati. Vinárstvo sídli na kopci priamo v srdci vlastných vinohradov, ktoré z jednej časti chráni les.
Postupne vám prinesieme vyjadrenia slovenských vinohradníkov a vinárov, ako oni videli rok 2024 vo vinohradoch a ako počasie ovplyvnilo nielen úrodu, ale aj množstvo a kvalitu slovenských vín.
Ďalšie články
Nichta je rodinné vinárstvo sídliace v srdci Čajkova. Vína vyrába iba z vlastných vinohradov. Na ploche 30 hektárov pestuje hrozno vo viniciach Močiarno a Kruhy v katastri obci Čajkov a Baričky v katastri obci Drženice. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Starý čarovný kamenný domček v roku 2018 prerobili na vinárstvo, začali vyrábať víno a zároveň pripravovať vlastné vinohrady na kopci Lukovec. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.