Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Zápisky zo Seminára Vína z Moravy a Čiech
Dňa 22. mája sa uskutočnil odborno – vzdelávací seminár v spolupráci s Asociáciou somelierov Slovenskej Republiky a spoločnosti Corner na tému Vína z Moravy a Čiech. Seminár viedol Rastislav Šuták, somelier Corner & Co. a Denisa Šutáková, viceprezidentka ASSR. Štvorhodinový seminár sa skladal z dvoch častí, teória a senzorická časť. Semináru sa zúčastnili aj dve finalistky WinePlanet Trophée Junior 2025 Ivana Andelová a Bianka Paulíková, na základe umiestnenia v súťaži.
Teoretická časť bola venovaná histórii pestovania viniča v Čechách a na Morave. Geologické zloženie pôdy, klimatické podmienky, pestované odrody, staré a nové rozdelenie vinárskych oblastí Čiech a Moravy, VOC, štatistiky a samozrejme zopár zaujímavostí. Vedeli ste, že vinič sa pestuje aj na Hanácku? Rasťo prečítal aj zopár citátov s najstaršieho sprievodcu československými vínami z roku 1973!

V rámci degustácie mali účastníci semináru možnosť spoznať dvanásť vín z rôznych moravských a českých vinařských obcí. Litomeřickú podoblasť zastupovala odroda Müller Thurgau z trate Pod Lovošem ročník 2023 zo Žernoseckého vinařství. Práve táto trať je považovaná za najlepšiu pre odrodu Müller Thurgau. Vlajkovou loďou jediného česko-slovenského vinárstva s certifikátom Demeter Vínne sklepy Kutná Hora je modrá odroda Pinot Noir. Vo vinici U Borku pestujú klon Pinot Précoce, tvz. Jakubské, ktorý bol predstavený z ročníka 2023.

Oblasť Morava má štyri podoblasti. Znojemskú podoblasť zastupovali dve vinárstva. Vinařství Špalek s Veltlínom zeleným VOC 2023 z Kraví Hory a Znovín Znojmo s pomaly vytrácajúcou sa odrodou Neuburské 2017 z trate Weinperky. Mikulovská podoblasť je známa odrodou Ryzlink vlašský z VOC Pálava. V rámci semináru bol prestavený 10-ročný vlašák z vinařství Pavlov. Druhým vinárstvom, ktoré zastupovalo Mikulovskú podoblasť zo severnej časti, bol Sonberk z Popic. Práve toto vinárstvo vlastní najväčšiu ucelenú vinicu v Čechách s odrodou Pálava. Degustovaný bol ročník 2022. Raritou seminára bol vzácny Sauvignon výber z bobulí z ročníka 2005 zo Sonberku. Vína: Vinařství Pavlov Ryzlink vlašský VOC 2022, Sonberk Pálava V.O.C. 2023

Na seminári nesmel chýbať ani najstaršie vyrábaný sekt od najväčšieho producenta v Čechách Bohemia Sekt, Chateau Radyně v kategórii extra brut. Tento sekt sa vyrába už od roku 1945 a spája v sebe hrozno z Mikulovskej a Velkopavlovickej podoblasti. Obec Kurdějov je známe moderným vinárstvom Gurdau. Vinárstvo sa fixuje najmä na odrodu Rizling, avšak v rámci seminára bol prezentovaný ich Pinot Blanc 2019 z vinohradníckej trate Vinohrádky. Súčasťou tejto podoblasti je združenie Modré Hory, ktorého predsedom je Ján Stávek. Preto nesmela chýbať jeho Frankovka 2021 z Nemčičiek. Vína: Bohemia Sekt Chateau Radyně extra brut, J. STÁVEK Frankovka V.O.C. 2021
Slovácka podoblasť je najviac rozmanitá. Ľubomír Glos je priekopníkom šľachtenia stolových a muštových odrôd. Z jeho šľachtenia vznikla aj odroda Cabernet Moravia, ktorá bola prezentovaná z ročníka 2021. Starý názov pre Bzenec je Bisenc a to je aj názov vinárstva, ktoré sídli priamo v Bzenci. 10-ročný Ryzling rýnsky z obce Vranov v kategórii botrytický sběr bol výbornou bodkou za prvým seminárom. V jeseni čaká pokračovanie s novou témou.
Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.


