Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Obľúbené červené vína Slovákov
V každom období sa objavujú vína, ktoré sa stanú z rôznych dôvodov nesmierne populárnymi. Na Slovensku sme už mali éru červených vín z Južnej Ameriky, najmä z Čile a Argentíny. Vyhľadávaným bolo Chianti, neskôr sa objavilo Brunello di Montalcino a super „Toskánci“.
Teraz je top odrodou Primitivo. Pozrime sa na niektoré z nich:
Primitivo
Primitivo bolo do Talianska pravdepodobne privezené buď z Grécka alebo Chorvátska. Najlepšie polohy pre Primitivo sú pozdĺž Bari v provincii Murgia a v južnej časti mesta Manduria provincie Taranto.
Existujú rôzne klony Primitiva. V Mandúrii rastie na červených pôdach, na vulkanických a vápenatých pôdach, na čiernych pôdach získavaných z aluviálnych nánosov a dokonca aj na piesku pri mori.
Z každej oblasti má Primitivo odlišný charakter. Je to skorá odroda, ktorá dozrieva vo vinohradoch ako prvá v rámci modrých odrôd. Hrozno sa zberá od polovice augusta do začiatku septembra. Po zbere rýchlo bobule strácajú aciditu a scvrkávajú sa.
Víno máva často vysoký obsah alkoholu. Primitivo je výbornou odrodou k výrobe prírodne sladkých vín v kategórii Dolce Naturale, ale i fortifikovaného vína.
Dunaj
Na Slovensku sú čoraz populárnejšie slovenské novošľachtence. V rámci modrých odrôd sa medzi Slovákmi stal obľúbený práve Dunaj, pri ktorého zrode stála šľachtiteľka Dorota Pospíšilová so spoluautorom Ondrej Korpásom. Dunaj je odroda so skorším obdobím dozrievania podobne ako Primitivo.
Produkuje vysoký obsah cukru v mušte (21-26 g/l), hrozno treba včas obrať, lebo v neskorších etapách prezrievania strapce zasychajú.
Dunaju sa darí na západe Slovenska v okolí Pezinka, vo Vištuku, na juhu v Strekove, v okolí Nitry, pri Čajkove, v Rybníku, v Tajnej, ale aj na východe Slovenska v Orechovej. Odroda je vhodná aj na výrobu prírodne sladkých vín.
Tempranillo
Španielsko je už niekoľko rokov krajinou s najväčšou rozlohou vinohradov na svete. Najznámejšou a najväčšou vinohradníckou oblasťou je Rioja s top odrodou Tempranillo. Všetky červené vína z tejto odrody vyzrievajú v dubových sudoch. Americké dubové sudy boli historicky preferované, ale dnes väčšina vinárstiev používajú kombináciu amerických a francúzskych sudov.
Čaro Tempranilla spočíva v tom, že sa štýl vína mnohokrát mení v spôsobe, akým je vyrobené. Ďalšie veľké oblasti sú v Baskicku, Navarre, Katalánsku Penedès a Valdepeñas južne od Madridu. Klasická Rioja má podiel Tempranilla až 90 percent. Aby Tempranillo získalo svoju eleganciu a charakter, vyžaduje vhodnú klímu, dostatočné teplo aj slnko. Tieto klimatické podmienky sú ideálne aj vo vyšších polohách v Ribera del Duero a Rioje. Vína z odrody Tempranillo majú výrazný ovocný charakter.
Super „Toskánci“
„Super Tuscan“ je momentálne najžiadanejšia „značka“ drahých červených vín z Talianska/Sassicaia, Solaia, Ornellaia, Tignanello/. Málokto však vie, o aké odrody, prípadne, z akej apelácie tieto vína pochádzajú. Tieto vína patria k najžiadanejším na svete.
V šesťdesiatych rokoch minulého storočia niektorí toskánsky vinohradníci začali experimentovať s odrodami z Bordeaux ako Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot v oblasti Chianti a neskôr Bolgheri. Sassicaia je považovaná za prvé víno s označením Super Tuscan.
Marchese Mario Incisa della Rochetta vyrábal víno pre vlastnú spotrebu od roku 1948 z odrôd Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc vysadených v Bolgheri na toskánskom pobreží, ktorá sa však predtým nepovažovala za obzvlášť hodnotnú vinohradnícku oblasť.
Prvým komerčným ročníkom Sassicaie bol 1968, ale kvôli apelačným zákonom muselo byť víno označené ako Vina da Tavola alebo „stolové víno“.
Aj v ostatných vinohradníckych oblastiach začali talianski vinári experimentovať s francúzskymi odrodami. Jedným z prvých bol Antinori, ktorého Tignanello z roku 1971 bolo kupážou odrôd Sangiovese a Cabernet Sauvignon z oblasti Chianti Classico, ale tiež bolo označené ako Vino da Tavola.
Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.