Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Ružové víno nielen pre dámy
Popularita ružových vín tvz. ,roséʼ v posledných rokoch u nás prudko stúpa a získava si čoraz viac priaznivcov (konzumentov). Ich kvalita zavádzaním nových moderných technológií do praxe sa postupne zvýšila a dnes na Slovensku neexistuje vinár, ktorý by sa o výrobu ružového vína aspoň raz nepokúsil.
Svieže, ľahko piteľné, ovocné a správne vychladené rosé sa vynikajúco snúbi s grilovanými rybami, plodmi mora, hydinou, k šalátom, cestovinám alebo aj k jahňaciemu a teľaciemu mäsu. Ružové víno je vhodné ako aperitív a taktiež ho môžeme servírovať k hlavnému jedlu. Taktiež sa z neho dajú pripraviť miešané nápoje alebo drinky.
Výroba ružového vína
Ružové vína nepatria ani k červeným ani k bielym, sú špecifické. Vyrábajú sa výhradne z modrých odrôd. Rmut nakváša niekoľko hodín, maceruje. Do muštu sa zo šupiek uvoľňujú farbivá, taníny a aromatické látky. Takto pripravený mušt sa následne umiestni do nerezových tankov, kde prebieha ďalšia fermentácia. Ružové víno môže vyzrievať aj v dubových sudoch.
Doménou najlepších ružových vín je Francúzsko. Na výrobu sa používajú nasledujúce odrody: Grenache, Cinsaut, Syrah, Mouvedre, Carignan, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir....Vyhlásenou apeláciou je Tavel AOC (južná Rhôna). Kvalitné ružové vína nájdeme tiež v apelácii Anjou (údolie Loiry) a Côtes de Provence. V oblasti Champagne majú ružové vína zvláštne postavenie. Vyrábajú sa dvoma spôsobmi. Samotokom rmutu odrôd Pinot Noir Chardonnay a Pinot Meunier alebo asamblážou (sceľovaním).
Ružové vína - ,roséčkaʼ môžeme nájsť takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach sveta. V Taliansku je to Rosato, ktoré sa vyrába z odrody Sangiovese, v Španielsku Rosado z oblasti Riojy a Navary, ktoré pochádza z odrôd Garnacha a Tempranilla. Vynikajúce rosé sa vyrábajú aj v krajinách Nového Sveta – Argentína a Austrália. V Spojených štátoch sa využívajú najmä odrody Merlot a Zinfandel.
V našich zemepisných šírkach sa používajú na výrobu ružových vín nasledujúce odrody: Zweigeltrebe, Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Cabernet Sauvignon. Ich kvalita sa postupne zvyšuje, čoho dôkazom sú ocenenia z významných medzinárodných súťažiach.
Farba, vôňa a chuť
Farebné spektrum ružových vín je veľmi rozmanité a je ovplyvnené viacerými faktormi. Intenzita a odtieň farby závisia najmä od odrody a od spôsobu spracovania bobúľ hrozna. Pomletie alebo lisovanie celých bobúľ, dĺžka a spôsob macerácie a teplota – to všetko vplýva na senzorické vlastnosti výsledného vína.

Nevhodným uložením sa môže stať, že farba vína sa môže zmeniť na tehlovú a časom sa začnú objavovať hnedý odtieň, ktorý je typickým prejavom oxidácie vína. Farebná škála rosé vín je širokospektrálna: šedo ružová, ružová, telovo ružová, pivoňkovo ružová, pomarančovo ružová, bledo červená, marhuľovo ružová, lososovo ružová, tehlovo ružová, cibuľovo ružová, hnedoružová až oranžová. Pre bežného konzumenta je atraktívnejšia tmavšia farba vína, pretože si myslí, tým má víno intenzívnejšiu vôňu a chuť.
Najmä triesloviny, ktoré sa uvoľňujú spolu s farbou, dodávajú vínu štruktúru a telo. Väčšinou ružové vína konzumujeme mladé. Tomu by mala zodpovedať vôňa a chuť, ktorá by mala byť šťavnatá, svieža, plná ovocných a kvetinových tónov, doplnená príjemnou smotanovo korenistou dlhou dochuťou. Ružové vína môžu byť suché, polosuché a polosladké až sladké. O rosé sa hovorí, že je to víno mladých a obľubujú ho najmä ženy, ale aj muži majú v súčasnosti kladný vzťah k ružovému vínu.
Charakteristické vône a chute ružových vín sú: jahody, maliny, čierna a červená ríbezľa, hrozno, egreše, jarabina, ostružiny, čučoriedky, brusnice, marhule, nektarinky, višne, čerešne, slivky, ruže, ibištek... Mýtus, že iba mladé ružové vína sú najlepšie, už našťastie neplatí. Ružové vína môžu vyzrievať aj niekoľko rokov, hlavne tie z Francúzska.
Ďalšie články

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.