Bruale
Rkatsiteli, Qvevriwine white - dry - r2017 - 0,75l

Bruale
Rkatsiteli classic, Liberteswine white - dry - r2022 - 0,75l

Pred viac ako desiatimi rokmi sa stretli v Gruzínsku Alex Motserelia s Francúzom Brunom Giroudom. Láska k prírode a poľnohospodárstvu ich okrem vášne k vínu viedla k investovaniu v najlepšom regióne Kakheti v oblasti Kvareli. Hlavnou činnosťou spoločnosti je pestovanie lieskových orechov a pistácii. Pre výrobu vín sa rozhodli neskôr, pretože na pozemkoch sa nachádzali staré pôvodné vinohrady. Tie sa rozhodli obnoviť. Postavili nové priestory pre výrobu vín a kúpili qvevri. Chateau Bruale vyrába gruzínske vína výlučne podľa tradičnej vinifikačnej technológii v qvevroch.
Vinárstvo prechádza procesom ekologickej výroby a všetky jeho vína a lieskové orechy sú od 2019 certifikované ako ekologické a polovica je v režime organic s výhľadom mať všetky vinohrady v tomto režime. Na 7 hektárov vinohradov pestujú odrody Rkatsiteli-Mtsvane, Saperavi a tiež pôvodné gruzínske odrody viniča. Vinice sa nachádzajú v nadmorskej výške 450m nad morom. Pôdy sú prevažne aluviálne. Podnebie je ovplyvnené blízkosťou rieky Alazani. Typické sú mierne zimy a dlhé teplé letá. Vinárstvo má svojho winemakera Zaza Mamulashvili, ktorý predtým pracoval vo viacerých gruzínskych vinárstvach.
Vinárstvo vyrába vína v qvevroch. Qvevry sú ílovito hlinité nádoby, ktoré sa používajú k výrobe tradičného gruzínského vína. V západnej časti Gruzínska sa nazývajú churi. Vinárstvo Bruale kúpilo nové qvevri a zakopali ich do zeme. Spolu s hroznom používajú aj strapinu. Hrozno i strapina musia byť dobre vyzreté, ale nie prezreté. Qvevri majú objem 800 až 3500l, menšie sa používajú k fermentácii a väčšie k vyzrievaniu. Víno z qvevrov sa následne prečerpá do francúzskych sudoch, kde ďalej zreje. 2 mesiace červené víno a 6 mesiacov biele. Pred fľašovaním sa víno číri.
20. októbra 2022 sa vo vinotéke Wineplanet na Starej Vajnorskej prvýkrát uskutočnilo autorské čítanie knihy Historky k poháru vína. Jednotlivé príbehy o víne čítal priamo autor knihy pán Vladimír Marko, ktorý je pravidelným účastníkom našich degustácií. K jednotlivým kapitolám someliér Corner a Wineplanet Rastislav Šuták vybral vína, ktoré sa v historkách objavili. Spojenie poézie a vína zanechalo v nás veľa príjemných i vtipných dojmov.