
Tomatin
Počas posledných týždňov každého roku sa používa v destilérii Tomatin jemne vymrznutý jačmeň. Tento spirit, ktorý sa vyrába len v množstve 60 000 litrov ročne, sa potom naplní najskôr do sudov po bourbone, potom do sudov po Sherry a nakoniec do panenských dubových sudov a po vyzretí bude fľašovaný ako Cù Bòcan.
Cù Bòcan prenasleduje obyvateľov Highland dedinky Tomatin už celé stáročia, má legendu pretkanú tajomným správaním strašných "hellhoundov“.
Zjavenia sú zriedkavé, raz za generáciu, no vždy strašné. Pracovník z destilérie, ktorý zvykol kráčať domov neskoro v noci, bol raz neúprosne prenasledovaný impozantným čiernym zvieraťom, s parou valiacou sa zo šialených nozdier a vytasenými zubami. Presvedčený všetkými prirodzenými silami zacítil ako sa mu po tele tvoria zimomriavky, zastavil sa a natiahol chvejúcu sa ruku, len aby mohol pochopiť túto strašidelnú mátohu - Cù Bòcan - sa rozpustil no jeho oči zanechali prázdnotu smrteľného ticha a tmavo modrý oblak hustého dymu rozplývajúceho sa ponad rašeliniská.