Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Novinka - Rum 327 z Karibiku
Do rumového portfólia sme zaradili karibský "Rum 327", ktorý je zmesou vybraných zrejúcich rumov z Guyany, Guatemaly, Panamy a Venezuely. Rum v týchto krajinách zreje minimálne 7 rokov, potom sa vozí na druhú etapu zrenia do Európy. Rum ponúka hladkú a sladkú chuť, za ktorou stojí metóda dvojitého zrenia.
Karibský rum 327 očarí sladkými tónmi tropického ovocia, citrusov a vanilky a chuťou karamelu v závere. Dá sa vychutnať čistý, s ľadom alebo v prémiovom kokteile. Rum je zmesou špeciálne vybraných vyzretých rumov z Guyany, Guatemaly, Panamy, Venezuely a prírodných extraktov, ktoré spoločne prinášajú prémiový výsledok. Jedinečná metóda dvojitého zrenia sa používa na dokončenie rumovej zmesi s výnimočnými tropickými tónmi.
Výsledkom dvojitého zrenia je exkluzívny vyzretý rum. Všetky rumy zrejú najmenej 7 rokov v karibských trópoch v rôznych sudoch, čo im dodáva hladkú a sladkú chuť. Pre sekundárne zrenie sa zmes posiela do Európy. Na riedenie zmesi na 40% ABV sa používa vysokokvalitná pramenitá voda zo severu. V rume tak získate horúce tropické a studené severské charaktery v jednom.
Je zaujímavosťou, že rum dostal meno na počesť roka, kedy bola prvýkrát objavená cukrová trstina, čím sa začala história rumu. Príbeh rumu sa začal písať, keď muži Alexandra Veľkého objavili počas indického ťaženia v roku 327 pred n. l. cukrovú trstinu.
Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.




