Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
 
		Rumové koktaily a drinky
Rum je veľmi populárny základ v nespočetných receptoch pre letné koktaily. Chcete si vychutnať daiquiri alebo mojito? Prinášame vám klasické aj inšpiratívne letné koktaily na báze rumu.
Inšpirujte sa: Letné koktaily s ginom, Letné koktaily s vínom
Malinové Mojito
Ingrediencie
•    30 ml rumu Don Q Cristal 40%
•    1 zväzok čerstvej mäty
•    25 ml čerstvej limetkovej šťavy
•    25 ml jednoduchého sirupu (rozpustite 250 g kryštálového cukru v 250 ml horúcej vody)
•    1 kvapka Reya Prosecco
•    4 čerstvé maliny
Postup
Najprv rozmixujte maliny a potom mätu. Pridáte rum, limetkovú šťavu, jednoduchý sirup a ľad. Dôrazne pretrepte. Preceďte do pohára Collins naplneného ľadom. Doplňte Proseccom.
Piňa coláda
Ingrediencie
•    50 ml rumu Don Q Gold 40%
•    15 ml rumu Don Q 151º
•    40 ml ananásového džúsu
•    30 ml kokosového likéru Malibu likér 21% 
•    1 kvapka Angostura bitters
•    čerešňa na ozdobu
Postup
Zmiešajte rum Don Q Gold, ananásový džús, kokosový likér, bitters a pol odmerky ľadu, kým nebude drink ľahký a penivý. Nalejte do tulipánového pohára. Doplňte s rumom Don Q 151. Ozdobte čerešňou.
Spiced Daiquiri
Ingrediencie
•    45 ml rumu Oak Barrel Aged Spiced Don Q 45%
•    45 ml limetkovej šťavy
•    25 ml jednoduchého vanilkového sirupu (rozpustite 250 g kryštálového cukru v 250 ml horúcej vody a pridajte pár kvapiek vanilkovej esencie)
• Dve kvapky Angostura bitters
Postup
Pretrepte rum, džús, sirup, bitters a ľad. Preceďte do pohára na kupé.
Old Fashioned
Ingrediencie
•    60 ml rumu Don Q Gran Reserva Aňejo XO 40%
•    1 kocka cukru 
•    3 kvapky Angostura bitters
•    pomarančová kôra na ozdobu
•    maraschino čerešňa na ozdobu
Postup
Vložte kocku cukru do pohára. Pridajte 3 kvapky Angostura bitters. Zmes premiešajte a potom pridajte ľad. Nalejte Don Q Gran Reserva a miešajte, kým dobre nevychladne. Ozdobte pomarančovou kôrou a maraschino čerešňou.
Sun Kissed Spritz
Ingrediencie
•    60 ml rumu Malteco Reserva Maya Aňos 15YO 40 %
•    30 ml Aperol Aperitivo Bitter 11%
•    120 ml Reya Prosecco
•    sóda
•    1 plátok pomaranča
Postup
Pridajte rum a Aperol do kalicha na biele víno s ľadom. Doplňte Proseccom a kvapkou sódy. Ozdobte plátkom pomaranča a jemne premiešajte.
Gran Conquistador
Ingrediencie
•    60 ml rumu Blue Stamp 42%
•    15 ml portského vína Graham's 10 Y.O. Tawny Port
•    2 kvapky Angostura® bitters
•    pomarančová kôra na ozdobu
Postup
V šejkri zmiešame všetky ingrediencie s ľadom. Preceďte do pohára s ľadom. Ozdobte pomarančovou kôrou.
Ďalšie články
 
		Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
 
		Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
 
		Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.



 
						 
				 
				 
				





