Likérové dni -20%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte pobyt a degustáciu vo vinárstve Karpatská Perla. Ako sa zapojiť?

S ružovým vínom po celý rok v kuchyni

S ružovým vínom po celý rok v kuchyni

Ružové víno bolo kedysi považované len za letné víno. No čoraz viac ľudí pijú ružové víno po celý rok pri každej príležitosti. Čo si však k nemu dať? Rovnako ako pri bielom alebo červenom víne, najlepšie kombinácie závisia od štýlu vína, ktoré pijete a od toho, či je suché, sladké alebo šumivé.


 

Ružové víno a slnečné lúče idú ruka v ruke. Mohli ste si všimnúť kaviarenské stoly zdobené karafami ružového vína, ktoré sa počas obeda ponúkajú po celom južnom Francúzsku od Provensálska a Azúrového pobrežia na juhovýchode až po Languedoc-Roussillon. V posledných rokoch sa vinári, somelieri a kritici viac zameriavajú na takzvané gastronomické ružové vína, ktoré boli vytvorené s cieľom ponúknuť väčšiu komplexnosť.

Zamyslite sa nad štýlom

Ľahšie ružové vína sa budú lepšie kombinovať s jemnejšími jedlami, ako sú čerstvé šaláty alebo údeniny. Ružové vína s plnším telom, možno so zrelším ovocím a väčšou štruktúrou, skôr obstoja pri grilovanom mäse alebo jedlách so štipkou korenia alebo byliniek. 

Šumivé víno je mimoriadne univerzálne a to platí najmä pre ružové. Má prirodzene vyššiu kyselinu, v rozsahu pH 3-4, čo je charakteristickým znakom všetkých skvelých vín s jedlom. Rozmanitosť kombinácie šumivých ružových vín s jedlom  vedie k rôznorodosti príležitostí. Od frittaty cez ovocné torty, šaláty až po pikantné grilované jedlá. Šumivé ružové víno môže zlepšiť váš brunch, ponúknuť osviežujúci aperitív a získať si svoje miesto pri stole od raňajok až po dezert.

Šumivé ružové víno skrýva celý rad štýlov od suchého po sladšie. Ľahké, šumivé ružové víno je ideálne na pitie na party ako aperitív. Napríklad ružová Cava sa hodí k tapas. Sladšie štýly šumivého víno, ako je Prosecco rosé, sú dobrým spojením s ovocnými koláčmi a tortami. TIPY: Hola! Organic Cava Brut PinkSERENA 1881 Prosecco Rosé 2023

Champagne Rosé

Medzi najlepšie kombinácie pre ľahšie štýly ružového Champagne patria rôzne kanapky. Champagne Rosé Vintage Brut môžete ponúknuť ku grilovanému homárovi, k pečenej jahňacine alebo divine, ako je holub či bažant. Víno: Champagne Ayala Brut Rosé Majeur, Champagne Bollinger La Grande Année Rosé Brut 2014

Ľahšie, suché ružové vína si vychutnáte s krájanými paradajkami, mozzarellou a bazalkou. Zvážte aj ľahšie jedlá z cestovín a ryže, napr. cestoviny primavera, s jarnou/letnou zeleninou, krevetami alebo mušľami, alebo s pancettou a čerstvými bylinkami. Víno: Villa Maria Private Bin Hawkes Bay Rosé 2021

Ružové vína dobre fungujú:

So surovou rybou sushi, sashimi, crudo, kvalitnými rybami/kôrovcami. Víno: Quinta do Crasto Douro Rosé 2023

Protipól ku pikantnejším ázijským jedlám, ako je thajské kari alebo kuracie Tikka Masala, dim sum  Víno: Kanonkop Kadette Pinotage rosé 2023

Doplnok k mnohým mäkkým syrom, najmä mladému koziemu syru, zrelým, ale nie prezretým jedlým syrom s kôrou ako Brie, Camembert alebo Livarot. Víno: Estandon Saint Louis de Provence Coteaux Varois en Provence 2023

Paradajkové jedlá ako insalata caprese  a cestoviny s paradajkovými omáčkami. Víno: Museum Rosé 2023

So slanými koláčmi a pečivom, quiche, cibuľový koláč, provensálske pissaladière, grécka spanakopita a juhoamerické empanadas. Víno: Mascota Vineyards La Mascota Rosé 2023

Grilované jahňacie kotlety s bylinkovým maslom. Víno: Le Puy Rose-Marie BIO 2022

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.