Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Champagne Palmer Rosé Solera získalo 98 bodov IWSC
Sme radi, že vám môžeme oznámiť, že Champagne Palmer Rosé Solera bolo najlepšie hodnoteným vínom na tohtoročnej prestížnej súťaži International Wine & Spirits Competition s vynikajúcim hodnotením 98 bodov. Najlepšie skóre súťaže a perfektné načasovanie pre letnú sezónu.
Výsledky IWSC 2024 Wine sú vonku. Porota zložená z viac ako 120 medzinárodných porotcov, vrátane Masters of Wine a Masters of Sommeliers rozhodovalo o najlepších vínach. Členovia hodnotiacej komisie vín boli Alex Hunt MW, Alistair Cooper MW, Dirceu Vianna Junior MW, Essi Avellan MW, John Hoskins MW, Mick O'Connell MW, Sarah Abbott MW. 57 % tvorili poprední maloobchodníci zo Spojeného kráľovstva, 26 % majitelia z osvedčených barov a reštaurácií, 6 % novinári a pedagógovia venujúci sa vínu.
Porota opísala Champagne Palmer & Co Rosé Solera ako: „Elegantné Champagne s ovocným, aromatickým profilom. V chuti zrelé červené letné ovocie. Intenzita ovocia pokračuje po celú dobu s pridaním jemne krémovej textúry. Nebeské a štýlové Champagne.”
Champagne Palmer & Co. Rosé Solera
Unikátne ružové Champagne, ktoré vzniká pridaním rezervných vín (8%) vyzrievajúcich spôsobom Solera. Základom je hrozno z Riceys. Na kvasinkách vyzrieva 3 roky (Magnum 5 rokov). Podiel rezervných vín je 35%. Dozáž je na úrovni 8g/l. Senzoricky kombinuje ušľachtilosť, ovocnosť a finesu s dotykom korenistých tónov. 45% Chardonnay, 40% Pinot Noir a 15% Pinot Meunier.
Vinárstvo Champagne Palmer & Co.
V roku 1947 sa 7 etablovaných vinohradníkov v Champagne rozhodlo spojiť svoje sily a vytvoriť spoločnosť Palmer & Co. Spoločne zdieľali túžbu po dokonalosti a víziu vytvoriť vinárstvo známe svojou vášňou pre harmóniu, rovnováhu a snahu o dokonalosť. Dnes tieto vlastnosti stále definujú štýl Champagne Palmer& Co. Zachovať prirodzenú eleganciu, ktorá nielen trvá, ale sa aj rozvíja a zdokonaľuje.
Ekologická výroba vína je prioritou vinárstva. Okrem certifikácie HVE3 a VDC podporuje udržateľné vinohradnícke postupy a zachovanie biodiverzity prírodného prostredia a kvality pôdy. Viac ako 50 % vinohradov vo vlastníctve Palmer & Co. má certifikáciu VDC a HVE3 a cieľom dosiahnuť 100 % v roku 2023. Champagne Palmer & Co má ako jedno z mála vinárstiev certifikáciu HQE (High Environmental Quality) v Champagne.
Champagne Palmer & Co. vlastní 220 hektárov viníc s označením Premier a Grand Cru v oblasti Montagne de Reims (Mailly, Verzenay, Rilly-la-Montagne, Chigny-les-Roses, Ludes, Villers-Marmery a Trépail). Oblasti Côte de Sézanne, Côte des Bar a Marne dopĺňajú mozaiku. Premier a Grand Crus predstavujú viac ako 50 % vinohradov.
Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.




