Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Slovenské novinky pre jarné mesiace
Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Prečítajte si rozhovor: Oceňovaný sladký Rizling od Pavelkovcov
Pavelka a výnimočný Rizling
Rizling rýnsky je už niekoľko rokov vlakovou loďou vinárstva Pavelka, ktoré patrí k najväčším na svahoch Malých Karpát.
Milan Pavelka: „Náš Rizling rýnsky 2022 dostal od degustátorov na súťaži Biel Vinalia sto bodov, čo je najvyšší počet.
Zúčastnil som sa množstva súťaží vín, či už ako degustátor alebo s našimi vínami, ale sto bodov nedostalo doteraz na Slovensku a myslím, že ani v okolitých krajinách, žiadne víno.
Stovka je maximum! Ide o odrodové biele víno, prírodne sladké. Na liter má deväť percent alkoholu, 190 gramov zvyškového cukru a desať gramov kyselín.“
Víno: Rizling rýnsky 2022 - Lahodné víno s nádhernou škálou vôní od lipy až po marhule a ananás. Ideálne víno pre milovníkov sladkých prírodných vín.
Mrva & Stanko a mladé vína
Vladimír Mrva: „Ročník 2023 bol špecifický. Z pohľadu vinohradníka veľmi náročný, silný tlak perenospóry v období kvitnutia, čím došlo v niektorých lokalitách k redukcii úrody 30-40 i viac percent. Z pohľadu vinára práve táto redukcia úrody zvýšila kvalitatívne parametre hrozna.
Ešte pred Veľkou Nocou prídeme na trh s kolekciou šiestich mladých vín. Rád by som upriamil pozornosť na dve mladé vína Sauvignon Kryo a Silván zelený 2023. Sauvignon Kryo 2023 má krásnu ovocnú vôňu egreša, vinohradníckej broskyne s jemnou pikantnou kyselinou. Víno je svieže, šťavnaté s ovocným profilom. Silvánske zelené je minerálne, šťavnaté s pikantnou kyselinkou. Vo vôni ovocné, zelené jablko, maslová hruška, zároveň i herbálne. Víno typické a charakteristické pre Malé Karpaty. Okrem toho, v kolekcii mladých vín bude Müller Thurgau, cuvée Muškát žltý a Sauvignon, Pesecká Leánka a ružový Cabernet Sauvignon.“
Vína: Mrva & Stanko Muškát žltý, Sauvignon cuvée 2022, Mrva & Stanko Pesecká leánka, Mužla 2022

Fundus Regius a komplexné vína
Barbora Rakúsová : „Hrozno sme zberali tesne po dušičkách. Hrozienka boli už trošku zosušené a stonka už bola suchá a strapce veľmi ľahko odpadávali. Hrozno bolo v bezchybnom stave. Fermentácia prebiehala veľmi pomaly pri nízkej teplote. Na kvasinkách až 5 mesiacov.“
Pripomína svojho staršieho brata RR 2013 Extra. Podobne ako pri predchodcovi sa "Extra" verzia vyrába len v najlepších ročníkoch. Omamná vôňa citrónovej trávy, medu a zrelých marhúľ. Komplexný a bohatý Rizling s vynikajúcou štruktúrou a personalitou. Dokonale reflektuje svoj pôvod.
Barbora Rakúsová: „Ročník 2022 bol u nás extrémne suchý, hrozno pri zbere v polovici októbra bolo vo výbornom zdravotnom stave. Dlhšia macerácia na šupkách sa prejavila výraznou ružovou farbou pre rosé.“
Nádherné a komplexné rosé aké sa vyskytuje na Slovensku veľmi zriedkavo. Intenzívne a zároveň pôsobivo prirodzené so štruktúrou červených vín, ale s finesou bielych. Dlhá a jemne korenistá dochuť so štipkou škorice a bieleho korenia.
Obe vina majú certifikovaný nízky obsah histamínov.
Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.





