Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Penfolds - siedma hviezda Austrálie
Jedno z najstarších vinárstiev kontinentu. Penfolds má ikonické postavenie, ktoré dosiahlo len málo producentov z Nového sveta. Grange - vlajková loď Penfoldsu, podľa H. Johnsona patrí do skupiny vín, ktoré musíte ochutnať predtým ako zomriete.
Prečítajte si blog Austrália - unikát vo svete vín
Úspechy Penfolds:
V roku 2013 bol Penfolds ocenený titulom "New World Winery of the Year" udeľovaným americkým vinárskym časopisom Wine Enthusiast.
V roku 2016 bolo vinárstvo Penfolds vyhlásené spoločnosťou Drinks International za najobdivovanejšiu značku vína.
Grange 1955 bol magazínom Wine Spectator vyhlásený za jedno z 12 najlepších vín 20. storočia.
Pôvod Grange
Vinárstvo Penfolds založil anglický emigrant Christopher Rawson Penfold so svojou ženou Mary. Začínali na pozemku Magill Estate, z ktorého pochádza nádherné víno so stále tradičným prístupom pri výrobe.
V roku 1949 boli privezené z Francúzska odrody Cabernet Sauvignon, Chardonnay a Syrah, ktoré boli vysadené na najlepších viniciach. V roku 1950 sa stáva hlavným enológom Max Schubert, ktorý vytvoril slávny Grange.
Od roku 2002 je hlavný winemakerom Peter Gago, ktorý priniesol do firmy európsky pohľad a starostlivosť o klienta. Pôvodne malá firma je dnes vyhľadávanou adresou milovníkov hodnotných vín. Napriek vysokému ratingu sa Penfolds snaží zvyšovať kvalitu svojich vín. Vinárstvo vlastní vinohrady v najlepších oblastiach v Austrálie – Adelaide Hills, Barossa Valley, Eden Valley, McLaren Valley a Coonawara.
Grange - ikona Austrálie
Vlajková loď Penfoldsu, podľa H. Johnsona patrí do skupiny vín, ktoré musíte ochutnať predtým ako zomriete. Prvý ročník Grange vyrobil experimentálne už v roku 1951 Max Schubert. Jeho hlavnou myšlienkou bolo vyrobiť austrálske červené víno, ktoré by dokázalo zostať nažive minimálne dvadsať rokov, teda porovnateľné s tými, ktoré sa vyrábajú v Bordeaux.
Jednotlivé fľaše ročníka 1951 sú stále v držbe zberateľov; jeden sa predal v aukcii v roku 2004 za niečo viac ako 50 000 USD. Grange bolo vždy kontroverzným a individuálnym vínom. V prvých rokoch bolo podceňované a zaraďovalo sa medzi najnižšie z najnižších. Napriek tomu vyniklo ako individuálne víno so svojou osobitnou osobnosťou a bolo konzumované vo veľkom množstve, či už s chválou a potešením, alebo s nechuťou a odsúdením. Od roku 1962 získalo 117 zlatých, 63 strieborných a 34 bronzových medailí, plus 27 trofejí a 7 majstrovských ocenení, v roku 1979 na Wine Olympia v Paríži, Grange porazil najlepšie vína odrody Syrah z Francúzska.
Základ tohto multiregionálneho vína je odroda Shiraz (kedysi Hermitage) z vinohradov Kalimna a Barossa Magill. Cabernet Sauvignon tvorí len malé percento, v závislosti od ročníka. Víno vyzrieva 18 mesiacov v 100% nových amerických dubových sudoch.
Máloktoré víno vyrobené kdekoľvek na svete sa vyrovná stálej kvalite Grange. Jeho charakteristickým prejavom je zrelosť, opulentnosť s hodvábnou štruktúrou, vďaka piesočnatým pôdam a teplému, rovnomernému podnebiu. Grange dokáže vyzrievať niekoľko desaťročí.
Ikonické Grange
A čo hovorí o Grange náš somelier Rasťo Šuták: „Grange je inštitúcia a mať ho v pivnici, archíve či reštaurácii je ako pozerať doma na Picassa. Obrovský dopyt, najmä z Číny robí z neho absolútne nedostupné víno. Slovensko sa muselo "uspokojiť" z 12 kusmi. Niektoré krajiny nedostali nič! O tom či je toto víno vznešené, emancipované, dramatické, intelektuálne, vulgárne, nadčasové alebo drahé nemá zmysel polemizovať. Mali by sme byť nadšení, že vôbec existuje.“

Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




