Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
PEDRO XIMENÉZ - odroda vína, o ktorej ste možno netušili
Pedro Ximénez znie ako meno španielskeho moreplavca alebo vinára, je to však stredne neskorá až neskorá biela odroda. Označuje sa tiež ako „PX“ a je charakteristická pre Andalúziu oblasť Jerez.
PX z Jerezu
PX sa používa na výrobu sladkých vín Sherry alebo ako jednoodrodová. Vyskytuje sa v celom južnom Španielsku, najmä v oblasti Montilla-Moriles, kde je oveľa dôležitejšou odrodou ako Palomino. Pestuje sa tiež v Portugalsku, konkrétne v Alentejo, kde sa nazýva Perrum. V Austrálii je známa ako „Pedro“.
Vyrába sa z nej sladké víno, ktorého hrozno je napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea. Pestuje sa na zavlažovaných vinohradoch Griffith v Novom Južnom Walese. Argentína pozná PX pod názvom Pedro Giménez. Odroda Pedro Ximénez nie je vhodná na výrobu stolového vína z dôvodu veľmi nízkej acidity v hrozne, používa sa buď v zmesi Sherry Blend alebo ako jednoodrodové víno známe ako PX.
Hoci je najčastejšie spájaná s oblasťou Jerez de la Frontera, v skutočnosti sa pestuje v Montilla-Moriles. Približne 70 percent vinohradníckej plochy regiónu je vysadených odrodou Pedro Ximénez, zatiaľ čo v Jereze je to menej ako 5 percent. Miestne zákony preto umožňujú dovoz hroznového muštu Pedro Ximénez z Montilla-Moriles do Jerezu, kde prebieha výroba Sherry.
Výroba vína
Po zbere sa hrozno tradične ukladá na rohože, aby sa ďalej sušilo na slnku. Z bobúľ sa postupne odparuje voda a šťava v hrozne sa koncentruje. Bobuľa stratí až 70% hmotnosti a z jednej tony hrozna sa získa len 200l muštu. Po lisovaní rmut obsahuje vysokú koncentráciu cukrov. Následne prebieha kvasenie, ktoré je zastavené pridaním vínneho destilátu. Víno môže tiež dozrievať v systéme Solera podobne ako Sherry.
Vína z rovnakých ročníkov dozrievajú a miešajú sa pomocou systému Solera pred plnením do fliaš, na rozdiel od Sherry, PX, ktoré je vyrobené touto metódou, má na etikete uvedený ročník. Tento proces vyzrievania je výlučne oxidačný a dodáva vínu vôňu karamelu, fíg, čokolády a sušeného ovocia. Použité sudy ďalej používajú výrobcovia škótskej whisky, ktorá v nich vyzrieva a je obohatená o ďalšie nuansy.
Podávanie vína - servis a gastronómia
Víno PX by sa malo podávať jemne vychladené pri teplote 12° až 14° C, mladšie aj pri nižšej teplote. Výborne sa kombinuje s dezertmi na báze horkej čokolády, so zmrzlinami a syrmi s modrou plesňou ako sú Cabrales alebo Roquefort.
Vinárstvo Romate
Sánchez Romate patrí medzi najväčších producentov v rodinnom vlastníctve z oblasti Jerez. Rešpektované vinárstvo bolo v minulosti pravidelným dodávateľom vín na anglický kráľovský dvor, či do Vatikánu. Romate vlastní 100 ha viníc a časť hrozna nakupuje od pestovateľov v Montilla-Moriles. V pivnici Bodegy leží množstvo vzácnych vín ešte z minulého storočia. Čoraz viac výrobcov profituje z narastajúceho dopytu po brandy, ale pre Sánchez Romate je prioritou Sherry. Napriek tomu ich brandy Cardenal Mendoza patrí medzi najobľúbenejšie z Jerezu.
Vinárstvo Ximénez-Spínola
Vinárstvo Ximénez-Spínola vzniklo v roku 1729 v Jerez de la Frontera a venuje sa výlučne odrode Pedro Ximénez, za čo získalo uznanie španielskych orgánov za udelenie vlastnej akreditácie: „Pedro Ximenez Denomination“. Rodina Zarzana dnes vlastní 22ha vinohradov, ktoré ležia v okolí Las Tablas medzi dedinkou Sanlucar de Barrameda a Jerez de la Frontera. Sú obhospodárované organicky (nemajú však certifikát).
Vyrábajú i Brandy de Jerez - „San Cristino“. Vzniklo v roku 1948, keď vinárstvo nevedelo nájsť odberateľa jeho troch vín. Preto sa rozhodli víno destilovať a vytvorili Soleru, ktorá sa skladá z 38 starovekých gaštanových sudov a v ktorých sa predtým nachádzali vína Pedro Ximénez.
Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.







