Bestsellery roka 2024

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA

Čaje Damman -30% + Miska ako darček k nákupu čajov Dammann nad 40 €

Šúľance s vanilkovým krémom a TIP na víno Ostrožovič

Šúľance s vanilkovým krémom a TIP na víno Ostrožovič

Koniec leta nemusí byť len smutný, môže byť i sladký. Lenka pripravila pre vás zemiakové šúľance s orechmi a vanilkovým krémom. K tomuto skvelému dezertu odporúčam sladké, slovenské víno z Tokaja z vinárstva Ostrožovič.


 

Šúľance s orechmi s vanilkovým krémom 

 

Čas prípravy: 45 min

Počet porcií: 2

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie:
 
Cesto
400 g zemiakov 
150 g hrubej múky
1 ks vajce
1 lyžica octu 
štipka soli 
40 g masla (na opekanie)
Na posypanie 
nasekané vlašské orechy
trstinový cukor
Vanilkový krém
2 žĺtka
1 polievková lyžica zlatého klasu 
30 g trstinového cukru
1 ks vanilkový cukor
300 ml mlieka

Postup 

1.  Zemiaky si uvaríme v šupke deň vopred. Druhý deň ich ošúpeme a najemno nastrúhame. Pridáme zvyšné ingrediencie a rýchlo vypracujeme pružné, nelepivé cesto.

2.  Valec alebo pracovnú plochu zľahka poprášime solamylom a cesto rozdelíme na polovicu.

3.  Z každej polovice vyvaľkáme valec a príborovým nožom odkrajujeme  kúsky, ktoré "ušúľame" do požadovaného tvaru.

4.  V osolenej vriacej vode varíme 5 minút od doby, kedy nám šúľance vyplávajú na hladinu. Zľahka ich vareškou premiešame, aby sa nám nelepili ku dnu hrnca.

5.  Medzi tým, ako sa nám varia šúľance, si pripravíme vanilkový krém. V malom hrnci rozmiešame žĺtka s trstinovým a vanilkovým cukrom. Postupne primiešame mlieko.

6.  Potom zmes zohrievame pri stredne vysokej teplote. Povaríme 6 -7 minút za stáleho miešania, kým nezhustne. Nemusí zovrieť.

7.  Hotový krém si odložíme na bok, kým ho nebudeme potrebovať. Uvarené šúľance na panvici opečieme na masle do zlata. Posypeme orechmi a trstinovým cukrom.

Servírovanie do stredu taniera vlejeme vanilkový krém  položíme orechové šúľance a môžeme ozdobiť jedlými kvetmi.
 

Vlašské orechy boli vždy považované za „potraviny mozgu“, pretože povrchová štruktúra orecha má vzhľad podobný ako mozog. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú zlepšiť pamäť a sústredenie. Orechy sú tiež známe tým, že poskytujú úľavu od neurodegeneratívnych porúch, ako je demencia, epilepsia a Alzheimerová choroba. Čerstvé vlašské orechy sú bohaté na aminokyseliny. Obsahuje tiež esenciálne mastné kyseliny. Zahrnutie orechov do stravy môže pomôcť predísť koronárnym srdcovým ochoreniam. Vlašské orechy majú lahodnú chuť a chrumkavú textúru, používajú sa v dezertoch a pečených výrobkoch, ako sú sušienky, koláče, müsli a energetické tyčinky. 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Zemiakové šúľance je tradičný slovenský pokrm. Môžu byť pripravené na slano i sladko. Lenka pripravila ich sladkú verziu s vlašskými orechmi a vanilkovým krémom. K  šúľancom odporúčam víno - Tokajský 4-putňový výber z ročníka 2003 z vinárstva Ostrožovič. Kombinácia slovenských zemiakových šúľancov a tokajského vína je výborná. Chuť vlašských orechov a vanilkového krému ešte viac podporí oxidatívno orieškový charakter vína. Víno jemne preberá iniciatívu nad pokrmom, čím vynikne jeho jedinečnosť. 

Odporúčanie someliérky:

Ostrožovič Tokajský výber 4-putňový 2003

Ľahšia verzia klasického výberu. Jemne oxidatívna vôňa s tónmi sušeného ovocia a chlebovej kôrky. Stredne plné telo a svieži charakter. Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Ostrožovič  

Od roku 1990 píšu svoj vínny príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska, v Tokaji. Tokaj je jediná naša vinohradnícka oblasť s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Dnes hospodária na 58 ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch Tokaja - Vlčina, Chotár a Makovisko.

Vinohrady obhospodarujú systémom šetrného hospodárenia. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre pestovanie hrozna a vo výnimočných tufových pivniciach zrejú tokajské vína. Tokajské výbery sa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Podľa počtu putní na tzv. gönsky sud (136 litrov) sa rozlišujú troj- až šesťputňové vína, ktoré sú srdcovou záležitosťou pána Ostrožoviča. Vinárstvo produkuje aj vynikajúce reduktívne vína v rade Special Collection, či unikátne slamové vína z tokajských odrôd. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.