offerBox
1

3. 10. - MasterClass Bordeaux 2021

offerImage

Pozývame vás na Masterclass ôsmich červených vín ročníka 2021 z Bordeaux, ktorý patril medzi klasické. 

Čítať viac

Slovenské vinobranie + víno Pivnica Čebovce zadarmo k nákupu nad 50 €

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Ročník 2024 vo vinárstve Papillon

Ročník 2024 vo vinárstve Papillon

V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Starý čarovný kamenný domček v roku 2018 prerobili na vinárstvo, začali vyrábať víno a zároveň pripravovať vlastné vinohrady na kopci Lukovec. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.


K ročníku 2024 sa nám vyjadrili aj iní slovenskí vinári, ich vyjadrenia nájdete tu: MEA GRATI, Mrva & Stanko, NichtaKarpatská Perla.

Od Davidovho priezviska – Papillon (po francúzsky – motýľ ), odvodili logo, ktoré nájdete na každej etikete vína. Od roku 2019 je Papillon certifikované ako BIO vinárstvo. Výroba vína je sústredená priamo v areáli vinárstva. Spracovanie hrozna je maximálne šetrné, využívajú princíp gravitácie, bobule hrozna sa lisujú pomaly. Používajú sklolaminátové fermentačné nádoby a betónové vajíčka pri tichých vínach. V blízkosti vinárstva sa nachádza obnovená tufová pivnica v tvare kríža so stálou teplotou. Vína vyzrievajú vo francúzskych dubových sudoch. 

 

David Papillon: „Bol to divoký rok. Kvitnutie bolo pomalé, šlo to postupne. Ročník to bol horúci. Na Devičí za 90 dní (jún-august) bolo iba 5 dní, keď denná teplota klesla pod 30 stupňov. Za tých 90 dní bolo prevažne 31 – 39 °C v tieni. Hrozno sme začali oberať asi 3 týždne skôr a výlisnosť bola kvôli tej horúčave o 30 - 40% nižšia. Cukornatosť stúpala závratnou rýchlosťou.

Všetky odrody dozrievali naraz. Ale my sme mali v našom vinohrade Lukovec šťastie. Síce boli horúčavy, ale v celkom pravidelných intervaloch nám tu spŕchlo a teda náš Devín nestrádal teplom. Oberali sme ho len o 2 dni skôr ako minulý rok a šťavy mal dosť. Taktiež u nás vďaka polohe nebol tlak na choroby.

Ročník 2024 sme zvládli dobre. Aj novo vysadené štepy, ktoré sme sadili na veľkonočnú nedeľu, to zvládli bravúrne bez polievania. Už náš čaká len posledná várka hrozna a kampaň 2024 bude hotová. Toto je ročník, kedy by vinári konečne mohli ísť v septembri na dovolenku.“

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.