Top vína odrody Devín
Odroda Devín vznikla v roku 1958 krížením Tramínu červeného s Veltlínskym červeno-bielym, ktoré na Výskumnom ústave vinohradníckom a vinárskom v Bratislave uskutočnila pani Ing. Dorota Pospíšilová PhD. Patrí k prvým slovenským novošľachtencom, ktoré boli v roku 1997 registrované.
Devín sa dnes pestuje na ploche 165,5ha vinohradov /údaj z roku 2018/. Okrem Slovenska má pár hektárov vysadených i Morava. Veľkou výhodou tejto odrody je jej pravidelná úroda a je vhodná takmer pre všetky vinohradnícke polohy a pôdy. Devín patrí k aromatickým odrodám a dokáže dokonca v priaznivých podmienkach vytvárať cibéby. Z Devínu vinár môže vyrobiť vína suché, polosuché, polosladké i sladké. Charakterom sú vína podobné v aróme ako Tramín červený, avšak môžeme v nich nájsť i muškátové tóny. Telo je väčšinou ľahšie ako u Tramínu. Devín s vyšším zvyškovým cukrom sa výborne hodí k sladkým slovenským pirohom, jablkovému koláču alebo v suchej a polosuchej verzii k ázijským pokrmom.