Je známe, že rum sa vyrába z cukrovej trstiny, rastliny pôvodne pochádzajúcej z Ázie, ktorá neskôr zdomácnela predovšetkým v Karibiku a Latinskej Amerike. Postupne sa jej spracovávanie rozrástlo a rum sa stal tretím najobľúbenejším destilátom na svete.
Tejto rastline sa darí v tropickom, teplom a vlhkom podnebí. Práve na Madagaskare predstavuje 15 – 20 % poľnohospodárskej produkcie. Destilácia prebieha neďaleko plantáží, na ktorých vďaka rôznym prírodným podmienkam vznikajú šťavy rôznych chutí. Umenie destilácie je teda v schopnosti zvýrazniť arómu tohto čistého alkoholu pridávaním, uberaním a zrením.
VIDZAR COMPANY, DZAMA
Je rodinnou spoločnosťou, ktorá sa špecializuje na výrobu rumu od roku 1982. Približne pred tridsiatimi rokmi si vizionár všimol konzumné návyky svojich krajanov, ktorí boli spokojní s rumom zlej kvality. Bol zvyčajne príliš rezaný a všetci si ho upravovali podľa svojich chutí. Lucien Fohine zistil, že továreň na výrobu cukru na ostrove Nosy-Bé, ktorá sa nachádza na severozápade Madagaskaru, produkuje alkohol s jedinečnými a pretrvávajúcimi chuťami. Po krátkom prešetrovaní zistil, že je to kvôli koreňom Ylang-ylang, ktoré sa miešajú s trstinou a vôňami klinčeka, korenia a vanilky, ktoré v regióne rastú a ktorých olejnaté arómy sa nachádzajú aj po destilácii v spirite.
Vytvára svoju firmu, Vidzar a umiestňuje ju na ostrov Nosy-Bé blízko cukrovaru a pomenuje svoj rum "Dzama" - zdrobnenina mesta Dzamandzar, kde sa vyrába základný rum.
Označenie VIDZAR pochádza z " Old Rum of Dzamandzar". V severnom Madagaskare "Zama" znamená dôvernosť medzi blízkymi priateľmi.
Najmä preto, že v krátkej dobe sa jeho produkcia zvýšila a musí rozšíriť pivnice a aj kvôli logistike sa Lucien Fohine rozhodne premiestniť svoju spoločnosť do Tananarive do hlavného mesta.
Rum, ktorý vyrába podlieha tradíciám a miestnym zvykom, neskôr použije aj dubové sudy na vytvorenie starých rumov ako prvý na Madagaskare. Tieto sudy pochádzajú od Lucienových dôverných priateľov destilérov zo Škótska.
V roku 1996 jeho syn Franck prevzal vedenie spoločnosti a bude pokračovať v práci svojho otca. Jeho štúdiá o enológii vo Francúzsku mu umožňujú byť cellar masterom a organizovať výrobu.
Po štúdii rozšíril sortiment na trhu a teraz ponúka celú sériu spiritov. Oceňujú ich najmä ženy, ktoré milujú voňavé a menej silné rumy.