Blog na tému Bruale
Odísť z témyJarné vína k sezónnej zelenine a ovociu
15. 04. 2024Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
6. 10. - Medzinárodný deň oranžových vín #NationalOrangeWineDay.
04. 10. 20236. október patrí oranžovým vínam. Na prvý pohľad je jasné, že oranžové vína sú iné ako biele, ružové či červené. Majú svoj jedinečný chuťový profil a textúru a tým sa líšia od tradičných vín. V roku 2018 uznala spoločnosť Real House Wine 6. október za medzinárodný deň oranžových vín, aby zvýšila povedomie o tomto menej známom štýle vína. Oranžové vína sú výbornou alternatívou k bielym, ružovým, dokonca i k ľahším červeným vínam.
Zápisky z degustácie - Rozhovory k poháru vína
22. 11. 202220. októbra 2022 sa vo vinotéke Wineplanet na Starej Vajnorskej prvýkrát uskutočnilo autorské čítanie knihy Historky k poháru vína. Jednotlivé príbehy o víne čítal priamo autor knihy pán Vladimír Marko, ktorý je pravidelným účastníkom našich degustácií. K jednotlivým kapitolám someliér Corner a Wineplanet Rastislav Šuták vybral vína, ktoré sa v historkách objavili. Spojenie poézie a vína zanechalo v nás veľa príjemných i vtipných dojmov.
Oranžové víno - ako sa vyrába a ako chutí?
31. 03. 2022Zdá sa, že ľudia buď milujú oranžové víno alebo odsudzujú. Nerozumejú tomu, čo je to vlastne za víno. Vedia, že je to víno prírodné a piť ho je „cool“. Rovnako ako červené, biele, šumivé a ružové víno aj oranžové sa vyrába lisovaním a kvasením hrozna.
Oranžové víno sa podľa farby označuje aj ako jantárové. Ide v podstate o biele víno, pri ktorom sa pri výrobe šupky neoddeľujú od vína. Zostávajú v kontakte so šťavou niekoľko dní alebo dokonca mesiacov.
(Ne) konvenčné vína s pridanou hodnotou
16. 03. 2022Doba, kedy ľudia vyhľadávali len krištáľovo čisté vína v reduktívnom štýle síce stále pretrváva, avšak niektorí hľadajú viac prirodzené vína. Vína, ktoré sú vyrábané ako kedysi, keď ešte neexistovali technologické vymoženosti ako odstredivky alebo cross flow.
Sú to vína, ktoré sú vyrobené zo zdravého hrozna bez väčších zásahov. Fermentácia prebieha v otvorených kadiach alebo sudoch, kde vína i zrejú. Často sú nečírené a nefiltrované. Vína tradičné, ktoré reflektujú svoj pôvod.