offerBox
1

23. 10. - Masterclass "Rutini Cabernet Franc vs. Malbec"

offerImage

Ešte pár lístkov na októbrový MasterClass.

Lístky

HalloWine -35%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
SK
EN
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Viac info

Aký je obsah alkoholu vo víne?

Aký je obsah alkoholu vo víne?

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.

Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.


Stručne povedané, ľahké, svieže vína majú často nižší obsah alkoholu, bohaté a opulentné vína mávajú vyšší obsah alkoholu. Obsah alkoholu nie je ukazovateľom kvality. Odráža najčastejšie proces výroby vína. 

Faktory ovplyvňujúce obsah alkoholu vo víne

1. Zrelosť hrozna a cukornatosť pri zbere 

Obsah cukru v hrozne pri zbere priamo ovplyvňuje konečný obsah alkoholu vo víne. Hrozno z teplejších vinohradníckych oblastí býva zrelšie a často s vyšším obsahom alkoholu, ako napríklad z Čile alebo Austrálie.

Naopak, hrozno z chladnejších vinohradníckych oblastí, ako je Nemecko alebo severné Francúzsko, Morava alebo Slovensko máva viac kyselín a teda vína s nižším obsahom alkoholu. Fenomén zmeny klímy tento rozdiel čoraz častejšie vyrovnáva.

2. Čas zberu a výroba vína

Najdôležitejšiu úlohu zohráva čas zberu. Nedozreté hrozno môže mať nižší objem alkoholu, ale s chýbajúcou harmóniou. Prezreté hrozno naopak viac alkoholu, ale s mdlým až likérovým prejavom. 

Pri optimálnom zbere sa úroveň alkoholu dá ovplyvniť aj procesom vinifikácie:

•    Dĺžka fermentácie: Dlhšia fermentácia umožňuje kvasinkám spotrebovať viac cukru, čím sa zvyšuje obsah alkoholu.
•    Kvasinky: Rôzne kmene kvasiniek majú rôzne úrovne tolerancie voči alkoholu, čo ovplyvňuje  konečný obsah alkoholu vo víne.
•    V niektorých krajinách môžu vinári v zlom ročníku pridávať cukor do muštu (nekvasenej hroznovej šťavy), aby zvýšili obsah alkoholu vo vínach. Je to preto, že víno s nedostatkom alkoholu sa môže zdať riedke alebo mu môže chýbať štruktúra. Úpravou obsahu alkoholu pomocou chaptalizácie môžu vinári dosiahnuť lepšiu harmóniu.
•    Fortifikáciou, čiže dodatočným  pridaním destilátu sa upravuje objem alkoholu z závislosti od apelácie. Portské, Sherry, Madeira a pod.
•    Predčasné ukončenie fermentácie: Niektorí výrobcovia vína zastavia proces fermentácie, aby víno malo vyšší zvyškový cukor a nižší alkohol. Suché vína môžu mať vyšší obsah alkoholu v dôsledku úplného prekvasenia, zatiaľ čo sladké vína si zachovávajú zvyškový cukor, čo môže udržať obsah alkoholu nižší.
•    Objem alkoholu sa môže naopak znižovať odalkoholizovaním, kde sa víno technologicky objem alkoholu upravuje smerom nadol. Súvisí to najmä z narastajúcimi zmenami pri konzumácii vína a životného štýlu.

3. Štýl a kategória vína

Typ vína alebo jeho kategória, ktoré spĺňa nároky na minimálny alebo maximálny objem alkoholu v závislosti podľa apelácie (chránené zemepisné označenie alebo označenie pôvodu vína).

Štýl vína                      Obsah alkoholu %obj. 

Šumivé vína                5.5–12.5 %
Ľahké biele vína         8–13 %
Plnšie biele vína         13.5–14.5 %
Ružové vína                11,5–13.5 %
Ľahké červené vína    11,5–13,5 %
Plnšie červené vína    14–15+ %
Fortifikované vína       16–20 %

Ľahké biele vína ako Sauvignon Blanc, Silvánske zelené, Rizling vlašský, Rizling rýnsky alebo Veltlínske zelené mávajú 12 – 13 % obj. Plnšie štýly bielych suchých vín, ako napríklad Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Tramín červený sa môžu mať od 13,5 % do 14,5 % obj. alkoholu, čím poskytujú bohatší a komplexnejší profil.

Ľahké červené vína ako napríklad Svätovavrinecké, Frankovka modrá a Pinot Noir majú od 11 % do 13 % obj. alkoholu a poskytujú jemný chuťový profil. Plnšie červené vína ako Merlot a Cabernet Sauvignon môžu dosiahnuť obsah alkoholu od 13,5 % do 15 % a viac. Fortifikované portské vína a sherry majú i 20 % obj. alkoholu vďaka pridaného alkoholu.

Na etikete musí byť podľa zákona uvedený obsah alkoholu. Právne normy povoľujú malé rozdiely v označovaní obsahu alkoholu inak v EÚ a mimo nej.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.