Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Zápisky z MasterClass Bruale
Gruzínske vinárstvo Bruale úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti. Ako hovoria ich autori, vína z Bruale nie sú len nápoj, ale aj spôsob života. Alebo " vína pre srdečnú konverzáciu."
Gruzínsko a Bruale
Gruzínsko ako vinohradnícka oblasť ponúka rozmanitosť. Každý región s vlastnými špecifickými klimatickými a pôdnymi podmienkami a odrodami prispievajú k bohatej gruzínskej vinárskej kultúre. Kakheti je epicentrom gruzínskeho vinohradníctva a vinárstva. Je preslávený svojimi autochtónnymi odrodami, najmä Saperavi, Rkatsiteli alebo Mtsvane.
Názov vinárstva Bruale vznikol spojením dvoch mien majiteľov Bruna Giroud a Alexa Motserelia. Hlavnou činnosťou je pestovanie lieskových orechov a pistácii. Pre výrobu vín sa rozhodli neskôr, pretože na pozemkoch sa nachádzali staré pôvodné vinohrady. Tie sa rozhodli obnoviť. Postavili nové priestory pre výrobu vín a kúpili amfory.

Na 7 hektárov vinohradov udržiavaných v ekologickom režime pestujú odrody Rkatsiteli, Mtsvane, Saperavi a tiež pôvodné gruzínske odrody viniča. Vinice sa nachádzajú v nadmorskej výške 450 m nad morom. Pôdy sú prevažne aluviálne. Podnebie je ovplyvnené blízkosťou rieky Alazani. Typické sú mierne zimy a dlhé teplé letá. Vinárstvo má svojho winemakera Zaza Mamulashvili, ktorý predtým pracoval vo viacerých gruzínskych vinárstvach.
Qvevri
„Pri výrobe vín v qvevri je veľmi dôležitá zrelosť hrozna a strapiny,“ hovorí Juraj Kukučka, majiteľ spoločnosti, ktorá distribuuje vína Bruale na Slovensku. Somelier Rasťo Šuták ho dopĺňa: „Hrozno spolu so strapinou sa rozdrví a po 6. mesiacov sa víno prečerpá buď do fliaš, do druhej amfory alebo do dubových sudov.“
Qvevri sú ílovito hlinité nádoby s objemom 800 až 3500l, menšie sa používajú k fermentácii a väčšie k vyzrievaniu. Sú zakopané v zemi a uzatvorené počas fermentácie. Po šiestich mesiacoch sa amfora otvorí za prítomnosti 3 ľudí podľa tradície, majiteľ vinárstva, jeho syn a rodinný príslušník. Pred fľašovaním sa víno číri.
Kisi a Libertes
Kisi, pôvodná gruzínska biela odroda, ktorá sa pestuje prevažne v regióne Kakheti. Fermentácia hrozna spolu so strapinou prebehla v amfore. Následne časť vína zrela v dubových sudoch a časť v druhej amfore ďalších šesť mesiacov. Ročník 2023 ponúka ľahší a svieži štýl vína, typickejší pre Imereti s prirodzeným hroznovým charakterom. Skvele doplní pokrmy z rýb, hydiny alebo teľaciny.
Vína v rade Libertes vznikajú spojením tradičnej výroby vína v qvevri s dôrazom na svoj pôvod, bez dodatočného vyzrievania v dubových sudoch. Ročník 2023 je cuvée odrôd Mtsvane a Rkatsiteli a ročník 2022 je 100% Rkatsiteli. Mladšia je jemná s vôňou letných zrelých jabĺk, ktorú dopĺňajú biele kvety. V chuti prirodzené, svieže s príjemnou kyselinkou. Na rozdiel od 2022, ktorá je komplexná, pôsobí plnšie s kvetinovo medovým charakterom. Tento ročník je bližšie ku klasickému štýlu gruzínskych vín. Víno: Bruale Rkatsiteli classic, Libertes 2022
.jpg)
Rkatsiteli
Rkatsiteli, jedna z najstarších odrôd na svete, zohráva kľúčovú úlohu v gruzínskom vinárskom priemysle a prispieva k širokej škále vín vrátane brandy. V rámci degustácie sme mali možnosť porovnať si dva ročníky 2022 a 2017 vína Rkatsiteli Qvevri. Víno vyrobené klasickou metódou 6. mesiacov víno fermentovalo v amfore a následne 6. mesiacov v dubových sudoch. Víno zaujme výraznou jantárovou farbou. Ročník 2022 je veľmi mladý s výraznou štruktúrou trieslovín. Ročník 2017 pôsobí dospelo s elegantnou štruktúrou. Pomaly sa otvára v tónoch pomarančovej kôry, čierneho čaju s náznakom údeného dymu. Neskôr sa objavia bylinky ako tymián a medovka i pražené mandle. Víno má niekoľko vrstiev, stále potenciál. Víno: Bruale Rkatsiteli, Qvevri 2022, Bruale Rkatsiteli, Qvevri 2017
Tavankara alebo „čistá hlava“ je najkvalitnejšia časť vína, ktorá sa nachádza v hornej 1/3 amfory. Ochutnať tento štýl gruzínskeho vína je zážitkom, pretože je ho veľmi málo. Unikátna textúra vína Rkatsiteli so zamatovými trieslovinami. Kompaktné, stredne plné s prirodzeným hroznovým prejavom. Dlhé a harmonické.


Tri ročníky Saperavi
Saperavi, modrá odroda, ktorá má významné miesto nielen v Gruzínsku. Pochádza z východného regiónu Kakheti. Všestrannosť tejto odrody je evidentná v kompatibilite so širokou škálou pokrmov, od rýb až po grilované mäso a divinu.
Po selekcii hrozno kvasí spoločne so strapinou 2 mesiace v amforách. Pred fľašovaním sa stočí na tri mesiace do dubových sudov na jemné odkalenie. Fľašuje sa bez filtrácie. Degustácia začína najstarším ročníkom 2017. Pôsobí osviežujúco a prirodzene. Dotyk čerešňového kompótu, byliniek a klinčekov. Stredne plná, kôstkovo ovocná chuť disponuje sviežou kyselinkou a živosťou trieslovín. Ročník 2020 už teraz pôsobí veľmi elegantne až sofistikovane. Okrem kôstkového ovocia sa vo vôni objavuje čierna ríbezľa a jemná zemitosť. Chuť je koncentrovaná, odrodovo čistá s dobrou zrelosťou. Charakter vína podčiarkne svieža, hroznová kyselinka a herbálny záver. Ročník 2023 zľahka nadväzuje na predchádzajúci ročník avšak s jemne termickým prejavom. Bohatá ovocná vôňa zrelých višní, čiernych ríbezlí a sliviek s dotykom byliniek a korenia. V chuti stredne plné s dobrou koncentráciou a príjemnou živou kyselinkou. Elegantná štruktúra trieslovín. Stále na začiatku svojej cesty.
V októbri bude MasterClass venovaný dvom odrodám Cabernet Franc a Malbec z vinárstva Rutini.


Ďalšie články

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.