Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Sprievodca farbami červených vín
Farba vám môže napovedať viac o víne, než si myslíte. Farba je prvá, čomu ľudia venujú svoju pozornosť pri víne. Pre mnohých konzumentov vína v osemdesiatych rokoch bola farba synonymom kvality. Hlboká, atramentová, nepriehľadná farba bola určite lepšia ako jasnejšia, granátová. Interpretácia farby je komplexná a je považovaná za rámec hodnotenia vína v závislosti od odrody.
Odkiaľ pochádza farba vína?
Každá odroda má prírodné zlúčeniny, ktoré tvoria stavebné prvky vína. V modrých odrodách sú to antokyány, ktoré sú zodpovedné za farbu vína. Tieto pigmentové zlúčeniny sa nachádzajú v šupke hrozna. Čím dlhšie bude hroznová šťava v kontakte so šupkou, tým získava víno sýtejšiu farbu a štruktúru.
Antokyány sú nepriamo úmerné úrovni pH. Čím je pH nižšie (t.j. čím má víno vyššiu aciditu), tým bude farba živšia. V priebehu vyzrievania sa antokyány naďalej integrujú s ostatnými zlúčeninami a nakoniec sa vyzrážajú vo forme sedimentu.
Pigment v červenom víne je citlivý na teplotu aj siričitany. Vína, ktoré sú fermentované pri vysokých teplotách alebo majú vyšší obsah síry, budú mať menšiu intenzitu farby. Vína vyzrievaním strácajú pigment. Až 85 % antokyanov sa stratí za 5 rokoch.
Prvé zaznamenané použitie názvu farba vína v angličtine bolo v roku 1705. Na označenie červenej farby sa niekedy používalo aj slovo bordeaux.
Odtiene červeného vína
Štúdium farby vína môže do značnej miery povedať veľa od odrody až po jeho vek. Základným pravidlom je, že čím je farba vína hlbšia, tým je telo bohatšie. Mladé červené vína začínajú s rôznymi odtieňmi rubínovej alebo karmínovej farby. Keď je odtieň červeného vína tmavší, blíži sa k fialovej, bude oveľa výraznejšie a plnšie. Ako červené vína vyzrievajú, okraj nadobudne granátový odtieň, potom sa víno vyvinie do tehlovo hnedej farby. Úroveň extrakcie počas fermentácie ovplyvňuje aj hĺbku farby červeného vína. Väčšia extrakcia vedie k hlbšej farbe vína.
Ak sa pozriete na červené víno za prirodzených svetelných podmienok a na bielom pozadí, získate celkom presný dojem o jeho odtieni. Mladé červené vína (do 5 rokov) majú rôzne odtiene od červenej až po fialovú. Vína s viac červeným odtieňom majú nižšie pH. Vína s fialovým odtieňom sa pohybujú v rozmedzí od 3,4 do 3,6 pH. Vína s takmer purpurovým nádychom majú pH nad 3,6 a možno bližšie k 4. Hlboké, nepriehľadné červené vína sú známe tým, že majú viac pigmentu a fenolov ako svetlejšie červené vína. Napríklad Syrah má až 4-krát viac pigmentu (antioxidantov) ako Sangiovese. Zdroj foto: Adirondack Winery
TIPY na víno: Reya Organica Pinot Noir BIO 2020, Santa Cristina Chianti Superiore 2022, Clarendelle Rouge 2017, Penfolds BIN 128 Coonawarra Shiraz 2019
Čo ovplyvňuje farbu vína?
Farba vína je daná komplexnou súhrou faktorov, kde kľúčovú úlohu zohráva príroda a ruka vinára.
Odroda – modré odrody vďačia za svoju farbu antokyánom prítomným v šupke, zatiaľ čo biele túto pigmentáciu nemajú. Farba vína odrody Pinot Noir sa často porovnáva s farbou granátu, často je oveľa svetlejšia ako farba iných červených vín. Je to úplne prirodzené. Pinot Noir má nižší obsah antokyanov v šupke ako väčšina ostatných modrých odrôd. Callistephin, 3-O-glukozid pelargonidínu, oranžovo sfarbený antokyanidín, sa nachádza v šupkách bobule Pinotu.
Hrubá šupka a vysoká hladina antokyanov sú zodpovedné za hlbokú farbu odrody Malbec, ktorá sa môže pohybovať od rubínovo červenej až po purpurovú, takmer čiernu. Malbec prináša víno s ohromujúcou hĺbkou, takmer nepriehľadnosťou. TIP: Rutini Apartado Gran Malbec 2015, Giménez Méndez Alta Reserva Malbec 2020
Podnebie - Teplé podnebie produkuje zrelšie hrozno a tým aj vína s tmavšími a intenzívnejšími farbami.
Spôsob výroby - Kontakt medzi muštom a šupkou hrozna počas kvasenia určuje intenzitu a typ farby. Tento kontakt je pri červených vínach predĺžený, zatiaľ čo pri bielych a ružových vínach je obmedzený.
Vek vína - Mladé vína vykazujú živú fialovú alebo červenú farbu. Postupom času sa z týchto tónov vyvinie granátová až tehlovo hnedá.
Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.







