Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
 
		Dom Pérignon - luxusné šampanské
Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
Prestige Champagne
Na rozdiel od „bežných“ Champagne má na etikete vždy uvedený ročník. Bývalý pivničný majster a enológ Richard Geoffroy hovorí: „Dom Pérignon sa nedostane do fľaše, pokiaľ ročník nedosiahne požadovanú kvalitu.“ Koncept je implementovaný veľmi dôsledne. Na pôde bohatej na vápenec hrozno odrôd Chardonnay a Pinot Noir má dokonalé podmienky.
Rozsiahle miesta, ktoré má vinárstvo k dispozícii, dodávajú Champagne ich charakteristický štýl. Existujú prísne predpisy týkajúce sa výnosu a objemu produkcie na hektár. Napríklad zo 160 kilogramov hrozna sa získa 102 litrov muštu.
Dôležitú úlohu pri výrobe zohráva asambláž (namiešanie správneho pomeru základných vín). Pivničný majster má možnosť vyberať vína z rôznych lokalít, čo ovplyvňuje výsledný štýl a chuť Champagne.
Ako vznikol Dom Pérignon
História Dom Pérignon sa začala písať na prelome storočí v roku 1800. O vtedajšiu výrobu vína v kláštore bol zodpovedný benediktínsky mních Pierre Pérignon, ktorý sa pokúsil o revolúciu.
Práve vďaka nemu je teraz povolené vyrábať Champagne z odrôd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, ktoré dodávajú vínam komplexnosť. To isté platí pre sekundárnu fermentáciu vo fľaši, ktorá je dnes stále bežná a nazýva sa „Méthode Champenoise“. Mníchove zistenia zmenili výrobu šumivých vín.
Tieto revolučné úspechy sú dôvodom, prečo je dnes Champagne Dom Pérignon svetoznáme. Extrémne vysoké požiadavky na kvalitu udržali značku na vrchole trhu. Novým pivničným enológom je Vincent Chaperon.
Príbeh úspechu je verný mottu „Dom Pérignon nie je len Champagne. Je to veľký tresk vo vesmíre nápoja bohov, alfa a omega umenia. Dom Pérignon má svoju cenu, ktorá nie je lacná, ale stojí za každý cent“.
Ďalšie články
 
		Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
 
		Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
 
		Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.



 
						 
				 
				 
				



