Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Exkluzívne jesenné drinky
K jesennému, chladnejšiemu obdobiu neodmysliteľne patria okrem teplých ponožiek a deky i drinky, ktoré nás zahrejú a navodia príjemnú atmosféru. Ak vám už nechutí piť počas jesenne len čaje a radi experimentujete, vyskúšajte exkluzívne jesenné koktaily.
Jesenné počasie je charakteristické únavo,u a všade na vás číhajú choroby zo zmien počasia a aj z nedostatku slnečných lúčov. Vitamíny a energia sa však dajú doplniť aj kreatívne a chutne.
Možno je to zmenou teplôt, možno striedajúcimi sa farbami ročného obdobia, ale máme chuť na klasické sezónne chute, ako je jablkový mušt, tekvica a korenie na pečenie. Nehovoriac o návrate k niektorým z hnedých destilátov, ktoré sme možno v slnečnom období zanedbávali. Či už ide o horúci drink, ktorý udrží vaše ruky v teple, alebo drink s jesennou tematikou, prinášame jedny z najlepších jesenných drinkov, ktoré si môžete pripraviť aj doma.
Autumn Fizz
Autumn Fizz je dokonalý spôsob, ako osláviť zmenu ročných období. Lahodný jesenný drink je dokonalou zmesou byliniek a jesennej chuti.
Ingrediencie:
• 60 ml ginu GINJOY 45%
• 10 ml citrónovej šťavy
• agávový nektár (podľa chuti)
• cider ALPL Golden Times
• tymián a jablko na ozdobu
Postup
Nalejte gin do šejkra, pridajte citrónovú šťavu a agávový nektár. Pretrepte a potom nalejte do vysokého pohára. Dolejte cidrom. Ozdobte čerstvým tymianom a plátkom jablka.
Sloe gin fizz
Výborný koktail na báze trnkového ginu, ktorý si najlepšie vychutnáte počas „babieho leta“.
Ingrediencie:
• 50 ml sloe ginu Monkey 47 Sloe gin 29%
• 25 ml citrónovej šťavy
• 2 ČL cukrového sirupu
• ľad
• Prosecco Reya Prosecco
• plátok citróna
• čerstvé alebo mrazené černice
Postup
Nalejte gin, citrónovú šťavu a cukrový sirup do šejkra a naplňte kockami ľadu. Dobre pretrepte a potom sceďte do vysokého pohára. Dolejte Proseccom a jemne premiešajte. Ozdobte plátkom citróna a ostružinou.
Whiskey Sour
Jeden z najpopulárnejších jesenných koktailov. Whisky Sour sa tradične vyrába z whisky, citrónovej šťavy, cukru a vaječného bielka. Whisky zahreje vaše telo i dušu.
Ingrediencie:
• 60 ml bourbonu Koval Bourbon Whiskey Organic 47%
• 25 ml citrónovej šťavy, čerstvo vylisovanej
• 15 ml jednoduchého sirupu
• vaječný bielok (voliteľné)
Postup
Pridajte bourbon, citrónovú šťavu, jednoduchý sirup a vaječný bielokdo šejkra a pretrepte nasucho 30 sekúnd bez ľadu. Pridajte ľad a znova pretrepávajte 15–20 sekúnd. Preceďte do pohára.
Orange Hot Chocolate
Nie je nič lepšie ako popíjať luxusnú horúcu čokoládu pri krbe. Kombinácia kvalitnej tmavej čokolády a rumu pôsobí proti stresu a jesennej melanchólií.
Ingrediencie:
• 50 ml rumu Blue Stamp 42%
• 300 ml plnotučného mlieka
• 100 g tmavej čokolády
• 75 ml smotany na šľahanie
• 1 strúhaný pomaranč
Postup
Mlieko a pomarančovú kôru jemne zohrejte na panvici, kým nezačne vrieť. Odstavte z ohňa a nechajte 5 minút lúhovať. Potom scedíte kôru. Pridajte tmavú čokoládu a miešajte, kým sa neroztopí. Vmiešajte smotanu a vráťte na sporák. Pridajte rum a podávajte.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






