Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Malbec = hviezda Argentíny
Odroda Malbec, známa svojou sýtou fialovou farbou a bohatou štruktúrou trieslovín, sa pestuje vo vinohradníckych oblastiach po celom svete, vrátane juhozápadného Francúzska a Bordeaux. Stal sa vlajkovou loďou Argentíny.
Oslavujeme Malbec Day 17. 4. - Malbec v akcii až -20%
Pôvod
História tejto odrody je hlboko zakorenená vo Francúzsku, kde zohrávala významnú úlohu v klasických zmesiach Bordeaux. Keďže sa hrozno v posledných rokoch stalo menej relevantným v Bordeaux, stala sa hviezdou v apelácii Cahors v juhozápadnom Francúzsku. Často sa označuje ako odroda, ktorá produkuje „čierne“ vína. TIPY na vína: Folie Rouge, Malbec 2020, Le Puy Emilien BIO 2018, Château du Cedre Le Cédre, Cahors, BIO 2019
Hľadanie domova v Argentíne
Malbec je momentálne najviac uznávaná pre svoju argentínsku produkciu, najmä v provincii Mendoza. S najväčšou výsadbou viniča na svete ponúka Argentína pestrú škálu štýlov od vín s plným telom a bohatosťou, ktoré sa nachádzajú v nižších nadmorských výškach, až po elegantnejšie, sviežejšie vyrábané vo vyšších nadmorských výškach.
Okrem toho sú tieto vína rozložené v širokom cenovom spektre, ktoré ponúka všetko od vín s vysokou hodnotou až po ultra prémiové určené pre ďalšie vyzrievanie vo fľašiach. TIPY na vína: Rutini Apartado Gran Malbec 2015, Mascota Vineyards Gran Mascota Malbec 2018
Veľkú časť úspechu Malbecu v Argentíne možno pripísať jedinečnému pestovateľskému prostrediu vo všetkých vinohradníckych oblastiach. Slnečné podmienky v meste Mendoza, ktoré odpočíva pod dažďovým tieňom z pohoria Ánd, tiež poskytujú výrobcom príležitosť praktizovať ekologické vinohradníctvo s malou hrozbou hniloby alebo plesní. Ale ako vo všetkých regiónoch, aj tu existujú určité výzvy, ktorým Mendoza čelí, vrátane letného krupobitia a jarných mrazov. Vo vinohrade možno prijať opatrenia na zvládnutie týchto problémov, ako je sieťovanie na ochranu viniča.
Argentínsky Malbec bol predtým vysadený v pergolovom systéme, miestne známy ako parral, aby chránil hrozno pred obrovským teplom pri zemi a poskytoval tieň. Vinič sa teraz primárne pestuje vertikálnym systémom Guyot, čo umožňuje modernejšie techniky manažmentu kvapkovej závlahy.
Podnebie a geografia
V rámci Mendozy majú vinohrady svoju vlastnú klímu a súbor pestovateľských podmienok, ktoré predstavujú širokú škálu. Stredná Mendoza je pre produkciu odrody Malbec historicky významná a sídli tu mnoho z najslávnejších výrobcov. Luján de Cuyo je známe výrobou niektorých z najlepších Malbecov. Väčšina z nich je vysadená v nadmorskej výške 900 až 1 100 metrov (2 950 – 3 610 stôp).
Ďalej na juhozápad a neďaleko Ánd sa tiež vyrába vysokokvalitné víno v malebnom údolí Uco. Tu sa nachádzajú jednyz najvyšších viníc v Mendoze, ktoré dosahujú nadmorskú výšku až 1 500 metrov – 2000 metrov. Vinič, ktorý sa tu pestuje, využíva slnečné dni, po ktorých nasledujú chladné noci. Tie pomáhajú zachovať v hrozne aciditu. TIPY na vína: Rutini Colección Malbec 2020, Alfa Crux BETA CRUX Corte 2017, Alfa Crux ALFA CRUX Corte 2016
Mimo Francúzska a Argentíny sa Malbec pestuje v Kalifornii, Austrálii a na Novom Zélande. Ochutnajte víno Villa Maria Private Bin Merlot – Malbec 2019.
Výroba a spracovanie
Hoci hrozno odrody Malbec má svoje vlastné, jedinečné vlastnosti, spôsob spracovania hrozna vo vinárstvach zohráva kľúčovú úlohu v konečnom štýle a kvalite vína. Tieto výrobné metódy môžu zahŕňať všetko od výberu miesta a riadenia výnosu až po metódu extrakcie a teplotu fermentácie, maceráciu po fermentácii až po vyzrievanie vína v dubových sudoch. Vinári v súčasnosti experimentujú s jemnejšou extrakciou, aby vytvorili elegantnejší štýl. S pokračujúcim skúmaním výrobných techník môžu spotrebitelia čoraz viac nájsť svetlejšie a kvetinovejšie štýly vín Malbec.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



.jpg)
.jpg)

