Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Veľkonočné vínne tipy od slovenských vinárov
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc
Vinárstvo Mrva & Stanko – Vladimír Mrva
„Ešte pred Veľkou Nocou vychádzame na trh s kolekciou šiestich mladých vín. Rád by som upriamil pozornosť na dve mladé vína Sauvignon Kryo a Silván zelený 2023. Sauvignon Kryo, ako už názov hovorí, víno bolo spracované technológiou kryomacerácie. To znamená, že hrozno, ktoré prišlo do vinárstva, bolo odstopkované, schladené na 2° C, macerované dvanásť hodín a na druhý deň lisované. Kvasilo pri teplote 10-12° C. Cieľom kryomácerácie je zvýšiť odrodový a aromatický profil vína. Sauvignon Kryo 2023 má krásnu ovocnú vôňu egreša, vinohradníckej broskyne s jemnou pikantnou kyselinou. Víno je svieže, šťavnaté s ovocným profilom.
Druhým vínom je Silvánske zelené 2023 z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Táto odroda patrí k najstarším odrodám v Európe, no u nás sa pomaly vytráca z vinohradov. Sme radi, že sa nám podarilo v tomto ročníku vyrobiť práve Silván. Ide o víno minerálne, šťavnaté s pikantnou kyselinkou. Vo vôni ovocné, zelené jablko, maslová hruška, zároveň i herbálne. Víno typické a charakteristické pre Malé Karpaty.
Okrem toho, v kolekcii mladých vín bude Müller Thurgau, cuvée Muškát žltý a Sauvignon, s ktorým ste sa stretli už minulý rok. Tiež Pesecká Leánka a samozrejme náš typický predstaviteľ ružových vín Cabernet Sauvignon Rosé, ktorý sa výborne kombinuje s tradičnou veľkonočnou babou. My ju pripravujeme z pečiva, vajíčok a údeného mäsa.“
TIPY na vína: Mrva & Stanko Muškát žltý, Sauvignon cuvée 2022, Mrva & Stanko Cabernet Sauvignon rosé, Vinodol 2022
Vinárstvo Pavelka – Katarína Vengová
„Pitie vína u nás začína na Veľký piatok s Rizlingom vlašským. Na sviatočnú bielu sobotu si po neskorom obede dáme slovenské tvrdé, zrejúce syry. K nim si doprajeme Veltlín zelený, pokračujeme Rulandským bielym až po Rizling rýnsky. Berieme to ako ochutnávku našich vín z predchádzajúceho roku v kruhu rodiny. Bodku tvorí Pálava a Tramín.
Tým, že Veľká noc je sviatok jari, jahňacina je neoddeliteľnou súčasťou sviatkov. Samozrejme na začiatku nás čaká nedeľný stôl s veľkonočným servisom a náš sekt Blanc de Blancs. Na veľkonočný nedeľný obed sa u nás podáva pečené jahňa s plnkou a slepačí vývar. K jahňacine sa hodí Veltlínske zelené. K dezertu (mamina povestná banánová roláda) si dáme sladký Rizling rýnsky (prvé sto bodové víno v Československu).“
TIPY na vína: Pavelka Rizling vlašský 2022, Pavelka Veltlínske zelené 2022
Vinárstvo Karpatská Perla – Margita Šebová
„U nás cez Veľkú Noc nesmú na stole chýbať slané palacinky mojej mamy Margitky Zárubovej. Pripravíte si klasické palacinky a potriete ich bešamelom z kyslej smotany a korenín (štipka štipľavej papriky, čili, soľ, mleté čierne korenie). Na potretú palacinku položíte tri plátky šunky a hrubší pásik syra. Palacinku zaviniete na plosko. Nakoniec palacinky obalíte v trojobale a vysmažíte. Podávate so zeleninovým šalátom. K nemu si otvoríme fľašu mladej, ružovej Frankovky.“
TIP na víno: Karpatská Perla Frankovka modrá 2022
Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.






