Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Likéry - nápoje pre skvelé koktaily
Likéry sú historickí potomkovia bylinných liečiv. Vyrábali sa vo Francúzsku už v 13. storočí, často ich pripravovali mnísi. Dnes sa vyrábajú po celom svete, bežne sa podávajú čisté, s ľadom, ku káve alebo v kokteiloch.
Francúzske slovo likér je odvodené z latinského liquifacere, čo znamená „rozpustiť“.
Likér Dr. Kramer
Slovenský likér z destilérky Likérka, ktorú nájdete na rozmedzí promenády a kúpeľného parku v Trenčianskych Tepliciach. Starý meštiacky dom v spolupráci so slovenskými architektmi premenili na modernú výrobňu spojenú s dennou prevádzkou kaviarne a priľahlou predajňou vlastných spiritov Likérka – Aperitiv Bar & Distillery.
Likér Dr. Kramer sa vyrába maceráciou 14 slovenských liečivých bylín čisto prírodným spôsobom bez použitia chemických prísad. Vo výrobe vidieť prvotriedne destilačné zariadenie Holstein aj kameninové nádoby z čias Československa.
Svieža medovka, materina dúška, aníz a bazové plody, oživené tónmi vanilky a škorice, prekryté vôňou ruží a levandule. Likér prekvapí ľahkosťou, súladom chutí, ale zároveň silou. Fľaša likéru zobrazuje históriu mesta, prináša odkaz na kúpeľnú tradíciu. Uzatvorená je korkom. Dizajn bol vytvorený v spolupráci so slovenskými dizajnérmi zo štúdia Pergamen.
Likéry Piemme
Piemme je líder v agropotravinárskom sektore a od roku 1986 vyrába Limoncello, ktoré možno právom považovať za zlato Sorrenta.
Na polostrove Sorrento sa výroba citrónového likéru Limoncello datuje od staroveku. Citróny na polostrove Sorrento získali Chránené zemepisné označenie CHZO. Citrón zo Sorrenta je to oválny, stredne veľký, so šťavnatou slamovožltou dužinou a šupkou a osobitou vôňou vďaka prítomných éterických olejov. Pestujú sa podľa tradičnej metódy bez použitia chemických prípravkov, ktoré by po usadení na šupke mohli zmeniť chuť a vôňu.
Zber citrónov Sorrento sa vykonáva výlučne ručne, aby sa zabránilo poškodeniu plodov. Séria procesov zameraných na výrobu Limoncella vykonáva Piemme vo svojej vlastnej firme. Fáza lúhovania v čistom liehu a repnom cukre (bez akýchkoľvek prísad, sirupu či sladidla), vyťahovanie šupiek z nádob a plnenie do fliaš prebehne asi za 4 až 7 dní v internom laboratóriu Piemme. Ochutnajte: Piemme Limoncello di Sorrento citrónový likér, BIO 32%
Ďalšou výnimočnosťou polostrova Sorrento je orech Sorrento. Piemme vyrábajú typický stredomorský produkt Nocino di Sorrento, orechový likér.
Likéry Nirvana
Nirvana Cocoa Liqueur Premium 22,0% - Čokoládový likér zo Španielska, Barcelony. Zaujme silnou chuťou čokolády a hladkou, krémovou textúrou.
Nirvana Cocoa Liqueur Premium je lahodný likér vyrobený z kakaa. Vyrába sa pomocou filtrácie aktivovaného živočíšneho uhlia, vďaka ktorému dostáva priehľadnú podobu. Vo vôni tóny tmavého ovocia, kakaa, orieškov a tmavej čokolády. Intenzívna kakaová chuť. Môžete ho podávať samostatne, s ľadom alebo v kokteile.
Nirvana Double Chocolate je extra hustý likér vyrobený z kakaa. Má chuť pravej čokolády a smotany. Sladký, ale však príkry. Môžete ho podávať samostatne, s ľadom alebo v kokteile.
Mocha Martini
Ingrediencie
• 25 ml likéru Nirvana Cocoa Liqueur Premium
• 35 ml vodky Absolut
• 75 ml vychladeného espressa
• 2 tabličky horkej čokolády
• kávové zrná na ozdobu
Postup
Čokoládu roztopte. Namočte okraj kokteilového pohára do rozpustenej čokolády a potom nechajte stuhnúť v chladničke. Do šejkra s ľadom pridajte vychladené espresso, vodku a čokoládový likér. Pretrepte. Koktail sceďte do pohára s čokoládovým okrajom a ozdobte kávovými zrnami.
Cocoa Passion
Ingrediencie
• 10 ml nesladené pyré passion fruit
• 15 ml likéru Nirvana Cocoa Liqueur Premium
• 30 ml tequily Olmeca Blanco
• 45 ml Champagne Palmer & Co.
Postup
Pohár naplňte do troch štvrtín drveným ľadom. Pridajte všetky ingrediencie vo vyššie uvedenom poradí a premiešajte, aby sa spojili. Môžete podávať.
Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.





