Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Ľadové víno
Ľadové víno je v mnohých ohľadoch dokonalým zimným vínom. Vplyvom globálneho otepľovania je však čoraz náročnejšie vyrobiť ľadové víno. Nie každý rok sú prírodné podmienky naklonené k jeho výrobe. Hrozno na ľadové víno sa musí zbierať zdravé a len vtedy, keď je prirodzene zamrznuté. Pri zbere musí teplota klesnúť pod -7 °C alebo nižšie.
Väčšina prírodných ľadových vín pochádza zo studených severných vinohradníckych oblastí. Kanada je najväčším svetovým producentom ľadových vín nasledované Nemeckom.
5 faktov, ktoré by ste mali vedieť o ľadovom víne
• Kanada je najväčším svetovým producentom ľadových vín, hoci sa vyrábajú aj v Európe a dokonca aj v Japonsku.
• V Kanade, Rakúsku, Nemecku a USA môže byť víno označené ako „ľadové víno“, „eiswein“, ak hrozno prirodzene zamrzlo vo vinohrade.
• Ľadové víno sa zvyčajne vyrába z bielych odrôd hrozna Rizling rýnsky a Vidal B.
• Starovekí Rimania pravdepodobne ochutnávali ľadové víno. Rímsky filozof a prírodovedec z prvého storočia Plínius Starší napísal, že konkrétne hrozno sa zbieralo až po prvom mraze.
• Na výrobu jednej polovičnej fľaše ľadového vína je potrebné viac ako 3 kilá hrozna.
História
Existuje dokumentácia pre zber ľadového vína v Dromersheime blízko Bingenu v Rheinhessene 11. februára 1830. Hrozno pochádzalo z ročníka 1829. Zima bola krutá a niektorí vinohradníci nechali hrozno visieť na viniči a použili ho ako krmivo pre zvieratá. Keď sa zistilo, že toto hrozno dáva veľmi sladký mušt, vylisovali ho a vzniklo prvé ľadové víno.
Výroba
Ľadové víno sa vyrába z hrozna, ktoré zamrzlo ešte na kry viniča. Hrozno sa zbiera zvyčajne v noci, aby sa zabezpečilo, že zostane chladné a krátko potom sa jemne lisuje. Značná časť vody v bobuliach zostane vo forme ľadových kryštálikov. Zo zmrazeného hrozna sa potom vylisuje hroznový mušt, čím sa získa malé množstvo sladkej šťavy. Mušt by mal mať cukornatosť najmenej 27 °NM (27 kg cukru/100 l muštu).Výroba ľadového vína je zložitá a výlisnosť nízka. Kým pri tichom víne sa zo 100 kilogramov hrozna získa asi 75 litrov muštu, pri ľadovom víne je to najviac 10 litrov. Pri vysokej hladine cukru je pre kvasinky ťažké spracovať šťavu na víno. V dôsledku toho má ľadové víno veľmi vysoký obsah prirodzeného cukru, ktorý zvyčajne presahuje 100 gramov na liter, no nízky obsah alkoholu okolo 7 % objemu. Fermentácia prebieha veľmi pomaly kvôli vysokému obsahu cukru. Ako náhle je fermentácia dokončená, víno sa filtruje a potom sa plní do fliaš pod prísnymi opatreniami kontroly kvality.
Odrody
Typickou odrodou používanou k výrobe ľadového vína je Rizling rýnsky, ktorú nemeckí vinári považujú za najušľachtilejšiu odrodu. V Kanade v Ontáriu je veľmi populárna biela odroda Vidal a modrá Cabernet Franc. Niektorí vinári experimentujú aj s odrodami ako Chardonnay, Kerner, Gewürztraminer, Chenin blanc, Pinot blanc alebo Merlot, Pinot noir a dokonca aj Cabernet Sauvignon. Pillitteri Estates sú prvým vinárstvom na svete, ktoré vyrába ľadové vína z odrôd Shiraz, Semillion a Sangiovese. Dokonca aj ľadové šumivé vína.
TIPY na vína: Château Topoľčianky Rizling vlašský Ľadové víno 2018, Golguz Rulandské biele 2018, Karpatská Perla Zweigeltrebe 2012, Château Topoľčianky Frankovka modrá Ľadové víno 2021

Kanada
Prvé komerčné ľadové víno v Kanade vzniklo náhodou, keď v roku 1974 vinicu Waltera Hainleho s Rizlingom zasiahol mráz. Namiesto toho, aby vyhodil malé ľadové guľôčky, Hainle, nemecký rodák, vylisoval hrozno a vyrobil 156 fliaš ľadového vína. Víno Okanagan bolo uvedené na trh v roku 1978.
V roku 1983 sa kanadský pestovateľ hrozna a vinár Donald Ziraldo spojil s rakúskym vinárom Karlom Kaiserom, aby založili vinárstvo Inniskillin. Toto vinárstvo z Ontária vyrába ľadové vína a zaradilo Kanadu na medzinárodnú mapu vín. Ziraldo umiestnil svoje ľadové víno do Duty-Free letiskových obchodov, kde si ich zamilovali ázijskí cestovatelia. Vinárstvo Inniskillin pod jeho vedením vyrobilo prvé ľadové víno pre komerčné účely v roku 1984. Medzinárodný prielom nastal v roku 1991, keď ľadové víno Vidal z roku 1989 od Inniskillin vyhralo Grand Prix d'Honneur na Vinexpo. Dnes Inniskillin vyrába ľadové vína z Rizlingu, Vidalu a Cabernet Francu, ako aj šumivé ľadové víno Vidal.
V Kanade je povolený zber hrozna pre ľadové víno až po 15. novembri. Do tej doby musí hrozno visieť vo vinohrade a čakať na zber. Kanadské normy pre zber ľadového vína sú všeobecne prísnejšie ako tie európske. Teplota musí klesnúť pod -8° Celzia a miera cukornatosti musí dosiahnuť minimálne 35 Brix.
Nemecko
Najznámejšie ľadové vína sú tie nemecké. Nemecký vinársky zákon povoľuje označenie „Eiswein“ (ľadové víno), ak sú teploty v čase zberu hrozna minimálne 7 stupňov pod nulou. Potrebná je predbežná registrácia potenciálnych oblastí ľadového vína, ktorú je potrebné predložiť poľnohospodárskej komore najneskôr do 15. novembra. V posledných rokoch došlo k prepadu vo výrobe ľadového vína, pričom v roku 2019 a 2020 nedokázalo žiadne nemecké vinárstvo vyrobiť ľadové víno. Najznámejšie regióny pre ľadové víno sú Mosel, Rheingau, Pfalz a Sasko.
Rakúsko
Ľadové vína z Rakúska sa vyznačujú tým, že sú ovocnejšie a ľahšie ako nemecké. Klíma umožňuje hroznu úplne dozrieť pred zmrazením. Okrem Rizlingu sa používajú aj odrody Scheurebe, Veltlínske zelené a Zweigelt.


Slovensko
Slovensko začalo prírodne sladké vína produkovať až po roku 2000. Prvé slovenské ľadové vína sa na našom trhu objavili z ročníka 2002. Veltlínske zelené, ľadový zber, pochádzalo z produkcie vinárstva Karpatskej Perly zo Šenkvíc. Miestom zberu hrozna bol vinohrad Suchý Vrch pri Šenkviciach, oberalo sa 10. decembra 2002 pri teplote –9°C. O prvenstvo sa delí s Milanom Pavelkom z Pezinka, ktorý v tom istom ročníku vyrobil ľadový Rizling rýnsky. Dnes výrobu ľadového vína na Slovensku ovplyvňuje v prvom rade počasie.
Vplyv klimatických zmien na výrobu ľadového vína
Klimatické zmeny majú veľké dôsledky pre všetky odvetvia poľnohospodárstva a vinohradníctvo nie je výnimkou. Výroba ľadového vína je vďaka svojej závislosti na špecifických a trochu extrémnych poveternostných podmienkach obzvlášť citlivá. S rastúcimi globálnymi teplotami v dôsledku klimatických zmien sú podmienky potrebné na prirodzené zmrazenie hrozna na viniči čoraz menej spoľahlivé. Teplejšie zimy znamenajú, že v niektorých rokoch nemusia teploty klesnúť dostatočne nízko alebo dostatočne dlho na to, aby umožnili výrobu ľadového vína. Táto variabilita vytvára výzvy pre vinárov, ktorí sa spoliehajú na konzistentné mrazivé podmienky. Najmä v Nemecku, ktoré má dlhú históriu výroby ľadového vína, boli nedávne ročníky, kde sa nevyrábalo žiadne ľadové víno kvôli nedostatočným mrazom.
Gastronómia
Ľadové víno je ideálnym partnerom k slaným aj sladkým jedlám. Víno musí byť vždy sladšie ako dezert. Vychutnajte si ľadové víno s palacinkami alebo vaflami, dobre sa kombinuje s krémovými dezertmi ako je tvarohový koláč alebo creme brûlée. Vyskúšajte ľadové víno Vidal s francúzskym jablkovým koláčom. Ľadový Cabernet Franc si dobre rozumie s dezertmi z tmavej čokolády, lávovým koláčom i penou. Foie gras, paštéta, syr Stilton alebo Cambozola sú ideálne s ľadovým vínom Vidal alebo Gewürztraminer.
Ľadové víno sa servíruje v kalichoch pre sladké vína v tvare tulipánu. Pri nižšej teplote pôsobia hladšie. Ideálna teplota podávania je 6 až 10 °C. Počas sviatočnej sezóny môže ľadové víno zohrávať kľúčovú úlohu počas večere aj po nej. Bez ohľadu na to, kedy si otvoríte fľašu, ľadové víno vám poskytuje nesmierny pôžitok samotne i v spojení jedlom.
Ďalšie články
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.
Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.


