Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
#ChampagneDay už tento piatok 27. 10.
#ChampagneDay vznikol v roku 2009 z iniciatívy kalifornského blogera Chrisa Oggenfusa. V priebehu rokov sa stal univerzálnym podujatím pre všetkých milovníkov Champagne. Medzinárodný deň Champagne sa oslavuje každý rok a to presne štvrtý októbrový piatok. Tento rok to vychádza práve na 27. 10. 2023. Vychutnajte si štýlové bublinky a urobte si ChampagneDay aj vy.
Využite výnimočnú možnosť získať jedno Champagne zadarmo, akcia 5 + 1 platí len do 1. 11. 2023.
5 spôsobov, ako si vychutnať Champagne
Champagne pochádza iba z oblasti Champagne vo Francúzsku. Uistite sa, že to, čo popíjate, je pravé Champagne. Jednoducho otvorte fľašu Champagne a vychutnajte si ho s ľuďmi, ktorí robia váš život výnimočným.
5 spôsobov, ako si vychutnať Champagne
Pozvite priateľov a rodinu na degustáciu. Je to skvelá príležitosť stretnúť sa a ochutnať viaceré Champagne vedľa seba.
Sledujte udalosti, ktoré sa konajú vo vašom okolí – reštaurácie a bary
Stiahnite si zoznam skladieb #ChampagneDay Spotify a užite si svoju noc
Pripojte sa a zdieľajte
Aj vy môžete byť súčasťou. Venujte chvíľku tomu, aby ste tento deň oslávili so Champagne. Pripojte sa k plánovanej udalosti v reštaurácii, vychutnajte si ho s blízkymi priateľmi, rodinou alebo kolegami. Jednoducho zdieľajte Champagne s tým, koho máte radi.
Zdieľajte svoje fotografie a videá na Twitteri, Facebooku a Instagrame. Nezabudnite označiť #ChampagneDay vo všetkých svojich príspevkoch.
Champagne Ayala
Ayala je klasickým predstaviteľom oblasti Champagne. Hrozno sa zberá ručne zo 70 rôznych crus z najlepších oblastí v Champagne: Montagne de Reims, Côte des Blancs, Les Riceys, Montgueux a Vitry-le-François.
Každá odroda, každé cru, každý ročník je vinifikovaný samostatne, aby sa zachoval výraz a samozrejme charakter. Súčasný štýl Ayaly pomáha formovať talentovaná enologička Caroline Latrive, ktorá preferuje moderný, suchý, delikátny a čistý prejav Champagne.
TIP: Champagne Ayala Brut Nature
Champagne Bollinger
Klasický predstaviteľ Champagne s bohatou históriou. Objaviť Bollinger znamená stretnúť sa s jednou z posledných veľkých rodín v Champagne. Bollinger štýl je nenapodobiteľný a uznávaný, je výsledkom prísnych metód a rešpektu k princípom odovzdávaným z generácie na generáciu.
179 hektárov vinohradov pozostáva z 85 % Grand a Premier crus. Hrozno sa pestuje v 7 samostatných vinohradoch. Bollinger vlastní dve parcely, Clos Saint-Jacques a Chaudes Terres, ktoré nikdy nepodľahli fyloxére. Popri skvelých La Grande Année alebo R.D. je vrcholom Vieilles Vignes Francaises z vinohradov vysadených ešte pred príchodom fyloxéry.
Champagne Palmer & Co.
Pre Champagne Palmer & Co je vytvorenie cuvée rovnako dielom prírody ako človeka. Harmonicky a s vášňou kombinujú odrody hrozna, polohy, ročníky a rezervné vína, až kým nedosiahnu dokonalé cuvée, ktoré odráža prácu vinohradníka a vinára. Champagne Palmer & Co. vlastní 220 hektárov viníc s označením Premier a Grand Cru.
Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.



.jpg)
.jpg)



