Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Supertoskánci - „Neoficiálne“ hviezdy Talianska
Toskánsko je známe odrodu Sangiovese, ktorá je kľúčovou odrodou vín Chianti Classico a Brunello di Montalcino. Pred polstoročím miestni vinári začali popularizovať vína vyrobené z medzinárodných odrôd ako sú Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah známymi ako „Super Tuscan“.
V uplynulých desaťročiach tieto vína explodovali v popularite po celom svete. Avšak dnes sa supertoskánske vína nepredávajú tak, ako kedysi. Je to tým, že zákazníci hľadajú pôvodné odrody a tradičné vína. Druhým faktorom je ich vysoká cena.
Označenie „Super Tuscan“ vznikol začiatkom 80. rokov minulého storočia. To, čo robí super toskánske víno odlišné od iných toskánskych vín (Chianti), je použitie medzinárodných modrých odrôd, ktoré nepochádzajú z Talianska.
Prvý oficiálny „Super Toskánec“
V roku 1935 Francúzsko zaviedlo svoj systém Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) a skutočnosť, že sa ho dodržiava dodnes, svedčí o jeho úspechu. Kontrola nad kvalitou sa zapáčila aj talianskym vinárom a čoskoro si Taliansko vytvorilo svoj vlastný systém, Denominazione di Origine Controllata DOC. V roku 1967 si Chianti zabezpečilo označenie DOC.
Vytvorenie super toskánskych vín vyplynulo z frustrácie, ktorú zažili toskánski vinári voči pomalej byrokracii pri zmene zákona o víne v 70. rokoch. Prítomnosť odrody Cabernet Sauvignon bola zaznamenaná v niektorých vínach, čo viedlo k priaznivému porovnaniu s vínami z Bordeaux. Vinári začali miešať „nepovolené“ odrody do svojich cuvée, aby vytvorili kvalitné vína. Americkí kritici, ktorí neboli ochotní pošpiniť tieto nové vína štítkom Vino Da Tavola, ich začali označovať ako „Super Tuscan“. A názov im zostal.
V roku 1992 Taliansko získalo známku kvality Indicazione Geografica Tipica IGT, ktorá je synonymom francúzskeho vína Vin de Pays. IGT umožňovalo experimentovanie, pokiaľ hrozno pochádzalo z určenej oblasti. Jedinou platnou regionálnou požiadavkou na to, aby víno bolo kvalifikovalo ako „Super Tuscan“, je, že všetky vína musia pochádzať z IGT v Toskánsku. IGT zahŕňa aj oblasti Maremma a Bolgheri. Super Toskánci stále dosahujú vyššie ceny ako ostatné vína v Toskánsku. Fantastický názov (najlepšie končiaci na „-aia“) sa stal oveľa dôležitejšími ako skutočné víno.
Tignanello
Najznámejšie super toskánske víno „Tignanello“ vytvorila rodina Marchese Antinori v roku 1971. Bolo to prvé oficiálne super toskánske víno. Vinohrad Tignanello kúpili v roku 1900. Koncom 20. storočia Niccolò Antinori a jeho syn Piero začali s rôznymi experimentmi s rôznymi odrodami. Vinicu Tignanello tvorí 57 hektárov, juhozápadne orientovanú na vápencových pôdach. Samotné víno ako prvé spojilo odrodu Sangiovese, tradičnú pre Chianti, s „netradičnými“ odrodami Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Víno: Tignanello Magnum, IGT, Tuscany, r2017, víno, červené, suché, darčekové balenie 1,5L
Sassicaia
Sassicaia znamená „kamenisté pole“ a je výsledkom experimentu v 40. rokoch 20. storočia bratranca rodiny Antinori, Marchese Maria Incisa della Rocchetta. Ten si dal za úlohu vyrobiť víno porovnateľné s vínami z Bordeaux, čo len prirodzene znamenalo použitie francúzskych odrôd a tiež podobnosť pôd Sassicaia s pôdami v Graves. Od roku 1948 do roku 1967 prvé vína zo Sassicaie nikdy neboli komerčne uvedené na trh, namiesto toho sa pili súkromne, prevažne vo vinárstve. Všetko sa zmenilo v roku 1968, keď boli vína prvýkrát uvedené na trh ako Vino da Tavola. Víno: Tenuta San Guido Bolgheri Sassicaia, DOC, Tuscany, 2019
Tignanello Marchese Antinori
Každý vinár v Toskánsku mal pocit, že musí urobiť supertoskánske víno, aby bol úspešní najmä na americkom trhu. Avšak dnes zákazníci hľadajú víno s transparentnosťou, víno, ktoré kričí, že má svoj pôvod. Víno: Tignanello Marchese Antinori Chianti Classico Riserva, DOCG, CHIANTI DOCG
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




