Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Predpríprava na MasterClass Frankovka s J. Stávek
Začiatkom marca sme mali možnosť zúčastniť sa vertikálnej degustácie vín odrody Frankovka z vinárstva Jan Stávek. Bola to vlastne predpríprava na MasterClass Frankovky, ktorá sa uskutoční už 24.3.2022 v priestoroch spoločnosti Wineplanet na Starej Vajnorskej v Bratislave.
Ak sa chcete dozvedieť viac, posledné lístky na MasterClass sú ešte k dispozícii!
Vertikálna degustácia sa konala priamo vo vinárskom dvore. Vinár Jan Stávek si pripravil pre svojich dovozcov sedem ročníkov ružovej Frankovky z trate Trkmanska a 9 ročníkov Frankovky VOC Modré Hory. Vinohradnícka trať Trkmanska sa nachádza medzi obcami Veľké Pavlovice a Bořetice, leží v nadmorskej výške 220 m n. m. Jedna z najväčších tratí v rámci Českej republiky. Trkmanska je pomerne mladá vinohradnícka trať, ktorá bola založená v roku 2000 a vysádzaná do 2004. Kedysi v dávnych dobách tu stála dedina Trutmanice. Pôdy sú hlinité s vápenatým a piesčitým podložím. Veľmi dobre sa tu darí práve Frankovke.
Rosé Trkmanska 2021 je aktuálny ročník, len nedávno fľašovaný. Na predaj bude k dispozícii v najbližšej dobe. Svieže a ovocné rosé s jemne krémovou štruktúrou a šťavnatou kyselinkou. V dominancii jahody a višne. Ešte potrebuje čas na zharmonizovanie. Ročník 2020 pôsobí subtílnejším dojmom. Má pekný ovocný a odrodový prejav so sviežou kyselinkou. Tento ročník budete mať možnosť ochutnať aj v Bratislave. Pokračuje sa ročníkom 2019. 6,7g/l kyselinky a 0,4g/l zvyškového cukru spolu s ročníkom dodávajú vínu komplexnosť a veľmi peknú harmóniu. Vo vôni kôstkové ovocie s dotykom červeného pomaranča. Stredne plné rosé s minerálnym záverom.
Chronologicky je ďalej servírovaný ročník 2018. Plnšie víno, ktoré vzniklo dlhším ležaním na šupkách pred vylisovaním. Dominujú zrelé višne, červené ríbezle a ostružiny doplnené tónmi škorice. V chuti šťavnaté, ovocné a minerálne. Rosé Trkmanska 2017 pôsobí veľmi prirodzene a elegantne. Stále si zachováva čistý ovocno-korenistý štýl so stále pikantnou kyselinkou a dokonca i prítomnými trieslovinami. Citrusovo mandľový záver. Ročník 2016 bol komplikovaný podobne ako u nás. Víno má stále peknú sviežosť, ovocno - herbálny charakter.
Rosé Trkmanska 2015 bolo vyrobené pomocou extrémne dlhej studené macerácie po dobu 5 dní. Hrozno Frankovky bolo pekne zrelé a zdravé. Ešte pôvodná stará etiketa. Stále si zaslúži pozornosť ako aj objemnejší kalich. Podobné parametre ako ročník 2019 – 6,6 g/l kyselín a 0,9 g/l zvyškového cukru. Čerešňovo šípková marmeláda s mletou škoricou. Komplexné s peknou harmóniou, teraz na vrchole. Nie je to víno pre každého.
Druhá časť degustácie bola venovaná vertikále Frankovky VOC Modré Hory. Ročník 2019 je ešte horúca novinka priamo z pivnice. Hrozno pochádza z vinohradníckej trate Šumperky, ktorá bola vysadená v roku 1947 dedkom Jana Stáveka. Pôda piesočnato hlinitá s vyšším obsahom vápnika a horčíka. Víno je kupážou Frankovky, ktorá zrela 23 mesiacov v malých, stredných a jednom veľkom dubovom sude. Vo vôni tóny višní, čučoriedok, kakaa a mandlí. Chuť je ovocná, zatiaľ mladá, potrebuje ešte čas vo fľaši.
Ročník 2018 (na eshope) pôsobí termicky a mierne opulentne, transparentne s výbornou zrelosťou a štruktúrou. Živá kyselinka, krásna ovocná textúra a zdravé triesloviny. Táto Frankovka sa bude degustovať aj v rámci MasterClassu z dvoch rôznych objemov fliaš. Pokračuje sa ročníkom 2017. Hrozno pochádza z vinohradníckej trate Růžený. Ide o veľmi starú trať, najväčšiu a jednu z najlepších v obci Nemčičky. Víno je kupážou Frankovky, ktorá zrela 20 mesiacov v niekoľkých malých a jednom veľkom dubovom sude. Víno je optimálne vyvážené a komplexné. Vo vôni ovocno - herbálne, višne v čokoláde, škorica a medovka. V chuti ovocné s veľmi pekným odrodovým charakterom a integrovanými trieslovinami. Šťavnatá kyselinka, ktorá dotvára charakter miestnej Frankovky.
Nasleduje ročník 2016. Malinovo višňová vôňa s jemným dotykom škorice a mäty. Šťavnatá, ovocná chuť s ľahkou kyselinkou a mäkkou tanínovou štruktúrou. Hrozno Frankovky VOC 2015 je z vinohradníckej trate Kolberk, zaujme ovocnou vôňou višní, ríbezlí, škorice a klinčekov. Chuť nadväzuje na vôňu, citlivo použité sudy, zachoval sa charakter vína i pri vyššej extrakcii. Minerálno korenistý záver. Taktiež bude možnosť ochutnať ju v rámci štvrtkového MasterClassu. Ročník 2014 nebol z pohľadu vinára priaznivý. Napriek tomu si Frankovka zachovala svoj ovocný charakter.
Frankovka 2013 sa bude taktiež degustovať počas MasterClassu. Klasická, moravská z chladnejšieho ročníka s višňovo herbálnou vôňou. V chuti stále šťavnatá s harmonickou kyselinkou a hodvábnou tanínovou štruktúrou. Ochutnať 10-ročnú Frankovku je vždy sviatkom. Tá od Stáveka je jemná a elegantná v klasickom prevedení. Poslednou degustovanou Frankovkou bola z ročníka 2011, ktorú Jan Stávek vyrobil ešte popri práci na vysokej škole a taktiež prvá s označením VOC Modré Hory. Zemitá so stále dobrou ovocnou kyselinkou.
Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.




