Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Vinárstvo Golguz zažiarilo v Brne
V dňoch 8. a 9. júna 2020 sa v Národnom vinárskom centre vo Valticiach uskutočnilo odborné hodnotenie vín už 27. ročníka medzinárodnej súťaže vín GRAND PRIX VINEX. Cieľom súťaže je každý rok na vysokej profesionálnej ohodnotiť a oceniť najlepšie európske a svetové vína prítomné na stredoeurópskom trhu.
Ukázať vína Golguz v našom eshope.

Tohto ročníka súťaže GRAND PRIX VINEX sa zúčastnilo rekordných 728 vzoriek vín od 114 prihlasovateľov z 9 vinárskych krajín.
Najviac vín bolo samozrejme z Českej republiky, ale zastúpenie mali aj vína zo Slovenska, Rakúska, Nemecka, Francúzska, Juhoafrickej republiky, Talianska, Maďarska a Macedónska.
Najlepšie v tohtoročnej súťaži uspel Sauvignon 2019 neskorý zber zo žádovického vinárstva Štěpán Maňák. Zo Slovenska sa národným víťazom stal Tokajský výber 6 putňový, 2009 od Anna Nagyová Zlatý Strapec, Viničky. Kompletné výsledky súťaže si môžete pozrieť tu: https://www.grand-prix-vinex.cz/vysledky/
Najviac medailí zo Slovenska zozbieralo vinárstvo Golguz, celkom 5 zlatých a 5 strieborných medailí. Pozrite si, ktoré vína si odniesli medaile.
Zlato - Silvánske zelené 2019, Chardonnay 2019, Cabernet Sauvignon Rosé 2019, Cuveé Rosé Elizabeth 2019, Pálava 2019
Striebro - Rizling vlašský 2019, Rizling Rýnsky 2019, Rulandské biele 2018, Tramín červený 2018, Frankovka modrá 2017
Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.


