Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Existuje dokonalý Pinot Noir? Porozumieť tejto odrode je celoživotným štúdiom a vyrábať ho výsadou a umením zároveň. Nie každý vinohradník a vinár má to šťastie. Hovorí sa, že pokiaľ sa to podarí – cesta späť neexistuje...
Inšpirujte sa výberom najlepších vín odrody Pinot Noir. Pozrite si top výber z celej planéty.
Pinot Noir je unikátna francúzska modrá odroda, ktorá v prvom rade reflektuje svoj pôvod. Pinot je ušľachtilý, elegantný, púta pozornosť avšak jeho pestovanie si vyžaduje správnu polohu a jeho spracovanie skúseného vinára s citom. Z tejto komplikovanej odrody sa produkujú najdrahšie vína sveta, je najrozšírenejšou odrodou /38%/ v oblasti Champagne.
Na výrobu šumivých vín sa používa okrem Francúzska napríklad aj v Taliansku /Franciacorta/ a v Anglicku. Najpopulárnejší je Pinot Noir vo svojej červenej podobe. Celkovo sa na svete pestuje na ploche 98 743ha, najviac vo Francúzsku, kde v oblasti Côte d´Or v Burgundsku má najlepšie podmienky pre pestovanie.
Chladnejšia klíma, mierne juhozápadné svahy s dostatkom vápenca v pôde. Okrem Burgundska sa Pinot pestuje v Alsasku, Sancerre a Languedoc-Roussillon.
V Burgundsku Pinot Noir zreje v burgundských dubových sudoch /piece – 228 l/ 12 až 24 mesiacov a fľašujú sa nefiltrované. Tieto vína sú bohaté s dostatočným ovocným základom, pevnou trieslovinou. Najlepšie vína dosahujú vrchol po 20 až 30 rokoch. Ďalším štýlom sú Pinoty z Nového sveta.
Senzoricky bohaté a intenzívne v mnohých prípadoch s vyšším alkoholom, sladkými tanínmi a vanilkovo „kokosovým“ prejavom. Do tretice sú to ľahké, svieže Pinoty väčšinou z chladnejších oblastí a pripravené hneď na pitie.
Nasleduje USA, Kalifornia– Sonoma, Santa Rita Hills,Russian River Valley, Anderson Valley, Oregon – Willamete Valley, Dundee Hills), Nemecko / Ahr, Baden, Rheinhessen, Pfalz/, Nový Zéland /Central Otago, Marlborough, Nelson), Taliansko /Alto-Adige, Friuli, Lombardia/, Austrália /Victoria – Gippsland, Yarra Valley, Tasmania), Čile /Aconcagua, Casablanca/, Argentína a Južná Afrika /Walker Bay/.
Skvelé vína sú tiež v Česku, Rakúsku, Švajčiarsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Moldavsku, Slovinsku /oblasť Goriška Brda/, Chorvátsku, Kanade /Ontario/ a Oregon. Pinot Noir sa tiež pestuje v Belgicku, Holandsku, Dánsku, Číne, Libanone...
Pinot sa nachádza na 10. mieste spomedzi všetkých odrôd. Dokonca má aj svoj medzinárodný deň a to 18. augusta. Na Slovensku sa Rulandské modré pestuje na ploche cca 230 ha. Povolené máme dva klony. Do listiny registrovaných odrôd bola zapísaná v roku 1941.
Servírovať Pinot Noir je pre každého someliéra sviatkom. Veľmi dôležitá je teplota podávania, typ a tvar kalicha je taktiež nevyhnutným predpokladom pôžitku. Ideálny je kalich na burgundské víno s veľkorysým pomerom vína a vzduchu. Dekantácia najlepších vín z Pinotu Noir nie je podmienkou, skôr mu ubližuje ako prospieva.
Ceny kvalitných vín z odrody Pinot Noir, hlavne z Burgundska alebo Kalifornie, nepatria medzi nízke. Vína kategórie Grand Cru je problém kúpiť pod 100 eur za fľašu. Dopyt po najlepších vínach stále rastie, takže možno očakávať ďalší nárast cien. Aj najdrahšie vinohrady na svete sú vysadené práve touto odrodou. Ich cena v Burgundsku a oblasti v Champagne dosahuje 2 mil. eur za hektár.
Odpoveď na otázku, či existuje dokonalý Pinot Noir, nejestvuje. Odpoveď na otázku, či existuje dokonalé víno môže mať riešenie – kvalitné vína z Pinotu Noir sú blízko ekvivalentu dokonalého vína. Majú v sebe niečo, čo provokuje a upokojuje zároveň.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.