Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Červené víno ako liek
Červené víno nie je len lahodným nápojom, po ktorom ľudia siahajú pre jeho vôňu či chuť. Stredoveké kláštory boli presvedčené, že ich mnísi žili dlhšie ako zvyšok obyvateľstva čiastočne kvôli ich nízkej, no pravidelnej spotrebe červeného vína.
A v posledných rokoch veda zisťuje, že mali pravdu. Každá fľaša Cabernetu Sauvignon či portského totiž v sebe skrýva mnoho zdravotných benefitov, pravda, ak ju konzumujete s mierou.
Ženy by nemali piť viac ako jeden pohár vína denne a muži dva.
Zvyšovanie hladín omega-3 mastných kyselín, znižovanie kardiometabolického rizika, zdravé cievy, nižší krvný tlak, prevencia rakoviny hrubého čreva, prsníka či pľúc – zoznam benefitov pravidelného popíjania červeného vína ide donekonečna.

Tajomný Resveratrol
Za všetko môže látka menom resveratrol, ktorá napomáha zdraviu srdca, chráni pred niektorými druhmi rakoviny a zabraňuje niektorým typom straty zraku. Resveratrol je prírodný antioxidant, nachádzajúci sa v širokom spektre rozličných druhov zeleniny a ovocia, hlavne však v hroznových šupkách a jadierkach. A pravidelné popíjanie červeného vína rozhodne patrí medzi najpríjemnejšie spôsoby, ako si zabezpečiť jeho pravidelný prísun.
Víno teda môže robiť zázraky nielen pre vašu náladu, ale aj pre vaše srdce, mozog a svaly. Jeho pravidelná konzumácia dokonca tiež zvyšuje obsah dobrého HDL cholesterolu a viac ako 100 štúdií potvrdilo, že mierne pitie vína môže znížiť riziko srdcového infarktu.

Víno na večeru
Kľúčové je však slovo mierne. Všetkého dobrého však veľa škodí a nadmerná konzumácia vína môže zvýšiť krvný tlak a spôsobiť inú šarapatu. Aké je teda tajomstvo správneho pomeru červeného vína, aby ste si užili čo najviac jeho benefitov? Ženy by nemali piť viac ako jeden pohár vína denne a muži dva.
Navyše, dôležité je aj to, kedy a ako sa svojmu vínu zo svojej vinotéky venujete. Jeho konzumácia s čokoládou či na obed môže síce vyzerať lákavo, zdravie si však takto neutužíte. Výskumníci totiž zistili, že práve ľudia, ktorí pravidelne popíjajú pohárik červeného vína počas večere, sú najzdravší.
A toto zistenie má dokonca meno – francúzsky paradox. Francúzi majú relatívne nízku miery srdcových ochorení aj napriek tomu, že majú v obľube syr a iné tučné jedlá. Francúzom takisto hrá do karát aj zdravá životospráva.

Červené pre zdravie
Ľudia, ktorí si počas večere vychutnávajú kvalitné červené víno, majú väčšiu pravdepodobnosť, že tak robia ako súčasť zdravej životosprávy. Diéta s vysokým obsahom zeleniny a rýb, nižším obsahom mäsa a s hojnosťou ovocia prospieva srdcu, a červené víno je jej neoddeliteľnou súčasťou.
Keď sa teda nabudúce ocitnete v obchode zameranom na predaj vína a nebudete vedieť, po čom siahnuť, zvoľte si niektoré z kvalitných červených vín. Poďakujú sa vám nielen chuťové bunky, ale aj vaše srdce či žalúdok.
Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.


