Blog na tému Výroba vína
Odísť z témyVýroba vína
05. 03. 2020Každý vinár hovorí, že kvalitné víno sa rodí vo vinici.
Najdôležitejšou zložkou pri výrobe vína je teda kvalitná surovina, čiže hrozno, ktoré treba zberať v jeho optimálnej fenolickej zrelosti. Pomer kyselín a cukru musí byť harmónii, dôležité je pH. Pri modrých odrodách zohráva dôležitú úlohu aj zrelosť semienok v bobuli hrozna /taníny/ a obsah antokyanových farbív.
Červené víno a jeho výroba
17. 01. 2019Veľa ľudí miluje červené víno, pohár červeného je totiž jeden zo spôsobov ako si spríjemniť bežný deň alebo večer. Niektorí z vás preferujú plnší Cabernet, niektorí ľahší, ovocnejší Pinot.
Ako sa ale vaše obľúbené víno vyrába? Poďme sa spolu pozrieť na kroky výroby červeného vína.
Šumivé víno a jeho výroba
20. 05. 2011Šumivé víno sa vyrába prirodzeným procesom druhotného kvasenia (bez prídavku oxidu uhličitého). Oxid uhličitý vzniká v šumivých vínach kvasením, pričom jeho tlak vo fľaši po dokvasení musí dosiahnuť najmenej 350 kPa pri teplote 20°C. Druhotné kvasenie môže prebiehať tradičným spôsobom vo fľašiach, v uzatvorenom tanku, alebo kombináciou oboch spôsobov.