K jesennému, chladnejšiemu obdobiu neodmysliteľne patria okrem teplých ponožiek a deky i drinky, ktoré nás zahrejú a navodia príjemnú atmosféru. Ak vám už nechutí piť počas jesenne len čaje a radi experimentujete, vyskúšajte exkluzívne jesenné koktaily.
Tipy na aperitív a digestív
Správny výber, poradie a servírovanie nápojov k jedlu je v gastronómii alfa omegou a má svoj význam.
Trápite sa nad otázkou aký aperitív alebo digestív vybrať? Poradíme vám a v nasledujúcich riadkoch odporučíme najlepšie tipy od someliéra.
Aperitív ako štart
Aperitív má za úlohu naštartovať vaše chuťové bunky a pripraviť žalúdok na prijímanie potravy. Podáva sa pred jedlom, ale môžeme s ním pokračovať aj k predjedlu. Kedysi sa ako aperitív podávalo Cinzano alebo Vermut s cukrovou krustou okolo pohára, avšak váš žalúdok to viac zaťažilo ako pripravilo.
Na Slovensku sú taktiež populárne ovocné destiláty. Pri aperitíve je potrebné myslieť na to, že má povzbudiť, čiže nesmie obsahovať veľa alkoholu, ktorý čiastočne paralyzuje chuť.
Nemal by byť ťažký a hustý, aby nevytvoril na jazyku povl a rovnako by ho nemalo byť veľa, aby nezasycoval. V teplejšom období je výborné zvoliť ľahší a menej alkoholický nápoj, v chladnejšom môže byť aperitív aj výraznejší.
TIP: Správne tipy na aperitív nájdete v našej inšpirácii APERITÍV.
Bublinky sú príjemné
Najlepším aperitívom pre vaše zdravie a žalúdok je servírovať šumivé víno samozrejme nie sladké, lepšie je uprednostniť v kategórii extra brut, brut, maximálne extra dry. Aké šumivé víno zvolíme, závisí od udalosti a tiež od menu.
Ak je aperitív vnímaný ako welcome drink na privítanie hostí, podáva sa s drobnými amose bouche. Podľa toho volíme i tip šumivého vína.
Šumivé víno servírujeme vo flautách a na pláte pri veľkom počte ľudí. Dôležitá je správna teplota. Ak je aperitív podávaný priamo pri stole s menším počtom ľudí, fľašu treba priniesť prezentovať a následne správne servírovať. Vhodne zvoleným aperitívom môže byť Champagne, Sekt, Prosecco, Cava alebo iné šumivé víno, závisí od dôležitosti udalosti. Vyskúšajte Champagne Bollinger, Sekt Hacaj Brut, Sekt Pavelka, Reya Prosecco alebo Cavu od Freixenet.
Digestív na koniec
TIP: Správne tipy na digestív nájdete v našej inšpirácii DIGESTÍV.
Na záver stolovania je servírovaný digestív, ktorý má za úlohu napomôcť nášmu tráveniu. Ak je správne zvolený, pôsobí v organizme pri trávení jedla, napomáha k tvorbe pepsínu, činnosti žalúdka a pankreasu. Nemusí sa podávať nakoniec len po jedle, ale môže byť servírovaný k poslednému chodu. Digestív má vyšší obsah alkoholu a je výborným partnerom ku kvalitnej cigáre alebo ku kúsku vysoko percentnej horkej čokoláde.
Veľmi populárnym digestívom je koňak, rum alebo whisky, na Slovensku sú to ovocné destiláty. Ako digestív môže byť servírované aj portské víno alebo sherry, závisí k akému dezertu je digestív podávaný. Nezabudnite na správny kalich a teplotu digestívu. Vyskúšajte Cognac ABK6, Blue Stamp Rum, írsku whisky Knappogue. Ak ste milovníkom portských vín odporúčame Graham´s a ak sherry Ximénez-Spínola.
K digestívu môžeme zaradiť aj stále populárnejšie miešané drinky a koktaily alebo i bylinné likéry. Pre ľudí, ktorí skôr uprednostňujú nealkoholické nápoje, môžeme zvoliť ako digestív kvalitnú kávu Lavazza alebo čaj Dammann.
Ďalšie články
Nichta je rodinné vinárstvo sídliace v srdci Čajkova. Vína vyrába iba z vlastných vinohradov. Na ploche 30 hektárov pestuje hrozno vo viniciach Močiarno a Kruhy v katastri obci Čajkov a Baričky v katastri obci Drženice. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Starý čarovný kamenný domček v roku 2018 prerobili na vinárstvo, začali vyrábať víno a zároveň pripravovať vlastné vinohrady na kopci Lukovec. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.