offerBox
1

28. 11. Degustácia slovenských sektov

offerImage

Pozývame vás na degustáciu sektov zo slovenskými vinármi. Atmosféru tejto peknej akcie spríjemní klavirista František Báleš.

Čítať viac
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA

Pozrite si vína v akcii do -50% - FINAL BLACK WEEK

Svieži jahodový koláč a TIP na víno El Coto

Svieži jahodový koláč a TIP na víno El Coto

Prekvapte svoju najmilšiu mamu ku dňu matiek už túto nedeľu. Upečte pre ňu svieži jahodový koláč podľa receptu od Lenky a pripite na jej zdravie lahodným bielym vínom El Coto Semidulce 2021.


 

Svieži jahodový koláč 

 

Čas prípravy: 45 min, počet porcií: 12 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie:
Korpus
180 g hladkej špaldovej múky
60 g jemného trstinového cukru
80 g masla
1 vajíčko 
štipka soli
 
Plnka
500 g mascarpone
250 g termizovaného tvarohu 
120 ml smotany na šľahanie 
trstinový cukor podľa chuti 
1x vanilkový cukor
2 lyžice vanilkového extraktu 
600 g jahôd 
červené želé

Postup 

1.  Najprv si pripravíme cesto. Múku zmiešame s trstinovým cukrom, soľou, pridáme kocky zmäknutého masla a vajíčko. Vypracujeme  mixérom tuhé cesto.

2.  Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme na 1 hodinu do chladničky. Rúru zapneme na 180 stupňov.

3.  Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu a prenesieme ho do 24-26 cm okrúhlej formy (ideálne s odnímateľným dnom). Popritláčame okraje.

4.  Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľou. Dáme piecť na cca 10 minút.

5.  Po 10 minútach vyberieme, odstránime fazuľu a papier. Dáme ešte naspäť piecť ďalších cca 10 minút do zhnednutia cesta. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. 

Medzitým si môžeme pripraviť plnku, ktorú  pripravíme zmiešaním mascarpone, tvarohu, smotany na šľahanie, vanilkového cukru a extraktu. Vznikne nám hustá plnka. Nanesieme na upečený korpus. Dáme aspoň na hodinu do chladu. Po vytiahnutí z chladničky nakrájame jahody na polovice a poukladáme ich na vrch plnky. Červené želé pripravíme podľa návodu a nalejeme na jahody s lyžicou. Necháme stuhnúť v chladničke najlepšie celú noc. Na 2. deň  posypeme nasekanými  pistáciami a môžeme krájať. 

Jahody sú veľkým prínosom pre zdravie. Obsahujú z 90% vodu. Sú bohatým zdrojom vitamínov (vitamín A, B1, B2, B3, B6 a E ) a minerálnych látok, najmä mangán, bór, draslík, fluór, fosfor, horčík, kobalt, síra a vápnik Obsah vitamínu C v jahodách je takmer porovnateľný s citrusovými plodmi. Jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším antioxidantom. 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Jahody sa dobre kombinujú s ľahkým šumivým i tichým bielym, ružovým, ale aj červeným vínom s ovocným charakterom. Krémová a bohatá povaha jahodového koláča s tvarohovou plnkou z neho robí dokonalého partnera k polosladkému vínu  Semidulce 2021 z vinárstva El Coto. Skvelá svieža a lahodná kombinácia. 

Odporúčanie someliérky:

Víno El Coto Semidulce 2021

Víno vyrobené z odrôd Viura a Chardonnay. Hrozno pochádza z vyššie položených vinohradov Carbonera. Slamovo žltá farba. Atraktívna citrusovo ananásová vôňa. Chuť je svieža, šťavnatá a ovocná so sladším prejavom. Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo El Coto

Vinárstvo El Coto je najväčším pestovateľom hrozna v oblasti La Rioja. Už vyše 50 rokov sa sústreďuje na produkciu kvalitných vín. El Coto tvorí akoby dvanásť malých vinárstiev. Každé z nich má optimálne podmienky pre pestovanie hrozna. Od roku 1990 patrí do spoločnosti vín skupiny Barón de Ley. Vinohrady El Coto patria k najväčším devízam  vinárstva. Vinárstvo je najväčším pestovateľom hrozna v oblasti Rioja.

Najrozsiahlejšie plochy vinohradov, z celkového počtu viac ako 800ha, ležia v provincii Alavesa. Najvyššie položená vinica je Carbonera ( Oriental ), ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 875 m nad morom a je ideálna pre pestovanie bielych odrôd najmä Viura, Chardonnay a Verdejo.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.