Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Tak ako jesenná príroda hýri farbami, tak i naše jedlo na tanieri by malo byť farebnejšie a sezónne. Tekvica hokkaido je symbolom jesene a má univerzálne využitie v našej kuchyni. Lenka použila pečenú hokkaido tekvicu do rizota a osviežila ho čerstvým ovčím syrom. K nemu odporúčam ružový Crémant d´Alsace Brut Rosé z vinárstva Pierre Sparr.
Čas prípravy: 50 min, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
1. Hokkaido tekvicu si najprv vydlabte a nakrájajte na mesiačiky alebo kocky. Takto pripravenú tekvicu poukladajte na plech s vystlaným papierom na pečenie.
2. Tekvicu pokvapkajte olivovým olejom, okoreňte, osoľte, pridajte hrsť čerstvého tymiánu a sušený cesnak. Vložte do rúry a pečte cca 20 minút na 200° C do zmäknutia.
3. Medzi tým si pripravte zeleninový vývar. Zoberiete si väčšiu hlbšiu panvicu s priemerom aspoň 30 centimetrov. Šalotku očistíte a najemno nakrájajte.
4. Na panvici si zohrejte olej spolu s maslom a pridajte nakrájanú šalotku. Nechajte na jemnom ohni alebo stupni indukcie orestovať 3 minúty.
5. Potom do panvice pridajte ryžu a spolu dobre premiešajte a nechajte tiež orestovať aspoň 5 minút.
6. Pridajte suché biele víno, ktoré nechajte odpariť. Potom pridajte polovicu vývaru a jemne miešajte. Postupne pridávajte vývar, kým ryža nezmäkne.
7. Z trúby vytiahnete upečenú tekvicu, pár kúskov si odložte do misky. Ostatnú tekvicu vložte do hlbšieho hrnca, kde pridajte 1 dcl vývaru a rozmixujte ponorným mixérom na kašu.
8. Následne pridajte pyré do uverenej ryže a všetko dôkladne premiešajte. Potom pridajte nastrúhaný parmezán a kúsky pečenej tekvice a znovu premiešajte, vynikne vám krémová konzistencia.
9. Rizoto podľa chuti môžete dochutiť soľou. Rizoto servírujeme s mikro bylinkami a s kúskami čerstvého ovčieho syra.
Ovčie mlieko je hustejšie a koncentrovanejšie ako kozie a kravské mlieko, preto sa častejšie používa pri výrobe syrov. Existuje 24 druhov oviec, ktoré produkujú mlieko. Ovčie mlieko obsahuje o 70 % viac vápnika a 4krát viac zinku ako kravské. Je výborným zdrojom vitamínov B1, B2, B6, B12 a kyseliny pantoténovej. Syrové pokrmy z ovčieho mlieka sa u nás kedysi radili medzi najhodnotnejšie potraviny. Obsahujú jedinečnú prírodnú mikroflóru a množstvo zdraviu prospešných látok. Čerstvý ovčí syr v porovnaní s tvrdým má viac vlhkosti, väčšinou menej tuku i soli.
Pečená tekvica hokkaido má príjemnú sladko orieškovú chuť. Čerstvý ovčí syr zjemní jej sladší prejav. Nebojte sa podávať šumivé víno k ovčiemu syru. Bublinky a acidita v Crémente d´Alsace Brut Rosé od Pierra Sparra sa spojí so sladšou chuťou tekvice a jeho acidita zvýrazní jemne pikantnú chuť ovčieho syru. Krémová textúra rizota vynikne s ľahším, ovocným štýlom tohto sviežeho, ružového Crémantu.
Atraktívny ružový Crémant z odrody Pinot Noir. Hrozno pochádza z centrálnej časti regiónu z pôdy s prevahou žuly, vápenca a spraše.
Na kvasinkách zreje 12 mesiacov. Svieža, ovocná chuť s jemným perlením a krémovým prejavom. Záver je plnší a zároveň elegantný.
Meno Sparr je vnímané v Alsasku s rešpektom. História vinohradníckej rodiny siaha do roku 1680 v obci Sigolsheim. Vinárstvo medzi prvými začali fľašovať vína priamo vo vinárstve.
V súčasnosti 9. generácia patrí pod Cave de Beblenheim. Milovníci alsaských vín oceňujú elegantný, hladký a ušľachtilý prejav ich vín z vinohradov Altenbourg, Clos Sainte-Odile či Grand Cru Brand a Mambourg. Dnes Pierre Sparr vlastní 15 hektárov viníc v srdci Alsaska v Sigolsheime a ďalších 150 hektárov viníc, ktoré vlastnia pestovatelia, s ktorými majú dlhodobé zmluvy.
Vinárstvo Sparr kladie dôraz na starostlivosť o vinice. Ich filozofia je, že „kvalita dobrého vína existuje už v hrozne“.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.