Keď sa tradícia snúbi s vášňou, vzniká najlepšie víno na svete. Bez vína by nebolo Francúzsko a bez Francúzska by nebolo víno - krajina galského kohúta je jedným z najväčších a najznámejších producentov vína na svete.
Escarpment – vína, ktoré zachytia jedinečný pocit miesta
Medzi zvlnenými kopcami Martinborough leží vinárstvo Escarpment, ktoré založil Larry McKenna. Vinárstvo Escarpment je známe vysokou kvalitou svojich vín Pinot Noir. Dnes patrí medzi Top producentov odrody Pinot Noir na Novom Zélande. Escarpment sa zrodil z vášne pre Pinot Noir.
Te Muna Road
„Te Muna“ v maorčine znamená „tajné“ alebo „špeciálne miesto“ a pre nás v Escarpment je to presne to, čo cítime, a čo to znamená pestovať a vyrábať víno.
Escarpment definovaný ako dlhý, strmý svah, ktorý leží na konci náhornej plošiny, je jedinečným miestom v Martinborough. Vinárstvo Escarpment sa snaží vyrábať vína, ktoré zachytia jedinečný pocit miesta. Vinica v podoblasti Te Muna Road sa nachádza len pár minút východne od dediny Martinborough. Pôdy tvorí aluviálny štrk, ktorý vytvorila rieka Huangarua pred viac ako 20 000 rokmi.
Vďaka veľmi hlbokým aluviálnym štrkom, ktoré sú teraz navrstvené na hlinitých pôdach, zaisťuje výnimočné odvodnenie, jeden z kľúčových predpokladov pre pestovanie a produkciu zdravého hrozna prémiovej kvality. Vinice s 24 hektármi sa terasovito tiahnu pozdĺž brehov rieky Huangarua. Escarpment je registrovaný ako výrobca trvalo udržateľného poľnohospodárstva na Novom Zélande. V roku 2019 získal pre svoje vinice certifikát BioGrow Certified.
Podnebie je chladné. Letné dni zriedka presahujú 30 stupňov Celzia. To umožňuje hroznu veľmi pomaly dozrievať a rozvíjať čisté, ovocné tóny s jemne štruktúrovanými trieslovinami. Zrážky sú najnižšie na Severnom ostrove, v priemere okolo 700 mm za rok s veľmi stabilným počasím najmä počas jesene, najdôležitejšieho obdobia zberu.
Prince of Pinot
Larry McKenna založil Escarpment v roku 1999 a pokračoval v budovaní fenomenálnej povesti „Prince of Pinot“. Vytvoril pôsobivú škálu vysoko uznávaných vín. Pokračoval v úzkej spolupráci s austrálskym vinárstvom Torbreck, ktoré v roku 2019 kúpil Escarpment. Nové partnerstvo umožnilo vybudovať najmodernejšie vinárstvo. Larry odovzdal štafetu odhodlanému tímu Rowanovi a Timovi, ktorí chcú pokračovať v Larryho vízii, vyrábať najprémiovejšie vína odrody Pinot Noir.
Enológ Tim Bourn a vinohradník Rowan Hoskins z hrozna pochádzajúceho výlučne z viníc Martinborough na legendárnych aluviálnych štrkoch prinášajú do vín rovnováhu. Zameriavajú sa na vytváranie vín s identifikovateľnou štruktúrou, komplexnosťou a ovocným prejavom, ktoré odrážajú charakteristické znaky Martinborough.
Podobne ako vína z Burgundska, aj Escarpment's pomenúva svoje najlepšie vína odrody Pinot Noir podľa viníc, kde bolo hrozno dopestované, a nie podľa odrody. Single Vineyard Kupe, Pahi, Te Rehua a Kiwa demonštrujú túto filozofiu s osobitou eleganciou a charakterom.
Escarpment's Single Vineyard Pinot Noir
Kupe Pinot Noir bol prvýkrát vysadený v roku 1999 a nachádza sa v podoblasti Te Muna. Bojovník Kupe a jeho príbeh poskytli inšpiráciu pre vlajkovú loď vína Escarpment, Kupe. Aluviálne štrky poskytujú charakter, ktorý nastavuje štandard pre novozélandský Pinot Noir. Miesto obklopuje rieka Huangarua. Kombinácia hlbokých aluviálnych štrkov a teplého, suchého leta v Martinborough vytvára vína výnimočnej sily a štýlu. V kombinácii s tradičnými vinárskymi technikami zabezpečuje Kupe ako charakteristické víno pre Escarpment Pinot Noir.
Kupe Pinot Noir ročník 2005 predznamenal príchod jedného z najlepších novozélandských vín. Vinohrad je vysadený výlučne klonom Abel. Spontánna fermentácia a pigeage v otvorených kadiach po dobu 31 dní. Víno vyzrievalo 19 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch (42% nových). Do fliaš sa plní podobne ako ostatné vína vinárstva nečírený a nefiltrovaný. Víno: Escarpment KUPE Pinot Noir 2021
Vinohrad Te Rehua má veľmi jasný štýlový výraz, ktorý sa vyvíja z tradičného prístupu k výsadbe. Geoff Bunny získal toľko klonov Pinot Noir, ktoré boli k dispozícii v roku 1990 a náhodne ich zasadil na 1,1 ha pozemku. Rozmanitosť v sadivovom materiáli je dôležitou súčasťou terrioru, vďaka čomu výsledné vína majú väčšiu komplexnosť a množstvo ovocných chutí. Miesto, ktoré teraz vlastní Tim & Ruth Barton, je dobre chránené riekou Huangarua.
Vinohrad Pahi sa nachádza v podoblasti Te Muna Road. Lokalita bola vysadená v roku 2003 klonmi 114, 115, Cl5 a Abel. Má rovnaké aluviálne, voľne odvodňujúce štrkové pôdy, ktoré preslávili Martinborough. Hrozno sa zberá ručne, kvasí spontánne v otvorených kadiach s pigeage jeden krát denne. Následne vyzrieva 20 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch (25% nových). Víno: Escarpment PAHI Pinot Noir 2021
Základný Pinot dokonale reflektuje všetky spomínané atribúty. Napriek jeho hierarchii v rámci vinárstva pôsobí hodnotne a komplexne s príťažlivou ovocnou-kvetinovou vôňou a elegantnou textúrou v chuti. Viac ako polovica hrozna pochádza z podoblasti Te Muna Road.
Hrozno nakváša v otvorených kadiach s jemnou extrakciou tanínov. Následne vyzrieval 11 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch (22% nových). Do fliaš sa plní nefiltrovaný a nečírený. Víno: Escarpment Pinot Noir 2020
Hrozno odrody Chardonnay pochádza z pôvodného, tzv. "home block" vinohradu, ktorý sa nachádza v podoblasti Te Muna Road. Vinifikácia prebieha (bez JMF) vo väčších francúzskych dubových sudoch (20% nových). Po 11 mesačnom vyzrievaní sa plní do fliaš nefiltrované.
Živé a transparentné víno pripomínajúce oveľa drahšie z Burgundska. Víno: Escarpment Chardonnay 2021
Ďalšie články
Rakúsko pokračuje v stanovovaní meradiel v ekologicky uvedomelom vinohradníctve. V súlade s rozsiahlym a nezávisle kontrolovaným vinohradníckym programom „Udržateľné Rakúsko“ sa v súčasnosti vinič pestuje takmer 12 000 hektárov viníc, čo zodpovedá 27 % celkovej plochy v Rakúsku. Ide o pozoruhodný vývoj vzhľadom na to, že certifikačný program bol spustený len pred desiatimi rokmi.
Keď prvýkrát ochutnáte nealkoholický gin, je to ako otvoriť dvere do paralelného vesmíru. Vaša ďalšia otázka je ako sa vyrába nealkoholický gin? Dodržiava sa pri výrobe rovnaký postup ako pri tradičnej výrobe ginu a alkohol sa potom jednoducho odstráni?