Vianoce sú časom, keď sa stretávame s rodinou, zdieľame radosť, lásku a nezabudneme na tie najlepšie momenty pri spoločnom stole. A práve v týchto chvíľach, kedy si vychutnávame tradičné vianočné pokrmy, je Tokajské víno ideálnym partnerom, ktorý umocní každú chvíľu.
Coq au vin z kuracích supreme a TIP na víno
Coq au vin je výdatné francúzske jedlo. Ide o duseného kohúta (dnes sa používa kuracie mäso) na červenom víne s hubami, zeleninou a chrumkavou pancettou. Pripravte si počas tohto chladného počasia perfektný víkendový obed. Postupujte podľa Lenkinho receptu, ktorá namiesto kohúta použila kuracie supreme. A samozrejme nezabudnite na víno. Odporúčam vyskúšať k tomuto skvelému pokrmu víno Saumur-Champigny z vinárstva Domaine Langlois-Chateau.
Coq au vin z kuracích supreme
Čas prípravy: 1 hodina, 30 min, počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Ako prvý krok si spravíme marinádu. Mrkvu nakrájame na väčšie kúsky, cibuľu na štvrtinu a cesnak rozpolíme.
2. Do stredne veľkého hrnca nalejeme víno, vložíme do neho zeleninu a bylinky. Kuracie supreme osolíme, okoreníme a preložíme do hrnca.
3. Necháme marinovať v chladničke najlepšie celú noc.
4. Na druhý deň mäso vyberieme z marinády a osušíme. Zeleninu scedíme a ostatok vína dáme stranou.
5. V hlbokej panvici rozpustíme maslo spolu s olejom, rozohrejeme na miernu teplotu a kura osmažíme so všetkých strán až kým nebude zlatisté.
6. Následne mäso vyberieme z panvice a odložíme do pekáča. V rovnakej panvici osmažíme slaninu do chrumkava spolu s cibuľou.
7. Šampiňóny, ktoré sme očistili a zbavili nožičiek, klobúčiky nakrájame na kúsky a mrkvu nakrájame na väčšie kúsky.
8. Pridáme korenie, paradajkový pretlak a restujeme asi 2 minúty. Opečené mäso pridáme k zelenine. Pridáme víno, ktoré máme odložené zo scedenej marinády a horúci vývar.
9. Priklopíme pokrievkou a dusíme pri nízkej teplote asi 1,5 hodiny. Potom nechajte pokrm 30 minút odpočívať.
10. Servírujeme s bagetou, alebo zemiakovou kašou.
Všeobecne samotný pojem suprême predstavuje tú najlepšiu časť z jedla. Kuracie suprême sú prsia oddelené ešte v surovom stave od kostí a kože, ide o časť kuracích pŕs s horným stehnom/kĺbikom.
Pôvodný recept Coq au vin pochádza z Burgundska. Je to klasické jedlo, ktoré vzniklo na francúzskom vidieku a je považované za základné roľnícke jedlo. Kľúčovými zložkami Coq Au Vin sú kura od kosti, huby, slanina, cibuľa a červené víno.
Someliérka odporúča vhodné víno
Keďže červené víno je jedným z kľúčových prvkov Coq Au Vin, tou najlepšou voľbou by bolo spojenie jedla s pohárom červeného vína, ktoré sme použili i pri varení. Typicky sa Coq Au Vin podáva s Pinot Noir alebo s ľahším až stredne plným červeným vínom s dobrou kyselinkou a so zemito herbálnymi tónmi. K Coq Au vin odporúčam červené víno Saumur-Champigny 2020 z vinárstva Domaine Langlois-Chateau. Rovnako ako jedlo aj víno má výraznú, bohatú chuť a textúru. Ovocno korenistý charakter vína skvele doplní chuť silnej omáčky, šťavnatá, ovocná kyselinka odľahčí celkový dojem pokrmu.
Odporúčanie someliérky:
Domaine Langlois-Chateau Saumur-Champigny BIO 2020
Vôňa je čarovná s tónmi kôstkového ovocia a kvetín. Osviežujúca a expresívna chuť s príjemnou ovocnou textúrou. Dlhý, mandľovo korenistý záver. Ukázať víno na eshope.
Domaine Langlois-Chateau
Langlois Chateau má bohatú históriu ako jeden z popredných výrobcov vín v údolí rieky Loiry. Sídli v nádhernom hraničnom regióne s Loirou, zaradeným do zoznamu svetového dedičstva UNESCO a má všetky predpoklady k výrobe vynikajúcich vín. Langlois Chateau je vinárstvo s dlhou vinohradníckou a vinárskou tradíciou, vzniklo v roku 1885. V roku 1973 rodina Bollingerovcov investovala do Langlois, pričom výrazne revitalizovala vinice a modernizovala pivnicu. Bollingera prirodzene priťahovala najmä produkcia šumivých vín a časom sa z panstva stal aj popredný výrobca kvalitných vín z oblastí Saumur, Saumur-Champigny a Sancerre. Vinárstvo dnes obhospodáruje 95ha viníc. 51ha Saumur, 11ha Saumur-Champigny a 33ha Sancerre. Od roku 2020 je 30ha vinohradov Saumur a Saumur-Champigny certifikovaných v režime organic.
Rôznorodá pôda a mierne oceánske podnebie vytvárajú dobré podmienky pre pestovanie hrozna. Hlavnými pestovanými odrodami sú Chenin Blanc (biele a šumivé vína) a Cabernet Franc (červené vína).
Ďalšie články
Zapojte sa do hry o trojdňový pobyt na Tokaji pre 2 osoby. Penzión Tokaj Ostrožovič sa nachádza na pokojnom mieste v obci Veľká Tŕňa v srdci slovenského vinárskeho regiónu. Ponúka vínnu pivnicu, degustácie vín a úžasnú atmosféru.
Do súťaže sa můžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky Ostrožovič na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 29. 11. - 19. 12. 2024.
12. novembra 2024 na InterContinental Berlin ocenili víťazov European Coffee & Hospitality Awards 2024. Lavazza, jedna z najvýznamnejších svetových pražiarní kávy, získala ocenenie „Najlepšia komerčná pražiareň kávy“ na European Coffee & Hospitality Awards 2024 počas @COHO Expo – The Coffee & Hospitality Expo. Na druhom mieste skončili Illy a Löfbergs. Toto uznanie zdôrazňuje odhodlanie spoločnosti Lavazza v snahe o dokonalosť kávy v kombinácii s trvalo udržateľnou kvalitou.
Keď nás obklopuje zima, je to ideálne obdobie na zababušenie sa do deky, zapálenie teplého ohňa a vychutnanie si punču. Či už si chcete oddýchnuť sólo alebo so svojím partnerom, vytvorili sme perfektné recepty originálnych punčov, ktoré si vychutnáte v chladný zimný predvečer. Či už ste nadšencom červeného vína alebo máte zálusk na biele víno, tieto recepty dodajú vašim zimným večerom nádych kúzla.