Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Makovo - višňová kocka s mascarpone - RECEPT a tip na víno
Naša Lenka rada pripravuje jedlá a koláče zo sezónnej zeleniny a ovocia. Keďže momentálne v ovocných sadoch je čas dozrievania višní, prichystala pre vás letný recept na makovo – višňovú kocku s krémom mascarpone a k nemu som zvolila víno Summer Bubbles Višňa z vinárstva Miluron. Ovocné vína majú svoje osobitné postavenie, väčšina ľudí ich vyhľadáva pre ich sladkú ovocnú chuť. Skúste preto kombináciu višne s višňou.
Makovo - višňová kocka s krémom mascarpone
Čas prípravy: 15 min a doba pečenia 30 min
Počet porcií: cca 12 ks
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Postup
1. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Malý plech 20 x 20 cm vyložíme papierom na pečenie.
2. Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom. Pridáme po jednom žĺtky. Potom vmiešame mletý mak, mleté mandle a rum.
3. Bielky vyšľaháme samostatne na tuhý sneh a zľahka ho primiešame do cesta. Vylejeme do formy a pečieme na 170 °C asi 25-30 minút záleží od rúry. Počas pečenia skúšame špajdľou.
4. Po upečení korpus necháme vychladnúť a prerežeme ho na dve rovnaké časti. Spodný korpus natrieme lekvárom.
Krém: Spolu naraz šľaháme mascarpone, šľahačkovú smotanu, vanilkový cukor a podľa chuti trstinový cukor, krátko zašľaháme višne. Na lekvár natrieme krém a položíme druhý korpus. Trochu krému necháme a môžeme ním tenkou vrstvou potrieť horný korpus a ozdobiť višňami.
Koláč dáme na hodinku do chladničky a potom môžeme pokrájať na kocky. Okolo 12 ks, ale záleží na každom, akú veľkosť kocky zvolí.
Someliérka odporúča vhodné víno
K výberu tohto ovocného vína ma inšpiroval recept od Lenky. Makovo višňovú kocku s krémom ideálne doplní jemne podchladené, višňové polosladké víno z vinárstva Miluron edície Summer Bubbles, ktoré ešte výraznejšie podčiarkne višňovú chuť.
Odporúčanie someliérky:
Summer Bubbles Višňa
Ružové víno - polosladké - Slovensko
Sýtený ovocný vínny nápoj v kategórii polosladké okamžite prekvapí svojou prirodzenou sviežosťou a kyselinkami. Čerešňová farba. Vo vôni i v chuti dominujú zrelé šťavnaté višne. V chuti sladké, jemne perlivé. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Miluron
Miluron je mladé slovenské vinárstvo, ktoré sa snaží svojim inovatívnym prístupom priniesť nové nepoznané chute. Vinárstvo je zamerané na výrobu ovocných vín, čím zaručuje vysokú profesionalitu a kvalitu v tejto oblasti. Ovocné vína sú samostatná kategória vín, na trhu ešte stále veľmi nepoznaná. Dobrý nápad, šikovné ruky a chuť spraviť niečo výnimočné spojila tých správnych ľudí do značky "Miluron". Tradičná receptúra dala základ pre vznik ovocných vín. Cieľom je vyrábať exkluzívne ovocné vína z poctivých surovín zo Slovenska.
Edícia Summer Bubbles predstavuje moderné, svieže a prijemné ovocné vína s jemnými bublinkami a nižším obsahom alkoholu. V ponuke budú i mimo letných mesiacov. Vinárstvo vsadilo na tri overené chute a to višňa, jablko/baza a malina. Trio ovocných sýtených vín si môžete vychutnať vychladené s ľadom a doplniť čerstvým ovocím.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.