Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Deň Zeme s BIO vínami
Dňa 22. apríla 2021 si pripomíname 51. výročie od oslavy prvého Dňa Zeme. Klíma sa rýchlo mení a človek je za tieto zmeny priamo zodpovedný. Extrémne prejavy počasia sa za posledných 30 rokov viac ako zdvojnásobili a zintenzívnili, spôsobili veľké suchá, ale i povodne.
Pýtate sa, čo darovať planéte Zem k jej sviatku? Podporte vinohradníkov a vinárov, ktorí zodpovedne pristupujú k životnému prostrediu, snažia sa v rámci technológii využiť alternatívne zdroje a pracujú v súlade s prírodou.
BIO je v dnešnej dobe často skloňované slovo. Vo svete je téma BIO vína aktuálna. Čoraz viac vinárstiev sa snaží pestovať vinič v súlade s prírodou. Dokonca i veľké vinárstva vo svete postupne prechádzajú na BIO poprípade až Biodynamiku.
Vinohradníci a vinári na Slovensku a vo svete v princípe využívajú prírodnú ochranu vo svojich vinohradoch s kontrolovaným používaním sírnatých a meďnatých prostriedkov. Okrem medi a síry proti hubovým ochoreniam sa robia aj výluhy z kamilky, žihľavy a prasličky. Základom je udržať čo najzdravšie prostredie pre pestovanie viniča a výrobe vína. BIO je pred - stupeň najvyššej kategórie Biodynamic. Kvalitné vína sa rodia len v zdravom vinohrade. Dôležitý je rešpekt k prírode, čiže k viniciam.

Pri Biodynamike ide o vytvorenie prostredia vo vinohrade, ktorý bude fungovať na základe vlastnej obranyschopnosti čiže imunity. Imunita viniča by sa mala vytvárať na základe stanovených postupov a s využitím energie okolia ako aj cyklov života viniča. Rešpektuje polohu slnka a mesiaca.
Slovo Biodynamic pochádza z gréckych slov Bios, čo znamená život a dynamikos je sila. Základy Biodynamiky položil rakúsky filozof Rudolf Steiner. Jeho názory sa stali vzorom pre mnohých vinohradníkov a vinárov.
Biodynamika začína už vo vinohrade. Vinič má pri tomto spôsobe pestovania menšie listy a nižšiu úrodu avšak konštantnejšiu každý rok. práce vo vinohrade sa robia ručne a za pomoci koní. Nepostrekujú antibiotikami, ale výluhmi z prasličky, harmančeka, pŕhľavy či drveným kremencom.
Nepoužívajú ani umelé hnojivá ako nitráty či draslík. Vína obsahujú omnoho menej síry, majú vyššie kyseliny a triesloviny, majú hroznový a niekedy až meditatívny prejav.
Svetové BIO vinárstva
Vo svete sú BIO vína označené certifikátmi ako Demeter, Eco Cert, alebo Biodyvin Najväčšími propagátormi tohto smeru sú: Le Puy, Château Pontet Canet, Domaine Zind – Humbrecht, Gérard Bertrand, Herbert Zillinger , Bodega Félix Callejo, Mas d en Gil alebo Emiliana.
Ako hovorí Olivier Humbrecht /Domaine Zind-Humbrecht/ : „Je nevyhnutné a potrebné rešpektovať život viniča a pôdy a podľa toho vykonávať úlohy vo vinohrade. Trakcia zvierat a použitie ich vlastného kompostu navyše pomáhajú znižovať mechanický vplyv na pôdu. Zrelé, vyvážené a koncentrované hrozno umožňuje vylúčenie akýchkoľvek umelých zásahov, ktoré by pozmenili pôvodnú harmóniu každého terroiru.“
„V budúcnosti budú dve cesty, ako robiť víno,“ hovorí Jean Pierre Amoreau /Le Puy/. „Budú ešte výraznejšie vyprofilované ako dnes. Jedna úplne technologická, plná inovácií ako roboty, drony či umelá inteligencia. Druhá bude stavať na symbióze, ako to robíme dnes my, ale s ešte hlbším prístupom k prírode. Víno bude predovšetkým musieť byť viac a viac prírodné a v stále väčšej harmónii s nami.“
„Vína musia odrážať prírodnú krajinu, snažíme sa ju chápať ako živú bytosť, udržiavať pôdy zdravé a vyvážené s pôvodnou flórou a faunou“, hovorí Marta Rovira /Mas d en Gil/
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.