Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Zápisky zo Seminára Vína z Moravy a Čiech
Dňa 22. mája sa uskutočnil odborno – vzdelávací seminár v spolupráci s Asociáciou somelierov Slovenskej Republiky a spoločnosti Corner na tému Vína z Moravy a Čiech. Seminár viedol Rastislav Šuták, somelier Corner & Co. a Denisa Šutáková, viceprezidentka ASSR. Štvorhodinový seminár sa skladal z dvoch častí, teória a senzorická časť. Semináru sa zúčastnili aj dve finalistky WinePlanet Trophée Junior 2025 Ivana Andelová a Bianka Paulíková, na základe umiestnenia v súťaži.
Teoretická časť bola venovaná histórii pestovania viniča v Čechách a na Morave. Geologické zloženie pôdy, klimatické podmienky, pestované odrody, staré a nové rozdelenie vinárskych oblastí Čiech a Moravy, VOC, štatistiky a samozrejme zopár zaujímavostí. Vedeli ste, že vinič sa pestuje aj na Hanácku? Rasťo prečítal aj zopár citátov s najstaršieho sprievodcu československými vínami z roku 1973!

V rámci degustácie mali účastníci semináru možnosť spoznať dvanásť vín z rôznych moravských a českých vinařských obcí. Litomeřickú podoblasť zastupovala odroda Müller Thurgau z trate Pod Lovošem ročník 2023 zo Žernoseckého vinařství. Práve táto trať je považovaná za najlepšiu pre odrodu Müller Thurgau. Vlajkovou loďou jediného česko-slovenského vinárstva s certifikátom Demeter Vínne sklepy Kutná Hora je modrá odroda Pinot Noir. Vo vinici U Borku pestujú klon Pinot Précoce, tvz. Jakubské, ktorý bol predstavený z ročníka 2023.

Oblasť Morava má štyri podoblasti. Znojemskú podoblasť zastupovali dve vinárstva. Vinařství Špalek s Veltlínom zeleným VOC 2023 z Kraví Hory a Znovín Znojmo s pomaly vytrácajúcou sa odrodou Neuburské 2017 z trate Weinperky. Mikulovská podoblasť je známa odrodou Ryzlink vlašský z VOC Pálava. V rámci semináru bol prestavený 10-ročný vlašák z vinařství Pavlov. Druhým vinárstvom, ktoré zastupovalo Mikulovskú podoblasť zo severnej časti, bol Sonberk z Popic. Práve toto vinárstvo vlastní najväčšiu ucelenú vinicu v Čechách s odrodou Pálava. Degustovaný bol ročník 2022. Raritou seminára bol vzácny Sauvignon výber z bobulí z ročníka 2005 zo Sonberku. Vína: Vinařství Pavlov Ryzlink vlašský VOC 2022, Sonberk Pálava V.O.C. 2023

Na seminári nesmel chýbať ani najstaršie vyrábaný sekt od najväčšieho producenta v Čechách Bohemia Sekt, Chateau Radyně v kategórii extra brut. Tento sekt sa vyrába už od roku 1945 a spája v sebe hrozno z Mikulovskej a Velkopavlovickej podoblasti. Obec Kurdějov je známe moderným vinárstvom Gurdau. Vinárstvo sa fixuje najmä na odrodu Rizling, avšak v rámci seminára bol prezentovaný ich Pinot Blanc 2019 z vinohradníckej trate Vinohrádky. Súčasťou tejto podoblasti je združenie Modré Hory, ktorého predsedom je Ján Stávek. Preto nesmela chýbať jeho Frankovka 2021 z Nemčičiek. Vína: Bohemia Sekt Chateau Radyně extra brut, J. STÁVEK Frankovka V.O.C. 2021
Slovácka podoblasť je najviac rozmanitá. Ľubomír Glos je priekopníkom šľachtenia stolových a muštových odrôd. Z jeho šľachtenia vznikla aj odroda Cabernet Moravia, ktorá bola prezentovaná z ročníka 2021. Starý názov pre Bzenec je Bisenc a to je aj názov vinárstva, ktoré sídli priamo v Bzenci. 10-ročný Ryzling rýnsky z obce Vranov v kategórii botrytický sběr bol výbornou bodkou za prvým seminárom. V jeseni čaká pokračovanie s novou témou.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


