UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte pobyt a degustáciu vo vinárstve Karpatská Perla. Ako sa zapojiť?

Mas d´en Gil - životné dobrodružstvo troch rodín

Mas d´en Gil - životné dobrodružstvo troch rodín

Mas d'en Gil je výsledkom troch historických etáp, ktoré priniesli výnimočné vlastnosti pre vinohradníctvo, vinárstvo a obchod s vínom v oblasti Priorat.


História vinárstva

Francesc Gil založil vinárstvo v roku 1860. Ďalší majitelia, rodina Barril od 30. rokov 20. storočia, konsolidovala agro kultúrne kvality v oblasti Priorat. Vinárstvo premenovali na Masía Barril. Predstavili pokročilé nápady, ako napríklad organické poľnohospodárstvo a používanie pôvodných kvasiniek. Rafael Barril Figueras spolu s Magdalenou Vicente Herrando založili nový Priorat, ktorý výrazne predbehol svoju dobu. V roku 1998 kúpilo vinárstvo rodina Rovira Carbonell a získava späť svoj historický názov – Mas d’en Gil.

Plnia tak sen Pere Rovirovi, jedného z najväčších vinárskych profesionálov, ktorého  sprevádza jeho manželka Pilar Carbonell, majiteľka galérie súčasného umenia a ich štyri dcéry. V roku 2000 sa na trhu objavili prvé vína Mas d’en Gil pod reklamou najstaršej dcéry Pilar Rovira Carbonell. Následne najmladšia dcéra Marta Rovira Carbonell predstavuje biodynamické poľnohospodárstvo, ktoré v súčasnosti prevádzkuje s podporou svojho otca, manžela a sestry Pilar.

Rovnováha

Zachovanie biodiverzity je jedným zo základných cieľov Mas d'en Gil. Na východe dub cezmínový a na západe borovicový les sú zelené pľúca, ktoré prispievajú k biodiverzite. Na mieste južnej hranice, roklina Molinos (roklina vetra) usmerňuje vzduch a osviežuje údolie La Coma a zároveň slúži ako koridor pre vzdušnú faunu. Vinice zdieľajú miesto so stáročnými olivovníky, mandľami a lieskovými orieškami. Výsledkom je poľnohospodárska mozaika certifikovaného ekologického poľnohospodárstva. 

Biodynamika bola zavedená v Mas d´en Gil v roku 2008. Revitalizuje pôdu, prináša zdravie a rovnováhu rastlinám. Vína odrážajú prírodnú krajinu, ktorú sa snažia vo vinárstve pochopiť ako živú bytosť, udržiavajú zdravú pôdu, vyváženú s pôvodnou flórou a faunou.

Vo vinohradoch pôdny profil tvorí bridlica, miestne známa ako Llicorella. V Priorate sú štyri hlavné typy bridlice: devónska (400 miliónov rokov), škvrnitá (350 miliónov rokov), karbónska (350 miliónov rokov) a čierna bridlica (330 miliónov rokov).
 

Mas d´en Gil sa nachádza v nadmorskej výške 350 metrov s krásnym výhľadom v pohorí Montsant. Jeho umiestnenie v rámci DOQ PRIORAT a jeho orientácia uľahčí prechod vetru cez vinohrady a olivovníky. Je to určite jedna z najviac vetraných oblastí v zóne. Dva hlavné vetry v zóne sú „Garbinada“ prichádzajúci z juho východu zo Stredozemného mora a „Cierzo“ prichádzajúci zo severo západu. 

35 hektárov vinohradov je rozdelených na 53 parciel s rozlíšením podľa rozmanitosti a orientácie. 

Biele vína

Biele vína Mas d’en GIL sa vyrábajú z veľmi malých plôch vinohradov, menšie ako 1 ha. Hlavné biele odrody na sú Grenache blanc a Macabeo. Grenache blanc sa nachádza vo vzdušnejších polohách. Macabeo rastie v menej veterných oblastiach. Táto odroda s nízkymi výnosmi vzhľadom na počasie ponúka vína, ktoré pokorne sprostredkujú  identitu terroiru, v ktorom sú vysadené. Od roku 2000 je v najvyššej oblasti údolia La Coma vysadená aj odroda Viognier, ktorá je súčasťou vína BELLMUNT „Village”. Víno sa vyrába z dvoch parciel umiestnených v „Bundsanstein“. Fermentuje v nerezových tankoch a neskôr začiatkom roka sa fľašuje počas kvetných alebo ovocných dní mesiaca lunárneho kalendára.

 

Víno Coma Calcari sa vyrába z jedného vinohradu, ktorý sa nachádza sa v údolí La Coma, kde je vápenatý typ podložia  (240 miliónov rokov). 50% vína fermentuje v 2000L nerezových tankoch a zvyšok v použitých 500L francúzskych dubových sudoch. Vyzrievanie v sudoch trvá zvyčajne asi 8 mesiacov. Potom sa obe časti sa zmiešajú  a sú fľaškové. Následne ešte dva roky vyzrievajú vo fľaši pred uvedením na trh. 

Nakoniec Coma BLANCA, biele „grand cru“. Veľmi limitovaná výroba. Pochádza dvoch viníc s Garnatxa Blanca (Grenache white) a dvoch ďalších viníc vysadených odrodou Macabeo (Viura) pred rokom 1945. Vinice sú obklopené borovicami a pôda obsahuje štyri rôzne typy bridlice a piesok s červenými okruhliakmi. Každá parcela a odroda sa vinifikuje samostatne. Víno strávi asi 8 mesiacov v 500L francúzskych dubových sudoch, z toho 30 % nové. Až po vyzrievaní v sudoch sa víno sceľuje a vyzrieva ďalšie 2 roky vo fľaši v pivnici.

Víno: Mas d´en Gil Coma Blanca 2016Mas d´en Gil Coma Blanca 2018

Červené vína

Hlavné modré odrody sú Grenache a Carignan. Grenache (Garnatxa, Garnacha) je veľmi vďačná. Vinohrady s touto odrodou sú orientované hlavne na východ a vyhrievajú sa v prítomnosti slnka ráno a vyhýbajú sa popoludňajšiemu slnku. Rovnako ich orientácia im umožňuje osviežiť sa stredomorským vetrom, ktorý začína na poludnie a končí pri západe slnka. Vinohrady s odrodou Carignan sa nachádzajú v menej prevzdušnenej oblasti, keďže táto odroda má hrubšiu šupku a je odolnejšia voči slnku. 

Karbónska bridlica (Gres carbonifer/ Gres Carbonifero / Carboniferous Stoneware) spolu s čiernou bridlicou je typická pre vinohrady, z ktorých sa vyrába víno Bellmunt „Village“. Hrozno pochádza z mladších vinohradov, ktoré boli vysadené v rokoch 1996 - 1998. Fermentácia prebieha v nerezových tankoch v závislosti od ročníka s 10 % strapinou. Víno vyzrieva v 3000l a 1500l dubových sudoch (foudre) a 30% v 3000l cementových nádržiach. Víno: Mas d´en Gil Bellmunt Vi de Vila BIO 2020

 

Škvrnitá bridlica „Llicorella Piguellada“ je typická pre Coma Vella „premier cru“. Hrozno pochádza z údolia La Coma. Vinohrady tu boli vysadené v rokoch 1965 až 1998. Čas hrozna fermentuje v dubových sudoch a čas v nerezových tankoch, 20% hrozna i so strapinou. Víno vyzrievalo rok v 1500L a 225L dubových sudoch, z toho 20% nových. Pred uvedením na trh víno vyzrieva 2 roky vo fľaši v pivnici vinárstva. Víno: Mas d´en Gil Coma Vella 2017

V prípade CLOS FONTA „grand cru“, vybrané vinohrady  majú čiernu (Corniana / Cornenana, Hornfels), škvrnitú aj karbónsku bridlicu, ktoré prispievajú k jedinečnému charakteru tohto vína. Víno sa vyrába zo starých vinohradov vysadených v rokoch 1931 až 1970, ktoré sa nachádzajú v rôznych údoliach okolo vinárstva Mas d'en Gil. Názov pochádza zo starého názvu Mas d'en Font. Ide o prameň, ktorý sa nachádza v blízkosti. Každá odroda vinifikuje samostatne v otvorených 500L dubových sudoch. Použitie strapiny závisí od ročníka. Víno vyzrieva 14 mesiacov v 1500L a 225L francúzskych ľahko vypálených dubových sudoch, z toho 30% nových. Až po vyzrievaní v sudoch sa víno sceľuje a vyzrieva ďalšie 2 roky vo fľaši v pivnici. Víno: Mas d´en Gil Clos Fonta 2016, Mas d´en Gil Clos Fonta 2017

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.