Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Pripravte si doma skvelý vaječný likér
Vaječný likér historicky známy aj ako mliečny punč alebo vaječný mliečny punč, je bohatý, sladený nápoj na báze mlieka. Tradične sa vyrába z mlieka, smotany, cukru, žĺtkov. Často kľúčovou zložkou je destilát ako brandy, rum, whisky alebo bourbon.
V Kanade, Spojených štátoch a niektorých európskych krajinách sa vaječný likér konzumuje počas vianočnej sezóny.
História
O pôvode a ingredienciách sa vedú diskusie. Vaječný likér pochádza z raného stredoveku. Posset, zrážaný nápoj z mlieka a vína alebo piva, bol v Británii obľúbeným nápojom, ktorý mohol byť predchodcom vaječného likéru. V stredoveku sa posset používal ako liek na prechladnutie a chrípku. Niektorí mnísi pridávali do possetu vajíčka a figy.
V Británii bol tento nápoj pôvodne populárny medzi aristokraciou. Mlieko, vajcia a sherry boli potravinami bohatých. Tí, ktorí si mohli dovoliť mlieko, vajcia a destilát, zmiešali vaječný likér s brandy, madeirou alebo sherry.
Keď sa v dôsledku americkej vojny za nezávislosť znížila dodávka rumu do Spojených štátov amerických, Američania sa obrátili na domácu whisky a nakoniec najmä na bourbon ako náhradu. A kde bol aj bourbon príliš drahý, sa do vaječného likéru pridávali domáce destiláty. Vaječný likér bol populárny na oboch stranách Atlantiku v 18. storočí. Záznamy ukazujú, že prvý americký prezident George Washington podával návštevníkom nápoj podobný vaječného likéru, ktorý obsahoval ražnú whisky, rum a sherry.
Domáci vaječný likér
Ingrediencie
• 200 ml mlieka
• 1/2 lyžičky mletej škorice
• 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
• 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
• 6 veľkých vaječných žĺtkov
• 50 g kryštálového cukru
• 100 ml hustej smotany /33 %/
• 100 ml bourbonu Koval Bourbon Whiskey Organic alebo rumu Blue Stamp (voliteľné)
• šľahačka na ozdobu
Postup
V malom hrnci na miernom ohni zmiešajte mlieko, škoricu, muškátový oriešok a vanilku. Pomaly priveďte zmes do varu. Medzitým si vo veľkej mise vyšľaháte žĺtky s cukrom, kým žĺtky nebudú mať bledú farbu. K žĺtkom po dávkach pomaly pridávajte zmes horúceho mlieka, aby sa vajíčka temperovali a šľahajte, kým sa nespoja. Vráťte zmes do hrnca a varte na strednom ohni, kým mierne nezhustne. Ak používate teplomer, zmes by mala dosiahnuť 160º C. Potom odstráňte zmes z ohňa a vmiešajte hustú smotanu a bourbon alebo rum. Dajte do chladničky, kým zmes nevychladne. Pred podávaním ozdobte šľahačkou a škoricou.
Ingrediencie a štýl podávania
Tradičný domáci vaječný likér sa vyrába z mlieka alebo smotany, cukru, surových vajec, jedného alebo viacerých destilátov a korenia, často vanilky alebo muškátového orieška a v niektorých receptoch aj klinčekov. Niektoré recepty vyžadujú okrem mlieka a smotany aj kondenzované mlieko.
Používajú sa rôzne sladidlá, ako biely cukor, hnedý cukor a javorový sirup. Vaječný likér má vďaka použitiu smotany značný obsah tuku a vysoký obsah cukru. Ingrediencie sa medzi rôznymi receptami výrazne líšia. Alkohol používaný v rôznych regionálnych verziách zahŕňa brandy, cognac, bourbon, whisky, sherry, rum a obilný alkohol. V roku 2000 boli dostupné verzie likéru s nízkym obsahom tuku a bez cukru s použitím náhrad cukru a odstredeného alebo nízkotučného mlieka.
Vaječný likér sa môže podávať v pohároch, hrnčekoch alebo pohárikoch na brandy ozdobený strúhaným muškátovým orieškom alebo mletou škoricou, čokoládovými hoblinami alebo vanilkovým luskom.
Potraviny s príchuťou vaječného likéru zahŕňajú zmrzlinu z vaječného likéru, koláče, rumový koláč, sušienky, francúzsky toast a vafle. Nápoje s príchuťou vaječného likéru sú latté z vaječného likéru, niektoré remeselné pivá a mliečne kokteily.
TIP: Bombardino - Tradičný taliansky vaječný likér, ktorý sa výborne hodí na prípravu teplého nápoja.
Vaječný likér vo svete
Tom a Jerry je forma horúceho vaječného likéru, ktorý bol kedysi populárny. Vynašiel ho britský novinár Pierce Egan v 20. rokoch 19. storočia s použitím brandy a rumu pridávaného do vaječného likéru zvyčajne podávaného v hrnčeku alebo miske. Je to tradičný vianočný kokteil v Spojených štátoch.
Vaječný likér sa nazýva „coquito“ v Portoriku, kde sa na jeho prípravu používa rum a čerstvá kokosová šťava alebo kokosové mlieko. Mexický vaječný likér, tiež známy ako „rompope“, bol vyvinutý v Santa Clare. Od bežného vaječného likéru sa líši použitím mexickej škorice a rumu alebo obilného alkoholu.
V Peru sa vaječný likér nazýva „biblia con pisco“ a vyrába sa z peruánskej brandy z výliskov zvanej pisco. Nemecký vaječný likér, nazývaný „biersuppe“, sa vyrába s pivom. „Eierpunsch“ je nemecká verzia vaječného likéru vyrobená z bieleho vína, vajec, cukru, klinčekov, čaju, citrónovej alebo limetkovej šťavy a škorice. Na Islande sa vaječný likér podáva ako horúci dezert.
Vegánska verzia
"Silk Nog," je vaječný likér zo sójového mlieka. Niektorí severoamerickí výrobcovia ponúkajú alternatívy na báze sójového, mandľového, ovseného, ryžového alebo kokosového mlieka pre vegánov a ľudí s alergiami na mliečne výrobky, intoleranciou laktózy alebo inými diétnymi obmedzeniami. Vaječný likér sa vyrába v nealkoholických verziách.
Podľa USDA obsahuje jedna šálka (250 ml) porcia vaječného likéru 343 kilokalórií, čo predstavuje 17 % dennej hodnoty potravinovej energie. Obsahuje 34,4 gramov sacharidov, 21,4 gramov cukru, 19 gramov tuku a 9,7 gramu bielkovín.
Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.




